Kurs sommelierski z elementami zarzadzania kategorią win i produktów powiązanych w segmencie gastronomicznym. Kurs z elementami językowymi w zakresie obsługi i wymowy nazewnictwa w obszarze wina.
Możliwość dofinansowania
Kurs sommelierski z elementami zarzadzania kategorią win i produktów powiązanych w segmencie gastronomicznym. Kurs z elementami językowymi w zakresie obsługi i wymowy nazewnictwa w obszarze wina.
Numer usługi 2024/06/04/12117/2169667
7 564,50 PLN
brutto
6 150,00 PLNnetto
216,13 PLNbrutto/h
175,71 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Osoby związane bezpośrednio ze sprzedażą̨ wina lub pretendujące do pełnienia
takiej funkcji w przyszłości oraz pasjonaci win, chcący tę wiedzę dowolnie
wykorzystać́.
Osoby zarządzający kategorią wina w restauracji – właściciele i kierownicy, kreujący
sprzedaż wina w gastronomii. - Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji31-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi35
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kursu jest poszerzenie wiedzy o winie, tak by powstawanie, degustacja i serwis były bardziej przejrzyste dla uczestników. Efektem kursu jest łatwiejsze zrozumienie następujących aspektów,dotyczących wina:
- zależności między jakością, stylem i ceną wina;
- degustacja wina;
- zasady doboru win do potraw;
- tworzenie karty win;
- serwis win w restauracji.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się .Swobodnie stosuje opisowe metody degustacji wina, zawierające elementy prosprzedażowe | Kryteria weryfikacji .Przeprowadzi szczegołowy opis wina na podstawie formularz degustacyjnego WINO+ | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia etykiety szczepowe, geograficzne i markowe na butelkach win. | Kryteria weryfikacji Rekomenduje i wybiera odpowiednie wina według krajów, regionów, szczepów i producentów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Zna pojęcia winiarskie w wybranych jeżykach krajów produkujących wino /Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Niemcy, kraje anglojęzyczne/ | Kryteria weryfikacji Używa termnów winiarskich z różnych krajów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Stosuje wiedzę o uprawie winorośli, techniki produkcji win spokojnych i masujących, wykazuje znajomość́ historii i geografii winiarskiej świata, znajomość́ odmian winorośli oraz wpływu wina na organizm ludzki. | Kryteria weryfikacji Wykorzystuje wiedzę na temat odmian winorośli, geografii, metod winifikacji w codziennych warunkach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Degustuje wina i alkohole zgodnie z formularzem degustacyjnym. | Kryteria weryfikacji Przeprowadzi szczegołowy i skrócony opis wina i innych alkoholi na podstawie formularz degustacyjnego WINO+ | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje zaawansowane zasady łączenia smaków oraz elementów struktur win, potraw i wód | Kryteria weryfikacji W trakcie opisu szczegółowego i skróconego wina rekomenduje zastosowanie gastronomiczne - rekomendację potrawy do wina. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wie jak współpracować́ z szefem kuchni w zakresie połączeń́ jedzenia i wina. | Kryteria weryfikacji Rekomenduje wina do karty menu, używając tabeli połączeń wina i jedzenia. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Zna rodzaje wód mineralnych, serów, dodatków i potrafi wykorzystać́ te informacje podczas serwisu w restauracji, | Kryteria weryfikacji Rekomenduje wody mineralne, sery w trakcie rozmowy z klientem | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Potrafi budować́ Kartę̨ Win restauracji wykorzystując klucze szczepowe, geograficzne, winifikacyjne, | Kryteria weryfikacji Zbuduje kartę win adekwatną do wybranego lokalu stosując dobre zasady budowy karty win | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Potrafi zarządzać́ stanami magazynowymi, wykorzystując zasoby dostępnych win i współpracę z dostawcami, | Kryteria weryfikacji Negocjuje ceny, zamawia wina, wybiera dostawców adekwatnie do potrzeb i charakteru lokalu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wie jak budować́ marże na sprzedawanych winach, odnosząc się̨ do bieżących trendów i oczekiwań́ gości restauracji, | Kryteria weryfikacji Stosuje zasady nakładania marży, przeprowadza badanie rynku konkurencji w odniesieniu do cen win. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Potrafi zarządzać́ zespołem kelnerów w kwestii szkoleń́, przekazywania wiedzy o winie i łączeniu z daniami restauracji. | Kryteria weryfikacji Przeprowadza odprawy dla kelnerów, wyznacza cele sprzedażowe i rekomendacje wina do dania. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Sprawnie stosuje serwis win cichych i masujących, łącznie z dekantacją | Kryteria weryfikacji Przeprowadza serwis wina w warunkach specyfiki lokalu, stosując zasady dobrego serwisu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Stosuje podstawowe techniki sprzedażowe w dwóch jezykach: polskim i angielskim | Kryteria weryfikacji Przeprowadza serwis wina w warunkach specyfiki lokalu, stosując zasady dobrego serwisu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Wskazuje najważniejsze regiony winiarskie. | Kryteria weryfikacji Rozróżnia regiony winiarskie, stosowane tam szczepy winorośli i metody winifakcji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Swobodnie porusza się̨ w najważniejszych rocznikach kluczowych regionów winiarskich świata. | Kryteria weryfikacji Definiuje wielkie roczniki wybranych win i najważniejszych producentów w obszarze premium | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Doradza w zakresie tematów winiarskich. | Kryteria weryfikacji Swobodnie porusza się w tematach branżowych, trendach winiarskich. