Studia podyplomowe online "Dietetyka kliniczna" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Studia podyplomowe online "Dietetyka kliniczna" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia te adresowane są do osób zainteresowanych tematyką dietetyki klinicznej; dietetyków, pielęgniarek, farmaceutów oraz pozostałych osób zainteresowanych prowadzeniem poradnictwa dietetycznego i leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych oraz ambulatoryjnych.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników100
- Forma prowadzenia usługizdalna
- Liczba godzin usługi210
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów w obszarze dietetyki klinicznej jest kształcenie i przygotowanie słuchaczy do prowadzenia leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia; prowadzenie żywienia osób wymagających szczególnego odżywiania, w tym pacjentów niedożywionych oraz nabycie praktycznych umiejętności w zakresie opracowywania planów żywienia i fortyfikacji diety o doustne suplementy pokarmowe.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje Podstawy żywienia klinicznegoPlanuje Poradnictwo dietetyczne | Kryteria weryfikacji Wyjaśnia zagadnienia z tematyki fizjologii żywienia, psychologii jedzenia i otyłości oraz promocji zdrowego stylu życia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Interpretuje normy etyczne w poradnictwie dietetycznym. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Projektuje Żywienie w pediatrii.Projektuje Żywienie dojelitowe. Nadzoruje Żywienie pozajelitowe Ocenia Doustne suplementy pokarmowe. | Kryteria weryfikacji Korzysta ze źródeł informacji dotyczących psychologicznych i społecznych konsekwencji otyłości i nadwagi oraz innych zaburzeń odżywiania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia Żywienie w wybranych jednostkach chorobowychPlanuje Żywienie w warunkach domowych. Uzasadnia Psychodietetykę z elementami coachingu. Psychologiczne i społeczne konsekwencje zaburzeń odżywiania. | Kryteria weryfikacji Interpretuje potrzeby żywieniowe pacjentów w różnych stanach klinicznych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Absolwent studiów jest w stanie ocenić potrzeby żywieniowe pacjentów w różnych stanach klinicznych wymagających opieki interdyscyplinarnej; posiada wiedzę i umiejętność opieki dietetycznej nad pacjentem ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi. | Kryteria weryfikacji Wyjaśnia cele leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Świadectwo wydawane jest po zaliczeniu testów cząstkowych, testu generalnego oraz obronie pracy dyplomowej.
Świadectwo wydawane jest po zaliczeniu testów cząstkowych, testu generalnego oraz obronie pracy dyplomowej.
Świadectwo wydawane jest po zaliczeniu testów cząstkowych, testu generalnego oraz obronie pracy dyplomowej. Praca dyplomowa oceniana jest przez dwie niezależne komisje.
Dodatkowe pliki
Program
Program
Tematyka zajęć prowadzonych na studiach podyplomowych Dietetyka Kliniczna:
- Podstawy żywienia klinicznego cz. I (historia, podstawowe pojęcia, podstawy prawne, dokumentacja, wymagania, uprawnienia, obowiązki).
- Podstawy żywienia klinicznego cz. II (zapotrzebowanie na składniki odżywcze, metody oceny stanu odżywienia, skale, badania antropometryczne i biochemiczne, typy wywiadu, metody oceny skuteczności terapii).
- Poradnictwo dietetyczne: podział i zastosowanie diet, profilaktyka żywieniowa, dopasowanie programu żywienia do potrzeb pacjenta.
- Żywienie w pediatrii.
- Żywienie dojelitowe.
- Żywienie pozajelitowe
- Doustne suplementy pokarmowe.
- Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych cz. I (onkologia, neurologia, kardiologia, hematologia, nefrologia).
- Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych cz. II (gastroenterologia, zaburzenia metaboliczne, geriatria - żywienie osób starszych, nutrigenetyka i epigenetyka, bariatria)
- Żywienie w warunkach domowych.
- Psychodietetyka z elementami coachingu. Psychologiczne i społeczne konsekwencje zaburzeń odżywiania.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego zastrzega sobie do prawo do dokonywania zmian w harmonogramie studiów podyplomowych.
Czas trwania dwusemestralnych studiów to 210 h.
Test teoretyczny zostanie przeprowadzony za pomocą narzędzi cyfrowych.
Nauka jak i testy sprawdzające wiedzę (cząstkowe i test generalny) oraz obrona pracy dyplomowej, odbywają się online.
Forma studiów podyplomowych: on line / z wykorzystaniem metod kształcenia on line.
Wybrane studia podyplomowe umożliwiają uzyskanie co najmniej 30 punktów ECTS.
Proces walidacji kształcenia zostanie przeprowadzony przez odrębną kadrę dydaktyczną, niż do procesu kształcenia.
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 499,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 499,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto26,19 PLN
- Koszt osobogodziny netto26,19 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dostępne w formie elektronicznej na indywidualnym koncie w panelu słuchacza w tym:
- e-podręczniki
- materiały audio
- materiały wideo.
Warunki uczestnictwa
- Kandydat musi posiadać ukończone studia wyższe: licencjat, inżynier lub magister,
- Utworzenie indywidualnego konta słuchacza na stronie WSKZ www.studia-online.pl
Informacje dodatkowe
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego to Uczelnia wyższa, która wprowadziła studia podyplomowe w postaci e-learningu (studia online). Ta innowacyjna forma studiów podyplomowych pozwala słuchaczom odbywać studia podyplomowe w wybranym i dogodnym dla siebie miejscu i czasie. Nauka jak i testy sprawdzające wiedzę odbywają się online.
Każdy z absolwentów Wyższej Szkoły Kształcenia Zawodowego otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych potwierdzającą nabyte umiejętności i będącą legalnym dokumentem wydawanym na podstawie tych samych przepisów prawnych, co w przypadku studiów stacjonarnych.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego posiada Certyfikat Jakości ISO9001:2015.
Jeżeli są Państwo zainteresowani studiami podyplomowymi z tej karty lub innym z dofinansowaniem z PARP prosimy o kontakt mailowy na adres: dotacje@studia-online.pl lub telefoniczny pod numerem: (+48) 226 020 110
Dodatkowo zapraszamy do zapoznania się z ofertą na stronie: www.studia-online.pl
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Uczestnik realizuje studia podyplomowe na innowacyjnej platformie dydaktycznej https://studia-online.pl
- Słuchacz dostaje indywidualny dostęp do materiałów dydaktycznych poprzez zalogowanie się na indywidualnym koncie
- Słuchacz powinien posiadać komputer PC lub inne urządzenie, które odtwarza poprawnie dźwięk w formacie MP3 oraz posiada rozdzielczość ekranu w poziomie nie mniejszą niż 1100 pixeli.
- Do prawidłowej funkcjonalności platformy wymagana jest jedna z najnowszych wersji przeglądarek: Internet Explorer, Mozilla Firefox lub Google Chrome. Ponadto przeglądarka powinna obsługiwać JavaScript oraz akceptować dane zapisywane w plikach Cookie.
- Uczestnik powinien posiadać łącze sieciowe minimalnej o prędkości - 10 Mb/s.