Zastosowania MS Excel w branży hotelarsko-gastronomicznej – poziom średniozaawansowany
Zastosowania MS Excel w branży hotelarsko-gastronomicznej – poziom średniozaawansowany
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInformatyka i telekomunikacja / Bazy danych
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników branży hotelarsko-gastronomicznej posługujących się programem MS Excel na poziomie podstawowym, chcących rozwinąć swoją wiedzę i umiejętności na temat bardziej zaawansowanych funkcjonalności MS Excel, które mogą być wykorzystywane w codziennej pracy.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji23-09-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestników do skutecznego i sprawnego wykorzystywania różnorodnych funkcjonalności poziomu MS Excel w codziennej pracy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wykorzystuje program MS Excel w poszczególnych obszarach pracy branży hotelowo-gastronomicznej. | Kryteria weryfikacji Uczestnik rozróżnia, w jakich obszarach może wykorzystać program MS Excel w codziennej pracy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje formatowanie warunkowe oraz podstawowe formuły i funkcje. | Kryteria weryfikacji Uczestnik wymienia i stosuje zasady formatowania warunkowego w MS Excel. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje funkcje daty, funkcje logiczne i tekstowe | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Korzysta z wykresów oraz tabel przestawnych. | Kryteria weryfikacji Uczestnik tworzy i modyfikuje wykresy | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kryteria weryfikacji Uczestnik tworzy tabele przestawne oraz korzysta z funkcji analizy danych. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Posługuje się funkcją sortowania i filtrowania danych oraz chroni dane w arkuszach. | Kryteria weryfikacji Uczestnik wskazuje i stosuje funkcje, które odpowiadają za sortowanie danych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik wskazuje sposoby zabezpieczania komórki i arkusza. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Możliwości wykorzystywania MS Excel w pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej
2. Formatowanie warunkowe
- Skala kolorów
- Paski danych
- Ikony
- Menadżer reguł
- Metody kopiowania
3. Formuły i funkcje i ich wykorzystywanie w pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej
- Budowa, parametry, rodzaje (matematyczne, statystyczne, logiczne, daty i czasu, informacyjne, tekstowe), zastosowanie
- Odwołania 3W w arkuszach
- Stosowanie nazw w formułach, operator przecięcia.
4. Wykresy - tworzenie i modyfikacja
- Tworzenie wykresów mieszanych
- Dodawanie drugiej osi do wykresu
- Zmiana typu wykresu dla wybranej serii
- Dodawanie i usuwanie serii danych.
- Zmiana położenia elementów wykresu
- Formatowanie osi wykresu
- Zmiana sposobu wyświetlania wartości na osiach
- Formatowanie obszarów – wypełnienie.
- Wykresy niestandardowe – analiza.
5. Tabele przestawne – tworzenie i modyfikacja, analizowanie danych w tabelach przestawnych, wykresy przestawne.
- Tworzenie i modyfikacja tabeli przestawnej
- Modyfikowanie źródła danych i odświeżanie tabeli przestawnej
- Filtrowanie danych
- Grupowanie danych.
6. Sortowanie i filtrowanie – daty, liczby, tekst
- Sortowanie danych według kilku kryteriów
- Sortowanie fragmentu arkusza
- Stosowanie autofiltru
- Filtrowanie danych z wykorzystaniem wielu kryteriów
- Posługiwanie się sumami częściowymi.
7. Zarządzanie i nadzór nad poprawnością
- Konsolidacja danych - analiza warunkowa
- Sprawdzanie i inspekcja
8. Prezentacja i ochrona danych
- Komentarze – dodawanie i edycja
- Zabezpieczenie komórek i skoroszytu.
- Zwiększenie wydajności - szablony
- Powiązania, import danych
9. Podsumowanie treści omówionych i przećwiczonych na szkoleniu.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Możliwości wykorzystywania MS Excel w pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej
Formatowanie warunkowe | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 30-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 przerwa | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 30-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Formuły i funkcje i ich wykorzystywanie w pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 30-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Wykresy - tworzenie i modyfikacja | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 03-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 przerwa | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 03-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Tabele przestawne | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 03-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Tabele przestawne | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 07-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 przerwa | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 07-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Sortowanie i filtrowanie – daty, liczby, tekst | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 07-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Zarządzanie i nadzór nad poprawnością | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 11-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 przerwa | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 11-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Prezentacja i ochrona danych, podsumowanie | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 11-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto90,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto90,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Bartoszak
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników otrzyma drukowane materiały szkoleniowe oraz certyfikat uczestnictwa.
Informacje dodatkowe
Szkolenie trwa 20 godzin dydaktycznych, czyli 20 x 45minut
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Szkolenie w formie zdalnej odbędzie się za pomocą platformy MS Teams. Kazdy z uczestników powinien posiadać połączenie internetowe i stabilne łącze internetowe.