NOWOCZESNE CUKIERNICTWO - SZKOLENIE CUKIERNICZE
NOWOCZESNE CUKIERNICTWO - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Osoby, które chcą zdobyć, podnieść swoje umiejętności z zakresu cukiernictwa.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji16-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi54
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do samodzielnego tworzenia nowoczesnych wypieków ciast i nowoczesnych deserów, deserów musowych oraz dekoracji wykorzystywanych w cukiernictwie.Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli wypiekać ciasta i tworzyć zaawansowane dekoracje wg najnowszych trendów w nowoczesnym cukiernictwie.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Przygotowanie do samodzielnego tworzenia ciast bazowych i deserów na podstawie ciast bazowych. Wypiekanie ciast i tworzenie prostych elementów dekoracji wg najnowszych trendów w cukiernictwie. | Kryteria weryfikacji Opisuje zaawansowane zagadnienia cukiernicze,- Rozróżnia specjalistyczne połączenia aromatów, tekstur oraz skomplikowane połączenia smakowe, - Charakteryzuje złożone techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego, | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzacja metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różnorodnych połączeń smakowych. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzacja podstawowych technik nowoczesnych dekoracji cukierniczych oraz technik zachowania kontrastu kolorystycznego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje podstawowe wypieki cukiernicze m.in ciastka, bezy, drożdżówki, tarty, ciasta, ptysie, serniki | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Wykonywanie bazowych przepisów cukierniczych : kremy, musy, galaretki oraz polewy. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Tworzy zaawansowane dekoracje czekoladowe. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Dekoruje wypieki nowoczesną formą tzw. mirror glaze, glacage. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym,kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, reaguje w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest dla osób indywidualnych, którzy chcą zdobyć,zwiększyć umiejętnści z zakresu cukiernictwa.
Przywitanie, poznanie uczestników.
1) Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne zagadnienia cukiernicze
2) Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połaczenia smakowe
3) Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
4) Zapoznanie się z organizacją i higieną pracy na stanowiskach
4) Zapoznanie się z recepturami szkoleniowymi
5) Przygotowywanie wypieków według poznanych receptur: ciasta, ciastka, bezy, tarty, drożdzówki, ptysie, eklery, serniki, szarlotki,
6) Wykonywanie dekoracji na wypiekach cukierniczych
7) Techniki podawania wypieków według poznanych zasad dekoracji i zachowania kontrastu kolorystycznego
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenia szkolenia.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Usługa przygotowuje do samodzielnego tworzenia nowoczesnych wypieków ciast i nowoczesnych deserów, deserów musowych oraz dekoracji wykorzystywanych w cukiernictwie.
Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli wypiekać ciasta i tworzyć zaawansowane dekoracje wg najnowszych trendów w nowoczesnym cukiernictwie.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 480,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 480,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto120,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto120,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Rosiński
podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej
Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro.
Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017
Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w
Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są
kuchnią z całego świata.
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej - Ashanti w Łodzi o 2018 roku - zakres -
nowoczesne cukiernictwo (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki), ok 30 szkoleń rocznie (ok
10 osób - każde szkolenie)
Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki) ok 20
szkoleń rocznie ( ok 10 osób - każde szkolenie)
Wykształcenie - wyższe pedagogiczne
Barbara Pach
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania.
Informacje dodatkowe
- Przerwy w trakcie szkolenia ustalane są według zgłaszanuch potrzeb uczestników
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania
tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi