SZTUKA WYPIEKU PIECZYWA I TWORZENIA KANAPEK
SZTUKA WYPIEKU PIECZYWA I TWORZENIA KANAPEK
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, osoby, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu piekarstwa.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników7
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji15-04-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi34
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do samodzielnego wykonywania różnych rodzajów pieczywa i kanapek.Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli wypiekać pieczywo i produkować kanapki wg najnowszych trendów w branży piekarskiej.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Opisuje historię piekarnictwa | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje rodzaje pieczywa. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia chleby, bułki, bułki na zakwasie bagietki, bruschetty, panini, pieczywo tostowe, bułgi burgerowe, bajgle . | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Omawia podstawy wypieku pieczywa. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje składniki (mąki, drożdże, zakwas, dodatki). | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Opisuje techniki wyrabiania ciasta oraz proces fermentacji i wypieku. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Przygotowuje klasyczne rodzaje pieczywa | Kryteria weryfikacji Wypieka Chleb pszenny i pełnoziarnisty.Bagietki, panini, pieczywo drożdżowe i pieczywo tostowe. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zaawansowane techniki piekarnicze, tworzy eksperymentalne pieczywo | Kryteria weryfikacji Omawia pracę z zakwasem.Tworzy i utrzymuje zakwas, wykonuje chleb na zakwasie. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje pieczywo z dodatkami (zioła, warzywa, sery, suszone owoce) oraz alternatywne mąki (orkisz, żyto, mąka bezglutenowa). | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Tworzy unikalne rodzaje pieczywa | Kryteria weryfikacji Przygotowuje kanapki - włoskie panini i bruschetty, amerykańskie sandwiche i burgery, europejskie bajgle w różnych kompozycjach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje nowoczesne i wegańskie trendy. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, osób, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu cukiernictwa i piekarnictwa.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
I dzień
Przywitanie, poznanie uczestników.
Program szkolenia:
Wprowadzenie do pieczywa
1. Historia i rodzaje pieczywa
• Krótka historia piekarnictwa.
• Rodzaje pieczywa na świecie: chleby, bułki, bułki na zakwasie bagietki, bruschetty, panini, pieczywo tostowe, bułgi burgerowe, bajgle.
2. Podstawy wypieku pieczywa
• Składniki (mąki, drożdże, zakwas, dodatki).
• Techniki wyrabiania ciasta.
• Proces fermentacji i wypieku.
3. Praktyka: Wypiek klasycznych rodzajów pieczywa
• Chleb pszenny i pełnoziarnisty.
• Bagietki.
• Pieczywo drożdżowe.
II dzień:
Zaawansowane techniki piekarnicze
1. Praca z zakwasem
• Jak stworzyć i utrzymać zakwas.
• Chleb na zakwasie krok po kroku.
2. Eksperymentalne pieczywo
• Pieczywo z dodatkami (zioła, warzywa, sery, suszone owoce).
• Alternatywne mąki (orkisz, żyto, mąka bezglutenowa).
3. Praktyka: Tworzenie unikalnych rodzajów pieczywa.
4. Kanapki - teoria i praktyka
5. Kanapki na świecie
• Klasyczne kanapki: włoskie panini i bruschetty, amerykańskie sandwiche i burgery, europejskie bajgle w różnych kompozycjach
• Nowoczesne i wegańskie trendy.
6. Tworzenie idealnej kanapki
• Dobór pieczywa do rodzaju kanapki.
• Równowaga smaków: sosy, mięsa, sery, warzywa.
• Estetyka podania.
III dzień:
1. Praktyka: Przygotowanie różnych kanapek
• Klasyczne (np. BLT, klubowa).
• Wegańskie i wegetariańskie.
• Autorskie wariacje uczestników.
• Kreatywność w kuchni
2. Tworzenie autorskiego menu
• Budowanie karty menu opartej na pieczywie i kanapkach.
• Kanapki sezonowe i regionalne.
3. Praktyka zespołowa
• Projektowanie i wykonanie własnych przepisów przez grupy.
4. Degustacja i omówienie
• Wymiana opinii i sugestii.
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenia szkolenia.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Usługa przygotowuje do samodzielnego wykonywania różnych rodzajów pieczywa i kanapek.
Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli wypiekać pieczywo, produkować kanapki wg najnowszych trendów w piekarnictwie.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 39 Wprowadzenie do pieczywa | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 39 Historia i rodzaje pieczywa - charakteryzacja i opis: | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 39 Krótka historia piekarnictwa | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 39 Rodzaje pieczywa na świecie: chleby, bułki, bułki na zakwasie bagietki, bruschetty, panini, pieczywo tostowe, bułgi burgerowe, bajgle | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 39 Podstawy wypieku pieczywa: | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 39 Przerwa | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 39 Składniki (mąki, drożdże, zakwas, dodatki) - przygotowanie | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 39 Techniki wyrabiania ciasta. | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 39 Proces fermentacji i wypieku. | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 39 Praktyka: Wypiek klasycznych rodzajów pieczywa: Chleb pszenny i pełnoziarnisty, bagietki i pieczywo drożdżowe. | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 39 Zaawansowane techniki piekarnicze - omówienie | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 39 Praca z zakwasem: Jak stworzyć i utrzymać zakwas | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 39 Chleb na zakwasie krok po kroku | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 39 Eksperymentalne pieczywo - wykonanie i wypiek | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 39 Pieczywo z dodatkami (zioła, warzywa, sery, suszone owoce) | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 39 Przerwa | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 39 Alternatywne mąki (orkisz, żyto) - charakteryzacja | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 39 Mąka bezglutenowa - charakteryzacja | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 39 Praktyka: Tworzenie unikalnych rodzajów pieczywa. | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 39 Kanapki - teoria i praktyka | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 39 Kanapki na świecie | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 39 Klasyczne kanapki: włoskie panini i bruschetty, amerykańskie sandwiche i burgery, europejskie bajgle w różnych kompozycjach | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 39 Nowoczesne i wegańskie trendy | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 39 Tworzenie idealnej kanapki - Dobór pieczywa do rodzaju kanapki. | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 39 Równowaga smaków: sosy, mięsa, sery, warzywa - estetyka podania. | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 39 Przygotowanie różnych kanapek - praktyczne wykonanie | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 39 Wykonanie Bruschetty w 3 różnych wersjach | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 39 Wykonanie klasycznej zapiekanki na pieczywie na zakwasie | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 39 Przygotowanie burgera drwala z bułką na zakwasie | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 39 Wykonanie tostów klasycznych oraz tostów z łososiem i warzywami | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 39 Przerwa | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 39 Przygotowanie grillowaniej kanapki - panini | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 39 Wykonanie 3 rodzaji bułki poznańskiej | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 39 Przygotowanie bajgli - dwa warianty smakowe | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 39 Tworzenie autorskiego menu : Budowanie karty opartej na pieczywie i kanapkach, kanapki sezonowe i regionalne | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 39 Praktyka zespołowa : Projektowanie i wykonanie własnych przepisów przez uczestników. | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 37 z 39 Degustacja i omówienie - wymiana opini i sugesti. | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 38 z 39 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów oraz zakończenie szkolenia | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 39 z 39 Walidacja usługi | Prowadzący Mirosław Kurek | Data realizacji zajęć 24-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 210,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 210,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto182,65 PLN
- Koszt osobogodziny netto182,65 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Rosiński
podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej
Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro.
Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017
Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w
Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są
kuchnią z całego świata.
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej - Ashanti w Łodzi o 2018 roku - zakres -
nowoczesne cukiernictwo (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki), ok 30 szkoleń rocznie (ok
10 osób - każde szkolenie)
Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki) ok 20
szkoleń rocznie ( ok 10 osób - każde szkolenie)
Wykształcenie - wyższe pedagogiczne
Mirosław Kurek
Praktyk z 30-letnim doświadczeniem w cukiernictwie tradycyjnym. Pasjonat dobrego piekarstwa. Właściciel firmy Help4Bakery, od lat przeprowadza skutecznie rewolucje technologiczne i organizacyjne w polskich piekarniach i cukierniach. Doświadczenie zdobywał w wielu polskich cukierniach, na dziesiątkach szkoleń krajowych i zagranicznych oraz w tradycyjnej cukierni w Sztokholmie. Obecnie od 2022 roku prezes Stowarzyszenia RZEMIEŚLNIK i zwolennik żywności tradycyjnej, nieprzetworzonej i rzemieślniczej. Prowadzi szkolenia od 2020 roku, ilość przeprowadzonych szkoleń 100, ilość przeszkolonych osób 600.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania.
Informacje dodatkowe
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Małopolski Pociąg do Kariery
- Zawarto umowę z WUP Toruń w ramach projektu Kierunek - Rozwój
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
- FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi