Zielona kultura organizacyjna - Zielone Kompetencje.
Zielona kultura organizacyjna - Zielone Kompetencje.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie zasobami ludzkimi
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie "Zielona kultura organizacyjna - Zielone Kompetencje." to warsztatowe szkolenie dla osób pracujących lub planujących podjąć zatrudnienie w branżach związanych z zielonymi innowacjami - w tym transporcie, energetyce, kurierskiej, turystyce. Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą rozwinąć świadomość wpływu swoich działań na środowisko naturalne i poznać sposoby oddziaływania na rzecz zrównoważonego rozwoju w obszarze swojej pracy jako jednostka i część zespołu.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji17-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Zielona kultura organizacyjna - Zielone Kompetencje." przygotowuje uczestnika do świadomego zarządzania swoimi działaniami w pracy w perspektywie zrównoważonego rozwoju, ochrony środowiska i działania proekologicznego. Zdobyte umiejętności społeczne i wiedza z zakresu pracy w zespole oraz wpływu na środowisko pozwolą umiejętnie wprowadzać zielone zmiany.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia po jego ukończeniu ma świadomość wpływu jego pracy na środowisko. | Kryteria weryfikacji Krytycznie ocenia praktyki w swojej pracy w perspektywie wykorzystania zasobów i aktywnie wprowadza bardziej ekologiczne rozwiązania. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji W pracy wyznacza sobie i swojemu zespołowi kierunki rozwoju i rozwiązania ograniczające zużycie zasobów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Rozpoznaje korzyści dla środowiska płynące z pracy zdalnej i hybrydowej i poddaje refleksji pracę swojego zespołu w perspektywie doskonalenia tych modeli pracy. | Metoda walidacji Debata swobodna | |
Efekty uczenia się Angażuje innych w zachowania przyjazne dla środowiska. | Kryteria weryfikacji Informuje o zachowaniach przyjaznych dla środowiska oraz je promuje w sieciachspołecznych i w pracy. | Metoda walidacji Debata swobodna |
Kryteria weryfikacji Umiejętnie definiuje i opisuje skutki zachowań przyjaznych dla środowiska. | Metoda walidacji Debata swobodna | |
Kryteria weryfikacji Wzbudza wśród innych pasję do przyrody. | Metoda walidacji Prezentacja | |
Efekty uczenia się Ocenia wpływ osobistych zachowań na środowisko. | Kryteria weryfikacji Przyjmuje w codziennym życiu postawę zorientowaną na zrównoważony rozwój. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Zastanawiasię nad swoim własnym podejściem do ekologii oraz nad wpływem własnych zachowań na środowisko. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Promuje odpowiedzialne zachowania konsumenckie. | Kryteria weryfikacji Bierze udział w programach firmy mających na celu promowanie polityk, działań i programów edukacyjnych promujących aktywneuczestnictwo w zrównoważonej konsumpcji, które prowadzą do zmian w postawach konsumentów, nawykach zakupowych i oczekiwaniach klientów i współpracowników. | Metoda walidacji Debata swobodna |
Efekty uczenia się Przeciwdziała negatywnemu wpływowi działań swoich, swojego zespołu i organizacji na środowisko. | Kryteria weryfikacji Monitoruje wpływ na środowisko i przeprowadza oceny w celu określenia i ograniczeniaryzyka środowiskowego swojej organizacji przy uwzględnieniu kosztów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Ocenia i identyfikuje szanse skuteczniejszego wykorzystywania zasobów w sposób ciągły. | Metoda walidacji Prezentacja | |
Kryteria weryfikacji Doradza, przyczynia się do planowania i rozwoju polityki narzecz zrównoważonego zarządzania, w tym do oceny oddziaływania na środowisko. | Metoda walidacji Prezentacja |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Jeżeli cenisz sobie pracę w zespole i zależy Ci na zrównoważonym rozwoju - to szkolenie "Zielona kultura organizacyjna - Zielone Kompetencje." jest dla Ciebie!
Wiedza z zakresu psychologii społecznej i budowania proekologicznej kultury organizacyjnej zdobyta podczas szkolenia skutecznie przełoży się na stosowanie odpowiedniej komunikacji, budowanie kultury organizacyjnej sfokusowanej na wykorzystaniu zielonego potencjału pracowników oraz pozwoli ograniczyć zużycie zasobów.
Szkolenie ma formę warsztatów, dyskusji moderowanych, pracy indywidualnej, pogadanki, demonstracji. Program usługi szkoleniowej obejmuje część teoretyczną oraz część warsztatową (połączone ze sobą bloki tematyczne).
Usługa jest realizowana w godzinach zegarowych. Przewidziane są przerwy dla uczestników szkolenia i trenera wg potrzeb grupy.
Warunkiem zaliczenia szkolenia jest uczestnictwo w przynajmniej 80% zajęć, aktywny udział w dyskusjach i ćwiczeniach oraz pozytywny wynik w ramach walidacji. Obecność pracowników rejestrowana będzie poprzez udostępnioną uczestnikom imienną listę obecności.
Ważnym elementem szkolenia jest oczekiwana postawa uczestników: otwartość i aktywny udział w ćwiczeniach, zadaniach i dyskusjach moderowanych podczas całości szkolenia.
