studia podyplomowe ,,Nowoczesna produkcja owoców miękkich" - 2024/2025
studia podyplomowe ,,Nowoczesna produkcja owoców miękkich" - 2024/2025
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Osoby zainteresowane technologiami produkcji owoców miękkich, owoców jagodowych, nowoczesną technologią produkcji sadowniczej pod osłonami, właściciele gospodarstw ogrodniczych, pracownicy gospodarstw ogrodniczych, osoby planujące prowadzenie produkcji owoców pod osłonami, nauczyciele, przedstawiciele firm zajmujących się ochroną roślin, przedstawiciele urzędów, doradcy rolni.
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji30-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi210
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieństudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych pozwalających na samodzielne prowadzenie gospodarstwa produkującego owoce miękkie w nowoczesnym systemie produkcji.Przygotowanie słuchaczy do pełnienia funkcji kierowniczych i zarządczych na plantacjach i w gospodarstwach zewnętrznych.
Zapoznanie z gatunkami i odmianami owoców przydatnych w systemach uprawy, planowanie produkcji w wybranym sposobie prowadzenia uprawy, od sadzonki po gotowy produkt i jego przechowywanie.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje uprawy owoców miękkich | Kryteria weryfikacji Wymienia i opisuje odmiany i gatunki gospodarczo przydatne w uprawie na owoce miękkie | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Kryteria weryfikacji Definiuje znaczenie upraw owoców miękkich w systemach produkcji oraz opisuje ich wpływ na środowisko naturalne oraz uwarunkowania społeczne | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Stosuje zasady i technologie prowadzenia upraw owoców miękkich | Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje nowoczesne technologie prowadzenia upraw owoców miękkich oraz wyjaśnia ich wpływ na środowisko | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Kryteria weryfikacji Przygotowuje właściwy plan upraw z uwzględnieniem zmianowania, dobiera odpowiednie odmiany i gatunki roślin | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Planuje zabiegi pielęgnacyjne, nawożenie, nawadnianie, ochronę, odpowiednie pojemniki, podłoża oraz terminy zbiorów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje procesyfi zykochemiczne i biologicznezachodzące w glebie i w obrębie zieleni miejskiej i kształtujących jej wartość przyrodniczą i użytkową. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Kryteria weryfikacji Wymienia i opisuje agrofagi roślin ogrodniczych, charakteryzuje metody zapobiegania ich występowaniu i sposobach regulacji | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Rozpoznaje zagrożenia biologiczne charakterystyczne dla produkcji ogrodniczej; zapobiega ich występowaniu | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia ekologiczne skutki nawożenia, stosowania środków ochrony roślin oraz wykorzystania mikroorganizmów w ogrodnictwie | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Opisuje technologie pozbiorcze i przechowywania oraz wydłużania terminu przydatności owoców wybranych gatunków | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Identyfikuje i charakteryzuje ekonomiczno-organizacyjne cechy produkcji ogrodniczej | Kryteria weryfikacji Ocenia ekonomiczne efekty systemów ogrodnictwa | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Identyfikuje i charakteryzuje ekonomiczno-organizacyjne cechyzakładania i pielęgnacji różnych form produkcji ogrodniczej | Kryteria weryfikacji Poprawnie stosuje poznaną terminologię związaną z ogrodnictwem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Potrafi sprawnie komunikować się zespół pracownikami, dostawcami, osobami z otoczenia produkcji w zakresie technologii materiałów i produktów związanych z prowadzoną produkcją ogrodniczą | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
- sadownicze podstawy produkcji owoców miękkich,
- szkółkarstwo,
- organizacja i technologia produkcji owoców miękkich,
- gleby i podłoża w uprawie owoców miękkich,
- potrzeby wodne i nawadnianie,
- potrzeby pokarmowe i nawożenie,
- zbiór i przechowywanie owoców miękkich,
- podstawy ochrony przed chorobami i szkodnikami,
- ekonomika produkcji owoców miękkich,
- pomieszczenia uprawowe i ich wyposażenie,
- marketing produktów ogrodniczych.
Zajęcia odbywać się będą w soboty i niedziele, w godz. od 9.00 do 19.00 (zgodnie z planem zajęć dla poszczególnych zjazdów). Zaplanowano zajęcia stacjonarne.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto23,81 PLN
- Koszt osobogodziny netto23,81 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
1) dr inż. Piotr Chohura; 2) dr inż. Ewelina Gudarowska; 3) dr inż. Marta Czaplicka
2) specjalista z zakresu upraw sadowniczych i szkółkarstwa (staż pracy 34 lat),
3) specjalista z zakresu produkcji sadowniczej, systemów produkcji ekologicznej i integrow.- staż pracy 19 lat
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
dokumenty przygotowane w dowolnym formacie
Informacje dodatkowe
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zastrzega sobie prawo do dokonania zmian w harmonogramie studiów (usługi).
Studia podyplomowe spełniają wytyczne art. 6 ust . 2 pkt 2 ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego.