Kurs Kucharz z egzaminem zewnętrznym
Kurs Kucharz z egzaminem zewnętrznym
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie adresowane jest do osób przygotowujących się do egzaminu w zawodzie kucharz
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji14-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi80
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Przygotowanie uczestnika szkolenia do samodzielnej pracy w gastronomii w zawodzie kucharza.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Przygotowanie uczestnika szkolenia do samodzielnej pracy w gastronomii.- elementarne fakty, zasady, procesy, pojęcia ogólne i zależności związane z wykonywaniem czynności jako kucharz malej gastronomii - przepisy BHP i HACCP - zasady obsługi małej gastronomii: - zasady racjonalnego żywienia oraz przepisy kulinarne; | Kryteria weryfikacji Egzamin | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
- Organizacja pracy na stanowisku Kucharz
- Wiedza z zakresu usług gastronomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem pojęcia catering
- Znajomość metod podawania posiłków w działalności cateringowej
- Wiedza z zakresu kompleksowej obsługi imprez (party service): kulturalnych, garden party, eventów, bankietów i przyjęć firmowych
- Wiedza z zakresu Dobrej Praktyki Cateringowej
- Praktyczna wiedza na temat selekcji przyjmowania i magazynowania surowców
- Umiejętność przeprowadzenia obróbki wstępnej surowców
- Umiejętność przeprowadzenia procesu rozmrażania żywności i obróbki termicznej potraw
- Wiedza z zakresu właściwego przechowywania żywności
- Umiejętność właściwego transportu różnego rodzaju potraw
- Wiedza z zakresu serwowania i ekspozycji potraw
- Zastosowanie wiedzy na temat gospodarki odpadami pokonsumpcyjnymi
- Podstawowa wiedza na temat Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, system HACCP
- Znajomość rodzajów usług gastronomicznych, bufetów, bankietów i ich podział
- Umiejętność zarządzania czasem i pracy w zespole
- Znajomość zasad BHP i ppoż.
Liczba osób w grupie:
– na zajęciach teoretycznych do 10 osób, można zwiększyć zapewniając odpowiednio dużą salę spełniającą właściwe warunki dla uczestników,
– na zajęciach praktycznych do 4 osób na daną jednostkę lekcyjną na jednego instruktora.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 80 godzin dydaktycznych, gdzie 1 godzina dydaktyczna wynosi 45 minut. Szkolenie będzie prowadzone w formie zajęć teoretycznych i zajęć praktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 50,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 50,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 250,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 250,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 250,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 250,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Ewa Lorenowicz
Posiada ukończoną Zasadniczą Szkołę Zawodową w zawodzie kucharz
Kwalifikacje pedagogiczne – Instruktor praktycznej nauki zawodu w zakładach pracy
Posiada ukończone szkolenie z zakresu „Wdrażanie systemu HACCP, procedury i dokumentacja”
Posiada tytuł Mistrza w zawodzie kucharz
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały edukacyjne dla Uczestników:
- materiały w formie wydruków prezentacji,
- notatnik, długopis,
- przykładowe pytania egzaminacyjne w formie wydruków oraz on-line.
Warunki uczestnictwa
- zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki zawodu
- ukończone 18 lat
- wykształcenie podstawowe, gimnazjalne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Obiekt spełnia wszystkie wymagania higieniczno-sanitarne.