Kurs kelnerski
Kurs kelnerski
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Adresatami szkolenia są osoby, które chcą uzyskać kwalifikacje zawodowe kelnera.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników12
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńKursy i szkolenia
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest uzyskanie kwalifikacji zawodowych kelnera. Doskonalenie wiedzy i umiejętności wykonywania czynności w zakresie organizacji i techniki obsługi konsumenta; kompleksowej obsługi imprez, przyjęć, bankietów, itp.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się - posiada wiedzę odnośnie wykonywania czynności w zakresie organizacji i techniki obsługi konsumenta | Kryteria weryfikacji - aktywny udział w zajęciach na poziomie 80% | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się - posiada wiedzę odnośnie kompleksowej obsługi imprez, przyjęć, bankietów | Kryteria weryfikacji - aktywny udział w zajęciach na poziomie 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się - zna technikę noszenia naczyń i tac | Kryteria weryfikacji - aktywny udział w zajęciach na poziomie 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Program:
1. Systemy obsługi w zakładach gastronomicznych.
2. Przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi klientów.
3. Poziom i kultura obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych.
4. Technika noszenia naczyń i tac.
5. Ogólne zasady serwowania dań w zakładach gastronomicznych (serwis a"la carte).
6. Organizacja i technika obsługi konsumenta przy podawaniu przekąsek.
7. Technika podawania zup. Zasady serwowania dań zasadniczych.
8. Organizacja i technika obsługi konsumenta przy podawaniu śniadań.
9. Technika podawania napojów bezalkoholowych: gorących i zimnych.
10. Technika podawania napojów alkoholowych.
11. Organizacja przyjęć.
12. Systemy rozliczeń kelnerskich.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto670,00 PLN
- Koszt usługi netto670,00 PLN
- Koszt godziny brutto16,75 PLN
- Koszt godziny netto16,75 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały w wersji papierowej i elektronicznej.