Fotografia – kurs fotografii kulinarnej dla branży HORECA
Fotografia – kurs fotografii kulinarnej dla branży HORECA
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Artystyczne
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane do wszystkich podmiotów szerokopojętej branży HORECA, które na codzień pokazują lub chcą pokazać swoje produkty kulinarne: blogerów, hoteli, pensjonatów, restauracji, cukierni, punktów gastronomicznych, kucharzy prowadzących własny biznes, firm produkujących dania gotowe - naucz się robić dobre zdjęcia dań i kulinariów lub daj takie umiejętności swojemu pracownikowi.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji15-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do samodzielnego wykonywania zdjęć dań i żywności do social mediów, oraz na potrzeby własne za pomocą aparatu fotograficznego i telefonu w różnych warunkach oświetleniowych, zapewniając profesjonalny wygląd produktów. Uczestnicy nauczą się jak pracować ze światłem zastanym i błyskowym, trików pozwalających podnieść jakość zdjęć, oraz jak efektownie przedstawić produkt. Uczestnicy posiądą również podstawową wiedzę na temat edycji zdjęć w programach graficznych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Stosuje zasady kadrowania zdjęć i wykorzystywania kompozycji | Kryteria weryfikacji Kadruje zdjęcia i stosuje zasady kompozycji. Weryfikacja nabieżąco przez instruktora poprzez ocenę zdjęć wykonywanych na zajęciach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Stosuje zasady oświetlania światłem naturalnym i błyskowym | Kryteria weryfikacji Wykorzystuje odpowiednie oświetlenie naturalne i sztuczne, w zależności od potrzeb. Weryfikacja nabieżąco przez instruktora poprzez ocenę zdjęć wykonywanych na zajęciach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Fotografuje aparatem i telefonem | Kryteria weryfikacji Wykonuje zdjęcia aparatem i telefonem stosując obowiązujące zasady. Weryfikacja nabieżąco przez instruktora poprzez ocenę zdjęć wykonywanych na zajęciach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Stosuje zasady postprodukcji i koloryzacji | Kryteria weryfikacji Stosuje podstawowe zasady postprodukcji i koloryzacji. Weryfikacja nabieżąco przez instruktora poprzez ocenę zdjęć wykonywanych na zajęciach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Obrabia zdjęcia w dedykowanych programach graficznych | Kryteria weryfikacji Zastosowanie prawidłowych funkcji programów graficznych zapewniających uzyskanie jak najlepszych efektów obróbki zdjęć. Weryfikacja nabieżąco przez instruktora. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Zakres tematyczny usługi:
- sprzęt fotograficzny i jego kreatywnie wykorzystanie,
- kompozycja i kadrowanie ujęć kulinarnych i dań,
- głębia ostrości i tło, ich znaczenie dla fotografii,
- oświetlenie naturalne i błyskowe, jak sobie z tym radzić i jak najlepiej wykorzystać,
- jak dobrać odpowiedni sprzęt do naszych potrzeb,
- jak fotografować aparatem i jak fotografować telefonem,
- triki dzięki którym można podnieść jakość zdjęć,
- postprodukcja i koloryzacja,
- darmowe i płatne programy do obróbki zdjęć.
Dodatkowym bonusem na kursie będzie możliwość skorzystania ze sprzętu marki profoto dedykowanego do fotografii smaftfonem, iphone i aparatem.
Szkolenie realizowane w godzinach dydaktycznych (16 godzin dydaktycznych po 45 min. zajęć + przerwy).
Warunki organizacyjne: Szkolenie prowadzone jest w 1 grupie szkoleniowej. Zajęcia prowadzone z wykorzystaniem sprzętu fotograficznego.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 2 Teoria kompozycji; kadru; głębia ostrości i tło; oświetlenie naturalne i błyskowe; dobór sprzętu; kreatywne wykorzystanie sprzętu | Prowadzący Krzysztof Werema | Data realizacji zajęć 18-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 2 Jak fotografować aparatem i telefonem; podnoszenie jakości zdjęć; postprodukcja i koloryzacja; programy do obróbki zdjęć. | Prowadzący Krzysztof Werema | Data realizacji zajęć 19-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 600,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 600,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto225,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto225,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Krzysztof Werema
-ogólnopolska kampania serów dla SM Ryki;
-kampanie foodowe dla Lidl;
-kampanie dla sieci Northfi sh;
-kampanie dla sieci Aldi.
Jest współautorem oraz autorem zdjęć do książki kucharskiej "Kuchnia Lubelska", za którą w 2018 roku dostał nagrodę ministra rolnictwa za "najlepszą książkę o kuchni regionalnej w Polsce", oraz twórca książki "Ryby ze stawu na talerz". Współpracował z restauracjami i hotelami, m.in.: Hotel Alter- 5 gwiazdkowy hotel Lublin.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestniczy otrzymują:
- materiały szkoleniowe,
- zaświadczenie ukończenia kursu,
- sprzęt fotograficzny, lampy, statywy, obiektywy - udostępniane na czas szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Warunki uczestnictwa
- mile widziane posiadanie własnego sprzętu fotograficznego. W przypadku jego braku zapewniamy sprzęt.
Informacje dodatkowe
Warunkiem otrzymania dofinansowania na opisane szkolenie jest spełnienie warunków przedstawionych przez Operatora, który jest dysponentem funduszy publicznych. Informacje o Operatorach dostępne sa na stronie Bazy Usług Rozwojowych https://serwis-uslugirozwojowe.parp.gov.pl/component/site/site/dofinansowania-bur/#programy-krajowe
Podana cena obejmuje szkolenie objęte dofinansowaniem w wysokości przynajmniej 70% ze środkow publicznych (zgodnie z zapisami prawodawstwa szkolenia zawodowe finansowane w min. 70% ze środków publicznych podlegają zwolnieniu z VAT na podstawie §3 ust.1 pkt 14 Rozp.Ministra Finansów z dn. 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (Dz. U. 2013 poz. 1722 § 3 ust. 1 pkt 14). W przypadku pozyskania mniejszego dofinansowania do podanej ceny należy doliczyć 23% VAT.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami