FLORYSTA
FLORYSTA
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs Florysta przeznaczony jest zarówno dla osób, które dopiero chcą rozpocząć swoją przygodę z kwiatami jak i dla tych którzy chcą udoskonalić swój florystyczny warsztat.
Zapraszamy osoby zainteresowane wejściem w magiczny świat roślin i chcące rozpocząć lub rozwijać swoją karierę w branży florystycznej.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji07-01-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie materiałów florystycznych do tworzenia dekoracji, projektowanie i wykonywanie dekoracji roślinnych różnego typu, pakowanie i przygotowanie do transportu materiałów florystycznych oraz gotowych wyrobów florystycznych, stylizacja wnętrz przy pomocy roślin, sprzedaż materiałów florystycznych, przygotowanie wystaw roślin lub kompozycji florystycznych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Bezpieczeństwo i higiena pracy | Kryteria weryfikacji Określa prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Określa skutki oddziaływania czynników szkodliwych na organizm człowieka | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Określa zagrożenia związane z występowaniem szkodliwych czynników w środowisku pracy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Organizuje stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Przewiduje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska związane z wykonywaniem zadań zawodowych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Rozróżnia zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska w Polsce | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Udziela pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej | Kryteria weryfikacji Analizuje działania prowadzone przez przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Inicjuje wspólne przedsięwzięcia z różnymi przedsiębiorstwami z branży | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Obsługuje urządzenia biurowe oraz stosuje programy komputerowe wspomagające prowadzenie działalności gospodarczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Optymalizuje koszty i przychody prowadzonej działalności gospodarczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Planuje i podejmuje działania marketingowe prowadzonej działalności gospodarczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Prowadzi korespondencję związaną z prowadzeniem działalności gospodarczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Przygotowuje dokumentację niezbędną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Rozróżnia przedsiębiorstwa i instytucje występujące w branży i powiązania między nimi | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Stosuje pojęcia z obszaru funkcjonowania gospodarki rynkowej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Stosuje przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Język obcy ukierunkowany zawodowo | Kryteria weryfikacji Analizuje i interpretuje krótkie teksty pisemne dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Formułuje krótkie i zrozumiałe wypowiedzi oraz teksty pisemne umożliwiające komunikowanie się w środowisku pracy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Interpretuje wypowiedzi dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych artykułowane powoli i wyraźnie, w standardowej odmianie języka | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Korzysta z obcojęzycznych źródeł informacji | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Posługuje się zasobem środków językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych oraz fonetycznych), umożliwiających realizację zadań zawodowych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Kompetencje personalne i społeczne | Kryteria weryfikacji Aktualizuje wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Jest kreatywny i konsekwentny w realizacji zadań | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Jest otwarty na zmiany | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Potrafi negocjować warunki porozumień | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Potrafi ponosić odpowiedzialność za podejmowane działania | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Potrafi radzić sobie ze stresem | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przestrzega tajemnicy zawodowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przestrzega zasad kultury i etyki | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Przewiduje skutki podejmowanych działań | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Współpracuje w zespole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Organizacja pracy małych zespołów | Kryteria weryfikacji Dobiera osoby do wykonania przydzielonych zadań | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Kieruje wykonaniem przydzielonych zadań | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Komunikuje się ze współpracownikami | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Ocenia jakość wykonania przydzielonych zadań | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Planuje pracę zespołu w celu wykonania przydzielonych zadań | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Wprowadza rozwiązania techniczne i organizacyjne wpływające na poprawę warunków i jakość pracy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie florysta | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje podstawowe i pomocnicze techniki florystyczne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje rodzaje historycznych i współczesnych kompozycji florystycznych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje rodzaje wyrobów i usług florystycznych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Identyfikuje historyczne i współczesne formy i style dekoracji roślinnych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Określa metody suszenia oraz utrwalania roślin | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Określa rodzaje kompozycji florystycznych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Określa wpływ czynników uprawowych na wzrost i rozwój roślin | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Określa właściwości biologiczne oraz wymagania środowiskowe roślin | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Rozpoznaje choroby i szkodniki roślin ozdobnych oraz dobiera środki do ich zwalczaniaRozpoznaje rodzaje i gatunki roślin ozdobnych stosowanych we florystyce | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji Stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadańWykorzystuje wiedzę z zakresu historii sztuki i historii dekoracji roślinnych wykorzystuje wiedzę z zakresu kolorystyki i kompozycji plastycznej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeFlorysta
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęIzba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Lublin)
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoIzba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Lublin)
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Moduł 1: Podstawy florystyki i techniki wiązania bukietów
- Wprowadzenie do florystyki i narzędzia florystyczne
- Wybór i przygotowanie świeżych kwiatów
- Techniki wiązania bukietów do ręki: wiazaki luźne, zwarte, formalnolinearne
- Zasady kompozycji bukietów: proporcje, kolory, struktury
- Ćwiczenia praktyczne: tworzenie bukietów z różnych gatunków kwiatów
Moduł 2: Kompozycje stołowe i aranżacje kwiatowe
- Tworzenie dekoracji stołowych z kwiatów i roślin
- Kompozycje świeże i suszone na stoły: niskie, wysokie, wiszące
- Kreatywne wykorzystanie waz, naczyń i dodatków florystycznych
- Zasady kompozycji harmonijnych aranżacji kwiatowych
- Ćwiczenia praktyczne: tworzenie różnych kompozycji stołowych
Moduł 3: Bukiet ślubny i bukiety okolicznościowe
- Tworzenie bukietów ślubnych: kaskada, mufka, koszyczek
- Bukiety na różne okazje: urodziny, rocznice, imieniny
- Dobór kwiatów i kolorów do konkretnych wydarzeń
- Zasady wiązania bukietów z różnych gatunków kwiatów
- Ćwiczenia praktyczne: tworzenie bukietów o różnych stylach
Moduł 4: Kompozycje w naczyniach i bukiety dekoracyjne
- Tworzenie kompozycji w naczyniach : efektowne i asymetryczne układy kwiatów
- Bukiety owinięte w papier lub tkaninę: naturalne, rustykalne, eleganckie - bukiety dekoracyjne w kryzie z papieru lub tkaniny w różnych stylach.
- Wykorzystanie zieleni, gałązek i dodatków w kompozycjach
- Techniki tworzenia bukietów dekoracyjnych
- Ćwiczenia praktyczne: tworzenie różnych rodzajów kompozycji w naczyniach i bukietów w papierze dekoracyjnym.
Moduł 5: Kompozycje na groby i aranżacje pamiątkowe
- Tworzenie kompozycji na groby: wiązanki, wianki, wieńce
- Kompozycje pamiątkowe z kwiatów sztucznych i naturalnych
- Zasady doboru kolorów i symboliki w kompozycjach pogrzebowych
- Techniki wiązania i mocowania kompozycji na podłożu
- Ćwiczenia praktyczne: tworzenie różnych kompozycji na groby
Moduł 6: Dekoracje sezonowe i tematyczne
- Tworzenie dekoracji na święta: Boże Narodzenie, Wielkanoc, Halloween itp.
- Dekoracje sezonowe z wykorzystaniem roślin i kwiatów
- Kompozycje tematyczne do specjalnych okazji: przyjęcia, bankiety itp.
- Kreatywne wykorzystanie dodatków i dekoracji w kompozycjach
- Ćwiczenia praktyczne: tworzenie dekoracji sezonowych i tematycznych
Dodatkowe informacje:
- Szkolenie prowadzone jest w trybie godzin dydaktycznych (45 minut).
- Czas trwania szkolenia: 50 godzin dydaktycznych (plus dodatkowo przerwy).
- Szkolenie będzie prowadzone w grupach maksymalnie 12 osobowych.
- Każda osoba będzie miała przydzielone stanowisko do praktycznych zajęć.
- kurs prowadzony będzie w formie warsztatowej, zakładającej aktywny udział Uczestników i przeprowadzenie ćwiczeń praktycznych
- Podczas szkolenia przeprowadzane będą regularne weryfikacje postępów oraz ocena osiągnięcia efektów uczenia się poprzez ankiety i testy.
- Po zakończeniu kursu zostanie przeprowadzony zewnętrzny egzamin potwierdzający nabycie kwalifikacji zawodowych. EGZAMIN MYPS - składa się z części pisemnej, zawierającej 16 pytań zamkniętych z czterema wariantami odpowiedzi. Aby otrzymać wynik pozytywny należy odpowiedzieć poprawnie na 12 pytań, czyli uzyskać 75%. Egzamin jest oceniany przez podmiot prowadzący walidację .
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto145,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto145,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Katarzyna Witecka
Ukończyłam studia podyplomowe na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, gdzie zdobyła tytuł florysty. W 2015 roku w Krakowie wywalczyła tytuł Mistrza Regionu Małopolsko - Podkarpackiego w konkursie zorganizowanym przez SFP. W lutym 2016 roku w Poznaniu zdobyła tytuł II wicemistrza Polski w Międzynarodowych Mistrzostwach Polski we florystyce zorganizowanych przez SITO. W obecnej chwili posiadam tytuł Mistrza Florystyki potwierdzony egzaminem w Izbie Rzemieślniczej w Rzeszowie. Dzięki licznym szkoleniom organizowanym w całej Polsce, zgłębia coraz to nowsze trendy we florystyce.Z ogromną miłością do kwiatów i poszanowaniem natury, razem ze swoim zespołem tworzy kompozycje na miarę indywidualnych potrzeb Klientów. Lubi przełamywać schematy i orientuje się w najnowszych trendach. Zawsze chętnie dostosowuje się do upodobań Klienów.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe
Informacje dodatkowe
Uczestnicy otrzymają zaświadczenie o ukończeniu szkolenia pod warunkiem uczestnictwa w usłudze na poziomie co najmniej 80%
Uczestnicy przyjmują do wiadomości, że usługa może być poddana monitoringowi z ramiena Operatora lub PARP i wyrażają na to zgodę.
1 godzina usługi to 60 minut przerwy są wliczone w czas szkolenia.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi