Zastosowania MS Excel w branży hotelarsko-gastronomicznej – poziom podstawowy
Zastosowania MS Excel w branży hotelarsko-gastronomicznej – poziom podstawowy
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInformatyka i telekomunikacja / Bazy danych
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników branży hotelarsko-gastronomicznej, którzy nie mają doświadczenia z korzystaniu z programu MS Excel, chcących rozwinąć swoją wiedzę i umiejętności na temat bardziej zaawansowanych funkcjonalności MS Excel, które mogą być wykorzystywane w codziennej pracy.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji01-10-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestników do skutecznego i sprawnego wykorzystywania podstawowych funkcjonalności poziomu MS Excel w pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wykorzystuje program MS Excel w pracy w branży hotelowo-gastronomicznej. | Kryteria weryfikacji Uczestnik wskazuje, w jakich obszarach może wykorzystać program MS Excel w codziennej pracy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Opisuje i stosuje działania w arkuszach i skoroszytach w MS Excel. | Kryteria weryfikacji Uczestnik rozróżnia arkusz i skoroszyt w programie MS Excel. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik wykonuje podstawowe operacje na arkuszach i skoroszytach. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Wprowadza i edytuje dane z MS Excel. | Kryteria weryfikacji Uczestnik identyfikuje różne typy danych gromadzonych w MS Excel | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik edytuje dane w komórkach poprzez zmiany, kopiowanie, wycinanie, tworzenie komentarzy. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Formatuje arkusze w MS Excel. | Kryteria weryfikacji Uczestnik formatuje czcionkę, komórki, wiersze i kolumny. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kryteria weryfikacji Uczestnik korzysta z malarza formatów. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Korzysta z formuł i funkcji. | Kryteria weryfikacji Uczestnik nazywa i dopasowuje podstawowe funkcje w MS Excel | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Pakiet MS Excel – wprowadzenie
- Podstawowe informacje o funkcjonalnościach programu
- Zapoznanie z interfejsem
- Wykorzystanie MS Excel w branży hotelarsko-gastronomicznej
2. Działania na arkuszach i skoroszytach
- Budowa arkusza kalkulacyjnego
- Operacje na arkuszach (kopiowanie, wstawianie, usuwanie wierszy oraz kolumn, blokowanie komórek)
- Operacje na skoroszytach (tworzenie nowych, zapisywanie, otwieranie istniejących)
- Poruszanie się po arkuszach i skoroszytach
- Drukowanie arkuszy (omówienie właściwości okna drukuj)
3. Wprowadzanie i edycja danych
- Wprowadzanie różnego typu danych (tekst, liczby, daty)
- Edycja danych w komórkach
- Sposoby kopiowania i zapisywania danych
- Zaznaczanie wybranych obszarów
- Wycinanie i wklejanie danych
- Tworzenie komentarzy
- Ukrywanie danych
4. Formatowanie
- Formatowanie czcionki
- Formatowanie komórek
- Formatowanie wierszy i kolumn
- Kopiowanie formatowania, malarz formatów
- Zawijanie tekstu
- Scalanie komórek
- Zastosowanie stylów
- Dostosowanie wyglądu programu
5. Formuły i funkcje w programie Excel
- Podstawowe wiadomości na temat formuł
- Tworzenie i modyfikacja prostych formuł
- Kopiowanie formuł
- Rodzaje odwołań
- Podstawowe funkcje (MIN, MAX, SUMA, ŚREDNIA)
- Biblioteki funkcji
- Opcje przeliczania (ręcznie, automatycznie)
- Możliwe błędy formuł i funkcji
6. Grafika w MS Excel
- Wstawianie obrazów
- Grafiki SmartArt
- Wykonywanie zrzutów ekranu
7. Wykresy
- Rodzaje wykresów
- Przygotowanie danych do tworzenia wykresu
- Podstawowe funkcje modyfikacji wykresów
- Drukowanie wykresów
8. Bezpieczeństwo danych
- Podstawowe możliwości ochrony arkusza
9. Podsumowanie treści omówionych i przećwiczonych na szkoleniu.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto90,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto90,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Bartoszak
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników otrzyma drukowane materiały szkoleniowe oraz certyfikat uczestnictwa.
Informacje dodatkowe
Szkolenie zakłada godziny dydaktyczne: 1h dydaktyczna = 45 minut
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Szkolenie w formie zdalnej odbędzie się za pomocą platformy MS Teams. Kazdy z uczestników powinien posiadać połączenie internetowe i stabilne łącze internetowe.