TARTY, CIASTA I DESERY
TARTY, CIASTA I DESERY
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Pasjonaci pieczenia, każdy kto chce rozwijać swoje umiejętności. Szkolenie przygotowane są w taki sposób, aby zarówno osoby zaczynające dopiero swoją przygodę z cukiernictwem, jak również bardziej doświadczeni kursanci mogli zdobyć jak najwięcej wiedzy, podnieść swoje kompetencje i trenować praktyczne umiejętności.
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji23-01-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Nabycie przez uczestników umiejętności samodzielnego przygotowywania słodkiego stołu na dziecięce przyjęcie, tortu z dekoracją misia z balonami, tart, ciast i deserów. Kursanci nauczą się technik wykonywania różnych elementów, komponowania smaków, sposobów wykonywania podstawowych kremów, lodów, donutów oraz tworzenia kompozycji. Uczestnicy przygotują wypieki, które mają nie tylko zachwycić oko ale i dobrze smakować.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wykonuje czynności związane z produkcją wyrobów cukierniczych nietrwałych: donut, babeczki, mini bezy Pavlova | Kryteria weryfikacji przeprowadza obróbkę wstępną surowców do produkcji wyrobów cukierniczych nietrwałych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji dobiera urządzenia i sprzęt pomocniczy do sporządzenia wyrobów cukierniczych nietrwałychwytwarza gotowe wyroby cukiernicze nietrwałe wybraną metodą zgodnie z recepturą oraz z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Wykonuje czynności związane ze sporządzaniem półproduktów | Kryteria weryfikacji dobiera surowce do produkcji półproduktów zgodnie z recepturąprzeprowadza obróbkę wstępną surowców do produkcji półproduktów, wyjaśnia przydatność materiałów pomocniczych do produkcji wytwarzanych półproduktów dobiera urządzenia i sprzęt pomocniczy do sporządzenia półproduktów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji sporządza półprodukty cukiernicze wybraną metodą zgodnie z recepturą oraz z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Wykonuje projekty dekoracji wyrobów cukierniczych | Kryteria weryfikacji klasyfikuje tworzywa dekoracyjnerozpoznaje tworzywa dekoracyjne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji wybiera sposoby dekorowania wyrobów cukierniczychwykonuje rysunki projektów dekoracji wyrobów cukierniczych, uwzględniając style, metody i techniki wykonania dekoracji wyrobu cukierniczego | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Piecze tarty, ciasta i wykonuje desery | Kryteria weryfikacji piecze podstawę,uzupełnia całość kremem, uzupełnia dekorację | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Lp. | Nazwa zajęć edukacyjnych zrealizowanych | Wymiar godzin zajęć edukacyjnych |
1 | Omówienie harmonogramu pracy, przygotowanie biszkoptów, sable, spodów tarty, rolady | 2,5 |
2 | Przygotowanie bazowych kremów, chrupek, nasączenia i konfitur | 2 |
3 | Przygotowanie bezy | 1 |
4 | Przygotowane tiramisu | 1 |
5 | Przekładanie ciast | 2,5 |
6 | Dekoracja ciast, zdobienie kremem za pomocą tylek cukierniczych, krojenie | 3 |
RAZEM: | 12 |
Warunki niezbędne do spełnienia przez uczestnika, aby realizacja usługi pozwoliła na osiągnięcie głównego celu:
- nie ma żadnych szczególnych wymagań wobec uczestnika szkolenia.
Liczba godzin usługi obejmuje godziny lekcyjne, natomiast harmonogram uwzględnia godziny zegarowe obejmujące 45 minut (godzina lekcyjna) + 15 minut (przerwa); przerwy między zajęciami są ustalane elastycznie i podlegają sumowaniu.
WARUNKI ORGANIZACYJNE:
Maksymalna liczba osób w grupie: 2
Liczba stanowisk przydzielona na jedną grupę: 5
Wyposażenie stanowiska:
Stanowisko wyposażone jest we wszelkie elementy niezbędne do pieczenia i dekorowania tortów.
Do dyspozycji kursanta pozostają odpowiednie warunki sanitarne zgodnie z obowiązującymi przepisami BHP.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 1 Zajęcia teoretyczne i praktyczne | Prowadzący Aleksandra Spiżak | Data realizacji zajęć 24-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 12:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Aleksandra Spiżak
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- materiały cukiernicze na czas trwania szkolenia,
- skrypt z przepisami dla każdego z uczestników
Informacje dodatkowe
Podczas szkolenia będą przerwy kawowe: kawa, herbata.