Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym - żywienie niemowląt i dzieci do lat 3
Możliwość dofinansowania
Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym - żywienie niemowląt i dzieci do lat 3
Numer usługi 2024/07/25/10567/2236414
770,00 PLN
brutto
770,00 PLNnetto
48,13 PLNbrutto/h
48,13 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Adresatami są pracownicy placówek opieki nad dziećmi do lat 3 (żłobki, kluby dziecięce), a także ochrony zdrowia, czy placówek opiekuńczo-wychowawczych (domy malucha).
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji20-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńKursy i szkolenia
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest zapoznanie się z obowiązującymi standardami medycznymi w zakresie bezpiecznego żywienia noworodków, niemowląt i małych dzieci oraz nabycie umiejętności związanych z planowaniem żywienia w tym zapoznanie się z procesami dotyczącymi produkcji potraw i posiłków dla dzieci.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się - zna zalecenia żywieniowe dzieci w przedziale wiekowym 0 do 3 lat | Kryteria weryfikacji - aktywny udział w zajęciach na poziomie 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się - zna organizację żywienia niemowląt i małych dzieci w żłobkach lub klubach dziecięcych oraz placówkach ochrony zdrowia i placówkach opiekuńczo-wychowawczych | Kryteria weryfikacji - aktywny udział w zajęciach na poziomie 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się - potrafi układać jadłospisy | Kryteria weryfikacji - aktywny udział w zajęciach na poziomie 80% | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się - rozumie potrzebę dokształcania się i pogłębiania wiedzy w zakresie poszczególnych bloków tematycznych zrealizowanych w trakcie trwania szkolenia | Kryteria weryfikacji - aktywny udział w zajęciach na poziomie 80% | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Tak
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Tak
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Tak
Program
Program
1. ZALECENIA ŻYWIENIOWE DZIECI W PRZEDZIALE WIEKOWYM 0 DO 3 LAT – WYTYCZNE:
- Żywienie noworodków
- Schemat żywienia dzieci w pierwszym roku życia
- Specyfika żywienia dzieci w wieku poniemowlęcym
- Żywność dla niemowląt i małych dzieci
2. ORGANIZACJA ŻYWIENIA NIEMOWLĄT I MAŁYCH DZIECI W ŻŁOBKACH LUB KLUBACH DZIEICIĘCYCH ORAZ PLACÓWKACH OCHRONY ZDROWIA I PLACÓWKACH OPIEKUŃCZO – WYCHOWAWCZYCH:
- Procedury dotyczące żywienia noworodków na oddziałach szpitalnych
- Zasady postępowania z pokarmem kobiecym
- Wytyczne dotyczące żywienia dzieci w wieku od 13 – 36 miesięcy w żłobkach lub klubach dziecięcych
- Wytyczne dotyczące żywienia dzieci w wieku od 13 – 36 miesięcy w placówkach opiekuńczo - wychowawczych
3. SCHEMATY ORGANIZACYJNE DOTYCZĄCE FUNKCJONOWANIA ŻYWIENIA W PLACÓWKACH OCHRONY ZDROWIA:
- Zasady funkcjonowania kuchni niemowlęcej
- Catering
- Zagrożenia mikrobiologiczne
- Podstawowe zasady higieny
4. CZEŚĆ DIETETYCZNA PRAKTYCZNA:
- Zapoznanie z tablicami produktów i potraw
- Układanie jadłospisów
- Prezentacja komputerowego programu dietetycznego
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 0
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto770,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto770,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto48,13 PLN
- Koszt osobogodziny netto48,13 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 0
Brak wyników.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały w wersji papierowej i elektronicznej.
Adres
Adres
ul. Garbary 2
85-229 Bydgoszcz
woj. kujawsko-pomorskie
Kontakt
Kontakt
Centrum Szkoleń i Certyfikacji
E-mail
centrum@byd.pl
Telefon
(+48) 525 670 017