Dietetyka prenatalna i pediatryczna - studia podyplomowe
Dietetyka prenatalna i pediatryczna - studia podyplomowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia przeznaczone są dla osób posiadających tytuł zawodowy magistra i /lub licencjata z zakresu: dietetyki, pielęgniarstwa, fizjoterapii, wychowania fizycznego, zdrowia publicznego, biotechnologii,technologii żywności i żywienia człowieka, biologii, chemii lub posiadających dyplom lekarza medycyny. W przypadku absolwentów innych kierunków kandydatury będą rozpatrywane indywidualnie. Studia kierowane są również do osób, które w ramach wykonywanego zawodu zajmują się problematyką żywienia kobiet w ciąży oraz dzieci na różnych etapach rozwoju.
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników40
- Data zakończenia rekrutacji06-10-2025
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi192
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieństudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
potwierdza przygotowanie w zakresie postępowania dietetycznego w okresie prekoncepcyjnym, żywienia w okresie ciąży i laktacji oraz żywienia dzieci.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza1. Rozróżnia uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i epidemiologiczne chorób wieku dziecięcego, zasady przeprowadzania szczepień ochronnych oraz planowania bilansu zdrowia dziecka. | Kryteria weryfikacji definiuje zakres podstaw diagnostyki iterapii wad płodu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji rozpoznaje mechanizmyfunkcjonowania kobiety ciężarnej, przebiegu ciąży oraz rodzajów porodu, wskazań do wykonywania badań prenatalnych. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się 2. Definiuje cele i zadania zawodudietetyka w ochronie zdrowia, rolę i znaczenie edukacji żywieniowej. | Kryteria weryfikacji rozróżnia terminologię psychologicznopedagogiczną związaną z rozwojempsychofizycznym człowieka, czynnikami środowiskowymi, zdrowiem i chorobą. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji definiuje skład i znaczenie ludzkiegomikrobiomu, wpływu flory bakteryjnej na zdrowie człowieka, oraz czynników modyfikujących mikrobiom jelit. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Umiejętności1. Planuje i wdraża zasady prawidłowego żywienia dostosowane do aktualnego stanu zdrowia i aktywności fizycznej osoby. | Kryteria weryfikacji obsługuje specjalistyczne programykomputerowe wykorzystywane w pracy dietetyka oparte o tabele składu produktów odżywczych i potraw oraz wykorzystuje je w statystycznym opracowaniu wyników | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji organizuje i przeprowadza edukacjęoraz poradnictwo żywieniowe dla osób zdrowych, chorych, ich rodzin oraz pracowników ochrony zdrowia. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji projektuje interwencję dietetyczną,uwzględnia zleconą farmakoterapię i jej interakcję z pożywieniem | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji opracowuje i wdraża zaleceniażywieniowe dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz zalecenia dla kobiet i mężczyzn, mające na celu zwiększenie płodności. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji opracowuje i wdraża zaleceniażywieniowe dla dzieci zdrowych i chorych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji opracowuje i wdraża odpowiedniepostępowanie dietetyczne w celu zapobiegania chorobom dietozależnym. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne1. Identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu dietetyka | Kryteria weryfikacji definiuje zagadnienia związane zwykonywaniem zawodu dietetyka. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się 2. Współdziała w grupie, przyjmując wniej różne role oraz stosuje priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania. | Kryteria weryfikacji kieruje pracą zespołu rozwiązującistotne problemy związane z żywieniem. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
liczbą godzin i uzyskaną liczbą punktów ECTS.
Program
Program
Program studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka prenatalna i pediatryczna w Karkonoskiej Akademii Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze.
Zajęcia będą prowadzone przez wykładowców – praktyków z wieloletnim doświadczeniem m.in: dietetyków, psychodietetyków, lekarzy ginekologów, lekarzy pediatrów, specjalistów z zakresu mikrobioty, psychologów.
Wszystkie zajęcia są realizowane w sposób zdalny w czasie rzeczywistym za pośrednictwem platformy Mikrosoft Teams. Zajęcia zdalne - 192 godz.
Plan studiów:
Lp. | Nazwa przedmiotu | Ogólna liczba godzin przedmiotu | Liczba godzin wykładów | Liczba godzin ćwiczeń/laboratoriów/warsztatów |
1. | Podstawy dietetyki | 12 | 6 | 6 |
2. | Podstawy ginekologii i położnictwa | 6 | 6 | 0 |
3. | Wsparcie dietetyczne w planowaniu ciąży | 6 | 0 | 6 |
4. | Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej | 24 | 6 | 18 |
5. | Programowanie metaboliczne | 6 | 6 | 0 |
6. | Podstawy fizjoterapii i aktywność fizyczna w ciąży i połogu | 12 | 6 | 6 |
7. | Podstawy pediatrii | 6 | 6 | 0 |
8. | Dietetyka pediatryczna | 36 | 12 | 24 |
9. | Leczenie żywieniowe w pediatrii | 12 | 6 | 6 |
10. | Psychodietetyka w pediatrii | 12 | 6 | 6 |
11. | Aktywność fizyczna dzieci i młodzieży | 12 | 6 | 6 |
12. | Zaburzenia odżywiania u dzieci i młodzieży | 18 | 6 | 12 |
13. | Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej wpływ na zdrowie | 12 | 6 | 6 |
14. | Rola rodziny w żywieniu | 6 | 6 | 0 |
15. | Edukacja żywieniowa dzieci i młodzieży | 12 | 0 | 12 |
16. | Egzamin końcowy | |||
Suma godzin | 192 | 84 | 108 |
Liczba godzin: 192 ( 32 punkty ECTS)
Liczba semestrów: 2 Zajęcia odbywają się w sobotę i w niedzielę w godz. 9.00-15.00
Godziny zajęć podane w harmonogramie są godzinami zegarowymi, zawierają dwie przerwy po 10 minut oraz jedną 30 minutową. Liczba godzin programowych jest podana w godzinach dydaktycznych.
Harmonogram spotkań zostanie upubliczniony 7 dni przed rozpoczęciem zajęć.
Zajęcia prowadzone są w formie wykładów, które uzupełniane są ćwiczeniami, warsztatami oraz laboratorium.
Absolwenci otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych zgodne z przepisami, jakie zostały określone przez Ministerstwo Edukacji i Nauki.
Zajęcia będą prowadzone przez wykładowców – praktyków z wieloletnim doświadczeniem m.in: dietetyków, psychodietetyków, lekarzy ginekologów, lekarzy pediatrów, specjalistów z zakresu mikrobioty, psychologów.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 400,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 400,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto22,92 PLN
- Koszt osobogodziny netto22,92 PLN
Prowadzący
Prowadzący
dr Alicja Nowak
dr inż. Karolina Semeriak-Siecla
stabilizacji barwy żywności. Odbyła również staż naukowy w University of Hohenheim w Stuttgarcie. Specjalizuje się w psychodietetyce, dietetyce prenatalnej i pediatrycznej.
mgr inż. Beata Lewandowska
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy studiów podyplomowych uzyskają od prowadzących materiały dydaktyczne: opracowania autorskie, skrypty, prezentacje. Przygotowywane do każdych zajęć przez prowadzących przesyłane w formie elektronicznej na adres e-mail uczestnika studiów podyplomowych.
Warunki uczestnictwa
Uczestnikami studiów podyplomowych mogą być osoby, które ukończyły studia wyższe na kierunkach medycznych oraz nauk o zdrowiu, a także osoby zainteresowane tematyką dietetyki prenatalnej oraz pediatrycznej.
W przypadku, gdy nie zbierze się odpowiednia ilość osób Karkonoska Akademia Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze zastrzega sobie prawo do odwołania studiów.
Informacje dodatkowe
Szczegółowe informacje dostępne na stronie: https://kans.pl/kierunek/dietetyka-prenatalna-i-pediatryczna
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Platforma Microsoft Teams (aplikacja desktopowa lub uruchamiana w przeglądarce internetowej). Minimalne wymagania dla aplikacji desktopowej dla komputera PC z systemem Windows: Procesor minimum 1.1 Ghz lub szybszy, dwa rdzenie. Pamięć: 4.0 GB RAM. Dysk twardy: minimum 3 GB dostępnej pamięci. Monitor: minimalna rozdzielczość 1024x768. System operacyjny: Windows 10, Windows 11. Wideo: kamera USB 2.0 z mikrofonem, Minimalne wymagania dla aplikacji Teams dla komputera Mac: Procesor: Intel Core Duo. Pamięć: 4 GB RAM, Dysk twardy: minimum 1.5 GB dostępnego miejsca, Monitor: rozdzielczość 1280x80, System operacyjny: macOS w jednej z trzech najnowszych wersji. Wideo: kompatybilna kamera internetowa z mikrofonem. Minimalne wymagania dla aplikacji Teams na urządzenia mobilne: Android: tablet lub telefon z systemem Android: jedna z 3 ostatnich wersji systemu Android. Telefon lub tablet z systemem iOS: limitowane do dwóch ostatnich najnowszych wersji systemu iOS. Wymagania dotyczące uruchomienia aplikacji w przeglądarce internetowej: wspierane przeglądarki: Microsoft Edge, Google Chrome, Safari 15+, Wymagania dotyczące łącza internetowego: minimum 2 Mbps download/upload.