ELEMENTY KUCHNI TRADYCYJNEJ, WŁOSKIEJ, ORIENTALNEJ I WEGE - SZKOLENIE KULINARNE
ELEMENTY KUCHNI TRADYCYJNEJ, WŁOSKIEJ, ORIENTALNEJ I WEGE - SZKOLENIE KULINARNE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Osoby indywidualne które chcą zdobyć lub podnieść swoje umiejętności gastronomiczne.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji09-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi54
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnegotworzenia dań kuchni tradycyjnej, włoskiej, orientalnej i wegetariańskiej. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz układać dania na talerzu przy wykorzystaniu wiedzy z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Samodzielnetworzenie dań kuchni tradycyjnej, włoskiej, orientalnej i wegetariańskiej. | Kryteria weryfikacji Charakteryzacja nowoczesnych zagadnień kulinarnych. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Opisywanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różnych połączeń smakowych. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Tworzy nowe dania kulinarne - zupy, sałatki, przystawki, dania mięsne, dania rybne, dania wegetariańskie, owoce morza, desery restauracyjne. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Opracowuje różne połączenia smakowe i tekstury wg poznanych metod. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Dobiera w odpowiedni sposób aromaty. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Układa wszystkie elementy dania na talerzu z zachowaniem kontrastu kolorystycznego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym,posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku kulinarnym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do kucharzy, osób, które chcą podnieść swoje umiejętności z tworzenia dań kuchni tradycyjnej, włoskiej, orientalnej i wegetariańskiej.
Przywitanie, poznanie uczestników.
Część teoretyczna:
1) Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - zagadnienia kulinarne
2) Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe
3) Omówienie technik układania i podawania dań na talerzu oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
Część praktyczna:
1) Wykonanie receptur: zupy
2) Wykonanie receptur: sałatki, przystawki, przekąski słodkie i słone
3) Przygotowanie dania mięsne i dań rybnych
4) Przygotowanie dań wegetariańskich oraz dań zawierającyh owoce morza
5) Przygotowanie deserów restauracyjnych
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów.
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego
tworzenia dań kuchni tradycyjnej, włoskiej, orientalnej i wegetariańskiej. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz układać dania na talerzu wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 480,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 480,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto120,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto120,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Rosiński
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro. Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017
Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata.
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej - Ashanti w Łodzi o 2018 roku - zakres - nowoczesne cukiernictwo (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki), ok 30 szkoleń rocznie (ok 10 osób - każde szkolenie)
Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki) ok 20 szkoleń rocznie ( ok 10 osób - każde szkolenie)
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
skrypt z przepisami i recepturami i metodyką wykonania
Informacje dodatkowe
- Przerwy w trakcie szkolenia ustalane są według zgłaszanych potrzeb uczestników
- Koszty noclegu, wyżywienia oraz dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT.
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania
tych zwolnień
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi