Kurs Cukiernik z egzaminem zewnętrznym
Kurs Cukiernik z egzaminem zewnętrznym
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie adresowane jest do osób chcących nabyć wiedzę, umiejętności oraz uprawnienia w zakresie cukiernictwa.
Grupę docelową usługi stanowią:
* osoby dorosłe, które z własnej inicjatywy chcą podnieść swoje kwalifikacje;
* osoby chcące zdobyć i opanować wiedzę wraz z umiejętnościami niezbędnymi do pracy na stanowisku cukiernika;
* osoby pracujące w cukiernictwie chcące potwierdzić swoje kwalifikacje.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji17-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi60
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestników do pracy w zawodzie cukiernika, ucząc technik przygotowywania ciast, deserów i dekoracji cukierniczych. Szkolenie rozwija umiejętności praktyczne, kreatywność i estetykę, umożliwiając tworzenie wyrobów cukierniczych na wysokim poziomie, co pozwala na pracę w cukierniach, restauracjach i prowadzenie własnej działalności.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje główne zadania zawodowe w pracy cukiernika | Kryteria weryfikacji - omawia prawa i obowiązki zawodu cukiernika- rozróżnia wyposażenie i narzędzia cukiernicze - obsługuje sprzęt cukierniczy - rozróżnia narzędzia używane w cukiernictwie | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dobiera i łączy produkty spożywcze | Kryteria weryfikacji - rozróżnia składniki cukiernicze- charakteryzuje surowce przemysłu spożywczego - ocenia jakość produktów spożywczych - ocenia rolę drobnoustrojów w produkcji wyrobów spożywczych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Omawia zasady dotyczące przechowywania artykułów spożywczych | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje zmiany zachodzące w żywności podczas jej przechowywania i produkcji- rozróżnia metody chłodzenia i zamrażania oraz ogrzewania żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zabezpiecza surowce i wyroby gotowe przed zepsuciem | Kryteria weryfikacji - definiuje bezpieczeństwo zdrowotne żywności- charakteryzuje system zapewniający jakość zdrowotną wyrobów cukierniczych - omawia HACCP, GHP, GMP - rozróżnia zagrożenia dla środowiska ze strony przemysłu cukierniczego | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje proces technologiczny produkcji wyrobów cukierniczych | Kryteria weryfikacji - dobiera surowce, dodatki do produkcji żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów cukierniczych- przygotowuje surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów cukierniczych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Lista sprawdzająca do weryfikacji dostępna jest pod adresem: https://icvc.eu/kwalifikacje-icvc/
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Zgodnie z celem edukacyjnym kurs cukiernik przygotowuje uczestników do pracy w zawodzie cukiernika, ucząc technik przygotowywania ciast, deserów i dekoracji cukierniczych. Szkolenie rozwija umiejętności praktyczne, kreatywność i estetykę, umożliwiając tworzenie wyrobów cukierniczych na wysokim poziomie, co pozwala na pracę w cukierniach, restauracjach i prowadzenie własnej działalności.
Wymagania stawiane uczestnikom:
- wykształcenie co najmniej podstawowe lub gimnazjalne
- aktualne zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia nauki zawodu.
- BADANIE DO CELÓW SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNYCH (nosicielstwo pałeczek Salmonella – Shigiella)
Szkolenie adresowane jest do osób chcących nabyć wiedzę, umiejętności oraz uprawnienia w zakresie cukiernictwa.
Grupę docelową usługi stanowią:
* osoby dorosłe, które z własnej inicjatywy chcą podnieść swoje kwalifikacje;
* osoby chcące zdobyć i opanować wiedzę wraz z umiejętnościami niezbędnymi do pracy na stanowisku cukiernika;
* osoby pracujące w cukiernictwie chcące potwierdzić swoje kwalifikacje.
Ramowy program szkolenia:
- Szeroko pojęta wiedza z zakresu cukiernictwa
- Wiedza z zakresu doboru i łączenia produktów spożywczych
- Umiejętność sprawnego poruszania się po cukierni
- Znajomość zasad dot. przechowywania artykułów spożywczych
- Wiedza z zakresu zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem
- Znajomość procesów technologicznych półproduktów wyrobów cukierniczych
- Wiedza z zakresu magazynowania produktów cukierniczych
- Umiejętność obsługi maszyn i urządzeń w produkcji czekolady
- Wiedza na temat organizacji własnego stanowiska pracy
- Umiejętność zarządzania czasem pracy
- Umiejętność pracy w zespole
- Rozwinięte umiejętności komunikacyjne
- Umiejętność wykonywania czynności porządkowych
- Znajomość zasad organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż.
- Wiedza z zakresu historii i rodzajów czekolady
- Wiedza z zakresu techniki przygotowywania czekolady
- Wiedza z zakresu teorii procesu temperowania
- Wiedza z zakresu tworzenia pralin
Liczba osób w grupie:
– na zajęciach teoretycznych do 10 osób, można zwiększyć zapewniając odpowiednio dużą salę spełniającą właściwe warunki dla uczestników,
– na zajęciach praktycznych do 5 osób na daną jednostkę lekcyjną na jednego instruktora.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 60 godzin dydaktycznych, gdzie 1 godzina dydaktyczna wynosi 45 minut.
Szkolenie będzie prowadzone w formie zajęć teoretycznych i zajęć praktycznych. Kurs realizuje 15 godzin teoretycznych i 45 godzin praktycznych.
W czas szkolenia nie są wliczone przerwy. Przerwy odbywają się po dwóch godzinach dydaktycznych przerwa 15 minut, po 4 godzinach dydaktycznych przerwa 15 minut, po 6 godzinach dydaktycznych przerwa 45 minut, po 8 godzinach dydaktycznych przerwa 15 minut.
Pomieszczenia do zajęć są przystosowane do liczby słuchaczy przewidzianych do przeszkolenia. Każdy uczestnik szkolenia będzie mieć zapewnione stanowisko do zajęć. Podczas zajęć zapewniamy zaplecze socjalne i sanitarne (w tym dostęp do WC zaopatrzonego w środki higieny). Sale wykładowe posiadają oświetlenie naturalne i sztuczne, odpowiednią akustykę, w salach znajduje się odpowiednia ilość stolików i krzeseł. Każdy z uczestników będzie mieć zapewnione miejsce siedzące w trakcie zajęć teoretycznych.
Podczas zajęć praktycznych z przedmiotu nauczania uczestnik szkolenia będzie korzystać ze sprzętu i urządzeń do praktycznej nauki zawodu. Prowadzący uzmysławia słuchaczowi wysoki stopień zagrożenia obsługą maszyn i urządzeń cukierniczych przed poparzeniem. Sposób organizacji zajęć praktycznych umożliwi uczestnikom szkolenia opanowanie w wysokim stopniu czynności praktycznych.
Po zakończonych ćwiczeniach będzie sprawdzana wiedza uczestnika kursu na podstawie testu wiedzy jednokrotnego wyboru oraz okresowe podsumowania dokonywane grupowo z uczestnikami kursu.
Egzamin przeprowadzony jest przed Komisją ICVC. Egzamin ICVC jest przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC (International Competence Verification Centre) z dnia 24 sierpnia 2017 r
Egzamin ICVC jest egzaminem pisemnym, przygotowanym w formie testu. Arkusz egzaminacyjny zawiera 16 pytań. Są to pytania zamknięte, jednorazowego wyboru.
Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie wyniku co najmniej 75% (12 poprawnych odpowiedzi).
Czas trwania Egzaminu ICVC: 30 minut zegarowych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto50,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto50,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto170,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto170,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto170,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto170,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy w ramach szkolenia otrzymują materiały piśmiennicze. Ponadto dostęp do literatury oraz skryptów podczas trwania szkolenia zgodnej z tematyką szkolenia.
Materiały edukacyjne dla Uczestników:
- materiały w formie wydruków prezentacji,
- notatnik, długopis,
- przykładowe pytania egzaminacyjne w formie wydruków oraz on-line
-produkty spożywcze do zajęć praktycznych.
Warunki uczestnictwa
- wykształcenie co najmniej podstawowe lub gimnazjalne
- aktualne zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia nauki zawodu.
- BADANIE DO CELÓW SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNYCH (nosicielstwo pałeczek Salmonella – Shigiella)
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
- Sala wykładowa o powierzchni 50 m2 kompletnie wyposażone w: Rzutnik multimedialny, laptop, tablica