Wykorzystanie MS Excel w pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej - poziom średniozaawansowany
Wykorzystanie MS Excel w pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej - poziom średniozaawansowany
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInformatyka i telekomunikacja / Aplikacje biznesowe
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników administracyjnych oraz wszystkich pracowników posługujących się programem MS Excel na poziomie podstawowym, chcących rozwinąć swoją wiedzę i umiejętności na temat bardziej zaawansowanych funkcjonalności MS Excel, które mogą być wykorzystywane w codziennej pracy w budownictwie inżynieryjnym.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji28-02-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotuje uczestników do skutecznego i sprawnego wykorzystywania różnorodnych funkcjonalności poziomu MS Excel w codziennej pracy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wykorzystuje program MS Excel w poszczególnych obszarach pracy branży hotelowo-gastronomicznej. | Kryteria weryfikacji Uczestnik rozróżnia, w jakich obszarach może wykorzystać program MS Excel w codziennej pracy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje formatowanie warunkowe oraz podstawowe formuły i funkcje. | Kryteria weryfikacji Uczestnik wymienia i stosuje zasady formatowania warunkowego w MS Excel. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje funkcje daty, funkcje logiczne i tekstowe | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Korzysta z wykresów oraz tabel przestawnych. | Kryteria weryfikacji Uczestnik tworzy i modyfikuje wykresy | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kryteria weryfikacji Uczestnik tworzy tabele przestawne oraz korzysta z funkcji analizy danych. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Posługuje się funkcją sortowania i filtrowania danych oraz chroni dane w arkuszach. | Kryteria weryfikacji Uczestnik wskazuje i stosuje funkcje, które odpowiadają za sortowanie danych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik wskazuje sposoby zabezpieczania komórki i arkusza. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników administracyjnych oraz wszystkich pracowników posługujących się programem MS Excel na poziomie podstawowym, chcących rozwinąć swoją wiedzę i umiejętności na temat bardziej zaawansowanych funkcjonalności MS Excel, które mogą być wykorzystywane w codziennej pracy w budownictwie inżynieryjnym.
1. Możliwości wykorzystywania MS Excel w pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej
2. Formatowanie warunkowe
- Skala kolorów
- Paski danych
- Ikony
- Menadżer reguł
- Metody kopiowania
3. Formuły i funkcje i ich wykorzystywanie w pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej
- Budowa, parametry, rodzaje (matematyczne, statystyczne, logiczne, daty i czasu, informacyjne, tekstowe), zastosowanie
- Odwołania 3W w arkuszach
- Stosowanie nazw w formułach, operator przecięcia.
4. Wykresy - tworzenie i modyfikacja
- Tworzenie wykresów mieszanych
- Dodawanie drugiej osi do wykresu
- Zmiana typu wykresu dla wybranej serii
- Dodawanie i usuwanie serii danych.
- Zmiana położenia elementów wykresu
- Formatowanie osi wykresu
- Zmiana sposobu wyświetlania wartości na osiach
- Formatowanie obszarów – wypełnienie.
- Wykresy niestandardowe – analiza.
5. Tabele przestawne – tworzenie i modyfikacja, analizowanie danych w tabelach przestawnych, wykresy przestawne.
- Tworzenie i modyfikacja tabeli przestawnej
- Modyfikowanie źródła danych i odświeżanie tabeli przestawnej
- Filtrowanie danych
- Grupowanie danych.
6. Sortowanie i filtrowanie – daty, liczby, tekst
- Sortowanie danych według kilku kryteriów
- Sortowanie fragmentu arkusza
- Stosowanie autofiltru
- Filtrowanie danych z wykorzystaniem wielu kryteriów
- Posługiwanie się sumami częściowymi.
7. Zarządzanie i nadzór nad poprawnością
- Konsolidacja danych - analiza warunkowa
- Sprawdzanie i inspekcja
8. Prezentacja i ochrona danych
- Komentarze – dodawanie i edycja
- Zabezpieczenie komórek i skoroszytu.
- Zwiększenie wydajności - szablony
- Powiązania, import danych
9. Podsumowanie treści omówionych i przećwiczonych na szkoleniu.
Czas trwania: Szkolenie zostało zaplanowane na 20 godziny dydaktyczne (20x45minut) + przerwy (nie wliczające się w czas szkolenia).
Metoda szkoleniowa: Ćwiczenia indywidualne z wykorzystaniem programu oraz ćwiczenia i dyskusje grupowe.
Po zakończeniu szkolenia przeprowadzona zostanie weryfikacja postępów oraz ocena osiągnięcia efektów uczenia się w formie testu wiedzy po szkoleniu - czas walidacji nie wlicza się do czasu szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Możliwości wykorzystywania MS Excel w pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej
Formatowanie warunkowe | Prowadzący Trener PSG | Data realizacji zajęć 13-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 przerwa | Prowadzący Trener PSG | Data realizacji zajęć 13-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Formuły i funkcje i ich wykorzystywanie w pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej | Prowadzący Trener PSG | Data realizacji zajęć 13-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Wykresy - tworzenie i modyfikacja | Prowadzący Trener PSG | Data realizacji zajęć 17-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 przerwa | Prowadzący Trener PSG | Data realizacji zajęć 17-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Tabele przestawne | Prowadzący Trener PSG | Data realizacji zajęć 17-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Tabele przestawne | Prowadzący Trener PSG | Data realizacji zajęć 24-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 przerwa | Prowadzący Trener PSG | Data realizacji zajęć 24-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Sortowanie i filtrowanie – daty, liczby, tekst | Prowadzący Trener PSG | Data realizacji zajęć 24-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Zarządzanie i nadzór nad poprawnością | Prowadzący Trener PSG | Data realizacji zajęć 31-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 przerwa | Prowadzący Trener PSG | Data realizacji zajęć 31-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Prezentacja i ochrona danych, podsumowanie | Prowadzący Trener PSG | Data realizacji zajęć 31-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 31-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 400,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 400,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto120,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto120,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Trener PSG
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników otrzyma drukowane materiały szkoleniowe oraz certyfikat uczestnictwa.
Informacje dodatkowe
Szkolenie trwa 20 godzin dydaktycznych, czyli 20 x 45 minut
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe