Kurs barmański.
Kurs barmański.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Usługa adresowana do osób, którzy chcą zdobyć ogólną wiedzę z zakresu obsługi barmańskiej, zarówno dla pracujących jak i dopiero zaczynających swoją przygodę w kawiarniach, barach, restauracjach i innych punktach gastronomicznych.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji31-01-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa, tj. Kurs „Barman” składa się z zajęć teoretycznych oraz praktycznych, które przygotowują do samodzielnej pracy w charakterze barmana, baristy, kelnera poprzez zdobycie odpowiedniej wiedzy, niezbędnych umiejętności oraz kompetencji w zakresie tych zawodów.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wprowadzenie do zawodu:- charakteryzuje stanowisko pracy, - definiuje etykę zawodową barmana, - uzasadnia niezbędne umiejętności barmana, - projektuje ergonomię stanowiska pracy. | Kryteria weryfikacji Omawia niezbędne teoretyczne umiejętności niezbędne w pracy barmanaoraz dba o etykę zawodu. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Sprawdza gotowość do pracy na stanowisku w oparciu o odpowiednią ergonomię. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Sylwetka pracownika:- rozróżnia elementy autoprezentacji, - ocenia umiejętności interpersonalne, - kontroluje komunikację werbalną i niewerbalną, - optymalizuje poszczególne czynności w pracy. | Kryteria weryfikacji Optymalizuje wszystkie elementy procesu prezentacji, doradztwa oraz sprzedaży poprzez profesjonalną obsługę. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Efekty uczenia się Przygotowywanie napojów:- monitoruje dobór składników, - uzasadnia dobór sprzętu i szkła, - rozróżnia techniki przygotowywania napojów, - projektuje dekorowanie koktajli, - ocenia miary barowe. | Kryteria weryfikacji Sprawdza dobór sprzętu i szkła, jak również monitoruje odpowiedni dobór składników. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Kryteria weryfikacji Uruchamia proces przygotowania oraz komponowania napojów ciepłych i zimnych. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Sprawdza stan końcowy swojej pracy, gdzie ostatnim elementem jest proces dekoracji różnych napojów. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Obsługa klienta:- monitoruje proces zamówienia, - kontroluje komunikację z klientem, - ocenia obsługę przy barze i przy stoliku, - nadzoruje proces sprzedaży. | Kryteria weryfikacji Omawia proces realizacji zamówień z wykorzystaniem wiedzy eksperckiej oraz psychologii sprzedaży. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Efekty uczenia się Współpraca zespołowa:- planuje organizuję pracy w zespole, - uzasadnia komunikację w zespole, - ocenia dzielenie się wiedzą i doświadczeniem, - kontroluje i motywuje współpracowników. | Kryteria weryfikacji Planuje odpowiednią organizację pracy w zespole poprzez odpowiednią komunikację i motywację współpracowników. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem z innymi pracowniami. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa, tj. Kurs „Barman” jest adresowana dla osób pełnoletnich chcących pracować w charakterze barmana, baristy czy kelnera. Grupa docelowa to również obecni i przyszli pracownicy sektora branży hotelarskiej i gastronomicznej.
Ukończenie usługi, tj. Kursu „Barman” potwierdza niezbędną wiedze teoretyczną i praktyczną. Udział w zajęciach umożliwia opanowanie samodzielnego przygotowywania i dekorowania napojów, jak również uczy obsługi sprzętu barmańskiego. W programie uwzględniono również przekazanie wiedzy oraz umiejętności w zakresie profesjonalnej obsługi klienta i organizacji sprzedaży. Przygotowany program daje różnorodność metod, narzędzi i doboru działań sprzedażowych, co jest kluczowe w pracy w charakterze barmana, baristy czy kelnera.
Warunki organizacyjne:
- forma zajęć w ramach usługi - stacjonarna,
- minimalna liczba uczestników usługi to 6 osób, a maksymalna to 10 osób,
- zajęcia w ramach usługi obejmują 40 godzin zegarowych łącznie z walidacją,
- ewentualne przerwy w trakcie zajęć nie wliczają się w czas trwania całej usługi,
- w przypadku zajęć trwających 4 godziny nie przewiduje się stosowania przerw,
natomiast w przypadku zajęć trwających 8 godzin przewiduje się przerwę 30 - minutową,
- część zajęć w ramach usługi prowadzona jest w sposób warsztatowy z wykorzystaniem niezbędnego oraz koniecznego sprzętu do realizacji tego typu zajęć w formie praktycznej,
- walidacja prowadzona jest zgodnie z kartą usługi i załączonym harmonogramem,
- termin walidacji jest adekwatny do zaplanowanych metod oceny efektów uczenia się,
- walidacja prowadzona jest przez osobę, która nie uczestniczyła w procesie kształcenia,
- walidacja jest integralną częścią kształcenia, gdyż dopiero po jej przeprowadzeniu
(bez względu na wynik) można uznać usługę za zakończoną zgodnie z wytycznymi.
Wprowadzenie do zawodu:
|
Sylwetka pracownika:
|
Przygotowywanie napojów:
|
Walidacja - część I / cząstkowa |
Obsługa klienta:
|
Współpraca zespołowa:
|
Walidacja - część II / całościowa |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Wprowadzenie do zawodu. | Prowadzący Tomasz Berensztajn | Data realizacji zajęć 22-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 Sylwetka pracownika. | Prowadzący Tomasz Berensztajn | Data realizacji zajęć 22-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Przygotowywanie napojów. | Prowadzący Tomasz Berensztajn | Data realizacji zajęć 01-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Przygotowywanie napojów. | Prowadzący Tomasz Berensztajn | Data realizacji zajęć 01-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 Przygotowywanie napojów. | Prowadzący Tomasz Berensztajn | Data realizacji zajęć 15-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Przygotowywanie napojów. | Prowadzący Tomasz Berensztajn | Data realizacji zajęć 15-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Przygotowywanie napojów. | Prowadzący Tomasz Berensztajn | Data realizacji zajęć 22-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 Walidacja – część I / cząstkowa. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Obsługa klienta. | Prowadzący Tomasz Berensztajn | Data realizacji zajęć 22-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Obsługa klienta. | Prowadzący Tomasz Berensztajn | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 Współpraca zespołowa. | Prowadzący Tomasz Berensztajn | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Współpraca zespołowa. | Prowadzący Tomasz Berensztajn | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 Walidacja – część II / całościowa. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 02:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto3 600,00 PLN
- Koszt usługi netto3 600,00 PLN
- Koszt godziny brutto90,00 PLN
- Koszt godziny netto90,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Tomasz Berensztajn
- Zasadnicza Szkoła Zawodowa,
- liczne szkolenia i warsztaty o tematyce barmańskiej.
Staż pracy związany z prowadzeniem szkoleń, warsztatów i wykładów, m.in.
- od ponad 20 lat pracuje na stanowisku kelner / barman,
- od ponad 6 lat zatrudniony na stanowisku szefa sali, w ramach pracy prowadzi szkolenia wewnętrzne,
- prowadzenie szkoleń zewnętrznych w ramach projektów dofinansowanych
ze środków UE o tematyce barmańskiej, m.in. dla Grupy Edukacyjnej Aktywne Szkolenia Sp. z o. o./ 400 godzin dydaktycznych.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały, które uczestnicy otrzymują na własność:
- teczka A4,
- notatnik A4,
- długopis i ołówek,
- podręcznik o tematyce z zakresu kursu,
- materiały niezbędne do przeprowadzenia kursu.
Warunki uczestnictwa
Uczestnicy kursu, którzy posiadają:
- ukończone 18 lat,
- brak przeciwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku zgodnym z kierunkiem kursu,
- przystąpienie do procesu walidacji częściowej i całościowej.
Informacje dodatkowe
- Zastrzegamy prawo do zmiany harmonogramu, kadry trenerów oraz walidatorów w przypadku zaistnienia nieprzewidzianych okoliczności.
- Warunkiem ukończenia kursu jest obecność na zajęciach (minimum 80% godzin szkolenia), przystąpienie do procesu walidacji.
- Po zakończonym kursie uczestnik otrzymuje odpowiednie zaświadczenie i certyfikat.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
- winda