---
Dzień 1.
1. Omówienie agendy szkolenia oraz zasad szkolenia. Pre-test sprawdzający wiedzę.
Moduł I - Integracja
2. Rozpoczęcie szkolenia: przedstawienie uczestników, trenera oraz harmonogramu.
3. Kontrakt z uczestnikami i sprecyzowanie potrzeb indywidualnych, zasad.
4. Gra integracyjna.
5. Czym jest kutura organizacji? To co oczywiste i niepewne. (wykład)
Moduł II - Zielona samoświadomość.
1. Analiza indywidualnego wpływu na środowisko - garść danych i analiza SWOT. (warsztat)
PRZERWA LUNCHOWA (30 MIN.)
2. Moja konsumpcja w skali makro. Dobre praktyki w zakresie zmniejszania konsumpcji i jak je wprowadzać w swoim życiu i pracy? (wykład+dyskusja)
3. Wprowadzanie zielonych zmian i monitorowanie ich efektów - jakimi wskaźnikami się kierować oceniając wykorzystanie zasobów? (warsztat)
Moduł III - Zielona kultura organizacyjna
1. Podstawowe założenia grupy - diagnoza pracy zespołu pod kątem zielonych wartości. (wykład+warsztat)
2. Nieformalne normy i wartości w organizacji - każemy czy nagradzamy zielone inicjatywy? (wykład+warsztat)
3. Artefakty kultury organizacyjnej - analiza miejsca pracy i stanowiska pod kątem nastawienia organizacji do środowiska. (case studies)
Moduł IV - Podsumowanie i walidacja
1. Walidacja - debata, wywiady, prezentacje uczestników.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 14 Omówienie agendy szkolenia oraz zasad szkolenia. Pre-test sprawdzający wiedzę. | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:20 | Liczba godzin 00:20 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 14 Rozpoczęcie szkolenia: przedstawienie uczestników, trenera oraz harmonogramu. | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:20 | Godzina zakończenia 08:35 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 14 Kontrakt z uczestnikami i sprecyzowanie potrzeb indywidualnych, zasad. | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:35 | Godzina zakończenia 08:50 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 14 Gra integracyjna. | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:50 | Godzina zakończenia 09:40 | Liczba godzin 00:50 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 14 Czym jest kutura organizacji? To co oczywiste i niepewne. | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:40 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:35 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 14 Analiza indywidualnego wpływu na środowisko - garść danych i analiza SWOT. | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 14 PRZERWA LUNCHOWA | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 14 Moja konsumpcja w skali makro. Dobre praktyki w zakresie zmniejszania konsumpcji i jak je wprowadzać w swoim życiu i pracy? | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 14 Wprowadzanie zielonych zmian i monitorowanie ich efektów - jakimi wskaźnikami się kierować oceniając wykorzystanie zasobów? | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 14 Podstawowe założenia grupy - diagnoza pracy zespołu pod kątem zielonych wartości. | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 14 Nieformalne normy i wartości w organizacji - każemy czy nagradzamy zielone inicjatywy? | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 14 PRZERWA LUNCHOWA | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 14 Artefakty kultury organizacyjnej - analiza miejsca pracy i stanowiska pod kątem nastawienia organizacji do środowiska. | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 14 Walidacja - debata, wywiady, prezentacje uczestników. | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto2 600,00 PLN
- Koszt usługi netto2 600,00 PLN
- Koszt godziny brutto216,67 PLN
- Koszt godziny netto216,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Piotr Meller
Od 5 lat pracuje na własny rachunek w branży rekrutacji i szkoleń. Specjalizuje się w zagadnieniach obsługi Klienta, sprzedaży, budowaniem zespołów i zarządzaniem zespołami, komunikacji w firmie. To w tych obszarach doradza i szkoli organizacje, z którymi pracuje. Drugą specjalizacją jest rekrutacja kadry wykwalifikowanej. Głównie są to: Pracownicy administracyjni, obsługi klienta, handlowcy, menadżerowie, specjaliści. W myśl zasady, że największym kapitałem w firmie jest jej kadra pracownicza. Certyfikowany trener persolog® w dwóch zagadnieniach: Profil osobowości, Profil stresu. Z wykształcenia wyższego socjolog, skończył szkołę podyplomową z Zarządzania Zasobami Ludzkimi oraz BHP. Certyfikowany trener z tematyki dynamika stresu, profile osobowościowe, zarzadzanie czasem. Ukończył Akademie Managera, w trakcie studiów MBA z zakresu Zarządzania Przedsiębiorstwami. W ostatnich 24 miesiącach przeprowadził 360h szkoleń z zakresu budowania kultury organizacyjnej, wykorzystywania potencjału pracowników i zrównoważonego rozwoju organizacji.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnik otrzymuje notatnik i potrzebne materiały do wykonania zadań i poleceń trenera.
____
W cenę szkolenia wliczona jest cena walidacji.
Warunki uczestnictwa
Na szkolenie będą kwalifikowane tylko osoby, które spełniają warunki zwolnienia z VAT - tj. osoby, które otrzymały dofinansowanie w ramach naboru i projektu Nabór nr FESL.10.17-IP.02-070/23 (dot. zielonych kompetencji dla województwa Śląskiego).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi