KPI W PRODUKCJI
KPI W PRODUKCJI
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaTechniczne / Pozostałe techniczne
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
SZKOLENIE KPI W PRODUKCJI ADRESUJEMY DO:
kadry zarządzającej każdego szczebla produkcji, specjalistów związanych z produkcją zbierający dane do wskaźników i opracowujący te wskaźniki, pracowników działów Ciągłego Doskonalenia / Lean Manufacturing.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników25
- Data zakończenia rekrutacji13-12-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi7
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Uczestnik dowie się:Jak wyznaczyć KPI w dziale produkcji?
Jak mierzyć efektywność produkcji w oparciu o dobrze dobrane wskaźniki?
Jak ocenić dotychczasowe praktyki i jak usprawnić procesy?
Jak raportować wyniki w oparciu o KPI?
Jak przekonać pracowników do wskaźników KPI?
Jak zorganizować i zaangażować zespół, który opracuje wskaźniki?
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się x | Kryteria weryfikacji x | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Cel biznesowy
Uczestnicy szkolenia:poznają podstawy teorii i filozofii KPI
zdobędą wiedzę i umiejętności formułowania KPI i następnie egzekwowania ich wykonania
poznają zasady doboru wskaźników KPI do specyfiki realizowanych celów
uświadomią sobie znaczenie właściwego doboru wskaźników KPI
nabędą umiejętności dokonywania oceny realizacji celów o precyzyjnie określone mierniki
będą umieli prowadzić rozmowy przygotowujące podwładnych do określenia celów oraz rozmowy mobilizujące do ich realizacji
Efekt usługi
Wiedza i umiejętności nabyte podczas szkolenia będą weryfikowane w trakcie codziennej pracy
Metoda potwierdzenia osiągnięcia efektu usługi
Wiedza i umiejętności nabyte podczas szkolenia będą weryfikowane w trakcie codziennej pracy
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
https://effect.edu.pl/szkolenia-ur-produkcja-bhp/kpi-w-produkcji?date=66147
Dlaczego świat biznesu kręci się wokół KPI?
Zespół i oczekiwania – jaki zespół jest w stanie reagować na wskaźniki?
- zawiązanie zespołu – w jaki sposób zorganizować i zaangażować zespół, który opracuje wskaźniki mające za zadanie poprawę efektywności w różnych obszarach produkcji?
- diagnoza wiedzy uczestników na temat KPI
- zdefiniowanie konkretnych oczekiwań
- jak określić wskaźniki KPI w oparciu o wizję i misję przedsiębiorstwa
- obszary doskonalenia SQDCP
- tryb doskonalenia PDCA
- rozwiązywanie problemów w cyklu PDCA
Standardowe, podstawowe wskaźniki stosowane na produkcji – dostawy, produkcja, wydajność, doskonalenie. Jak pracować na KPI w praktyce? – case study dla wybranych obszarów, monitorowanie i ocena.
- prezentacja, omówienie i dyskusja na temat typowych wskaźników związanych z dostawami, produkcją na czas, wydajnością, doskonaleniem etc.
- wskaźnik OEE (dostępność, wydajność, jakość) – kiedy jest akceptowalny, jak jest skonstruowany, jak działa i dlaczego jest kluczowy dla produkcji oraz służb Utrzymania Ruchu
- wskaźniki związane z OEE MTTR i MTBF
- wskaźnik OTIF (terminowość, trafność, jakość) – co oznacza i jak go opracować oraz wdrożyć w różnych branżach?
- inne wskaźniki związane z dostawami
- wskaźnik PPM (sztuk na milion) – jak skoncentrować zespół na jakości?
- inne wskaźniki na produkcji (BHP, koszty, jakość, ludzie, doskonalenie) – przykłady
Konstrukcja systemu Shopfloor management / Hoshin Kanri
- jak stworzyć system zarządzania wskaźnikami na produkcji?
- omówienie systemu Shopfloor management
- omówienie metody Hoshin Kanri
- kaskadowanie celów i raportowanie wyników
- budowanie zaangażowania w realizację wskaźników
- różnica pomiędzy Shopfloor management a Hoshin Kanri
- określenie liderów wskaźników oraz ich rola i rutyna pracy
Przełożenie wskaźników KPI na każdy poziom zarządzania produkcją
- jak przełożyć wskaźniki związane z dostawami i produkcją na czas, wysokością sprzedaży w stosunku do budżetu, wydajnością na poziom pracownika
- jakie wskaźniki ciągłego doskonalenia można zastosować na produkcji
- jak zaangażować pracowników we wskaźniki związane z:
– obrotem materiałowym i zapasami materiałowymi,
– nadgodzinami,
– wielkością reklamacji,
– wskaźnikami jakościowymi
– kosztami jakości
- przykłady systemów Shopfloor oraz Hosin Kanri
- zadania oraz rola TOP na poziomie GEMBA vs. raporty i KAIZENY z poziomu GEMBA do TOP
- wypracowanie przykładowej struktury oraz zakresu przepływu informacji na poziomach zadań TOP 5, TOP 15, TOP 30
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 1 KPI w produkcji | Prowadzący Trener Effectu | Data realizacji zajęć 16-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 033,20 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto840,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto147,60 PLN
- Koszt osobogodziny netto120,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Trener Effectu
Twórca pakietu mierników KPI w różnych przedsiębiorstwach
Specjalizuję się w doradztwie, szkoleniach (ponad 1000 godzin na sali szkoleniowej), wsparciu wdrożeń w obszarach zarządzania produkcją oraz logistyką (od 5S, TPM, Kaizen poprzez VSM, SMED, Standaryzacje do systemów PULL opartych o KANBAN). Kilka tysięcy godzin spędził u klientów podczas wdrożeń kultury LEAN.
Praktyk z ponad 15-letnim doświadczeniem w obszarze zarządzania strukturami logistycznymi i produkcyjnymi oraz wdrożenia kultury LEAN Manufacturing.
Posiada wieloletnie doświadczenie w budowaniu oraz zarządzaniu wydajnymi organizacjami, planowania i sterowania produkcją, logistyki, zarządzania gospodarką magazynową a także we wdrażaniu rozwiązań z zakresu Lean / Kaizen.
Szkolił zespoły w zakresie technik i kultury Lean Manufacturing w branżach:
automotive,
energetyka,
obróbka mechaniczna,
górnictwo,
odlewnictwo,
hutnictwo,
branża spożywcza,
produkcja żywności dla zwierząt,
obróbka drewna,
produkcja artykułów użytku domowego,
AGD,
procesy laboratoryjne,
produkcja farb,
produkcja artykułów higienicznych,
produkcja elektroniki,
logistyka
usługi hotelowe.
Wybrani Klienci:
Bombardier Transportation Polska / Hungary, Donako Sp. z o.o., Whirlpool Polska Sp. z o.o., Zehnder Group Sp. z o.o., Winkelmann Polska, Coca-Cola, Pilkington, Draexlmaier, BorgWarner, Tikkurila, Cognor
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe w wersji PDF
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Wymagania sprzętowe:
- W celu prawidłowego i pełnego korzystania ze szkolenia należy posiadać urządzenie (komputer, laptop lub smartfon) z dostępem do Internetu, kamerą i mikrofonem.
- Proste, intuicyjne uruchamianie szkolenia na urządzeniach.
- Po rejestracji na szkolenie wszystkie kwestie techniczne będą Państwu przesłane drogą mailową.