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wybiera ścieżkę̨ kariery w obszarze win. | Kryteria weryfikacji Planuje możliwości rozwoju kompetencji w obszarze wina | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Po zakończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego uczeń́ otrzymuje rekomendację do przyjęcia do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz zdania egzaminu na sommeliera profesjonalnego SSP. | Kryteria weryfikacji Posiada wiedzę o organizacjach branżowych i kryteriach przyjęcia. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Charakteryzuje tajniki budowania piwnic win oraz inwestowania w wino i restaurację. Orientuje się w obszarze polskich win. Rozróżnia polskich producentów i wprowadza polskie wina do Karty Win restauracji. Rozróżnia techniki skutecznej sprzedaży w obszarze win, w języku polskim i angielskim. Absolwent buduje wizerunek restauracji. Z zakresu sprzedaży: identyfikuje potrzeby klientów, określa rentowność́ winnicy, posługuje się̨ językiem korzyści, radzi sobie z ewentualnymi obiekcjami klientów. Absolwent kursu podaje i otwiera wina oraz rozpoznaje wina zepsute. Ponadto tworzy karty win do restauracji oraz w odpowiedni sposób przechowuje wina. | Kryteria weryfikacji Stosuje zasady dobrej rozmowy handlowej, odpowiada na pojawiające się obiekcje handlowe, komunikuje korzyści, wykorzystuje wiedzę specjalistyczną w aspekcie rozmowy z klientem | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Rozpoznaje wady wina, zarządza magazynem aby minimalizować ewentualne wady, stosuje nowoczesne techniki zarządzania magazynem | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Tak, dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się.
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Tak, dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji.
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Tak, dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji.
Program
Program
Blok 1 – 6h
- Założenia kursu;
- Test początkowy
- Wino – kategoria sprzedaży w segmencie gastronomicznym
- Wino jakościowe – definicja;
- Wiedza o winie – jak zdobywać wiedzę w obszarze wina
- Szkło do wina – warsztaty poświęcone kieliszkom i akcesoriom winiarskim
- Czynniki wpływające na jakość win;
- Terminologia winiarska – warsztat degustatora;
- Wina białe – charakterystyka szczepu i klimatu;
- Degustacja wybranych win jednoszczepowych;
- Aromaty win białych – nauka identyfikacji zapachów win;
- Słynne regiony winiarskie świata
- Łączenie win z jedzeniem –w aspekcie kwasowości wina
- Zawód sommelier – ścieżki kariery;
- Umiejętności sprzedażowe w obszarze win – identyfikacja potrzeb klienta;
Blok 2 – 7h
- Powtórka cz.1
- Wina czerwone – charakterystyka szczepu i klimatu;
- Beczka – wpływ beczki na charakter win;
- Wiek wina – starzenie win;
- Słynne regiony winiarskie świata;
- Warsztat degustatora – elementy degustacji;
- Degustacja wybranych win;
- Aromaty win czerwonych – nauka identyfikacji zapachów win;
- Elementy łączenia wina i jedzenia - słoność
- Zawód sommelier – obowiązki sommeliera w restauracji;
- Umiejętności sprzedażowe w obszarze win – jak zarabiać na winie.
Blok 3 – 6h
- Powtórka cz.2
- Wina wieloszczepowe – mieszanie win, szczepów, roczników, parceli;
- Degustacja wybranych win wieloszczepowych;
- Winnica - czynniki glebowe;
- Winnica - czynniki odmianowe winorośli;
- Winnica - czynniki klimatyczne;
- Zabiegi pielęgnacyjne w winnicy;
- Koszty funkcjonowania winnicy;
- Zakładanie winnicy;
- Sadzonki winorośli;
- Nawożenie i opryski w winnicy;
- Metody prowadzenia winorośli;
- Umiejętności sprzedażowe w obszarze win – rentowność winnicy;
- Zawód sommelier – doradztwo w winnicy – enolog;
Blok 4 – 6h
- Powtórka cz. 3
- Wina różowe;
- Degustacja wybranych win;
- Winiarnia – wyposażenie winiarni;
- Winiarnia – techniki winifikacyjne;
- Kadź a beczka;
- Proces technologiczny produkcji win;
- Degustacja win w różnym stadium starzenia;
- Winnice w Polsce;
- Polskie wina – biznes czy hobby;
- Umiejętności sprzedażowe w obszarze win – sprzedaż korzyści;
- Warsztat degustatora – wymowa obcojęzycznych terminów winiarskich;
Blok 5 - 7h
- Powtórka cz. 4
- Wina musujące – charakterystyka i produkcja win musujących
- Roczniki win – zaawansowane informacje na temat wielkich roczników w wybranych apelacjach;
- Wady wina – rozszerzone informacje na temat wad przejściowych i trwałych;
- Warsztat degustatora – precyzja opisu wina;
- Nowy świat – wybrane regiony win Nowego Świata;
- Najważniejsze regiony winiarskie świata;
- Winnica – wybrane aspekty hodowli winorośli wpływające na jakość win;
- Elementy łączenia wina i jedzenia – smak gorzki i pikantność
- Zawód sommelier – doradztwo w zakresie inwestowanie w wino, budowa piwnic win;
- Stowarzyszenie Sommelierów Polskich – panel poświęcony branży sommelierów w Polsce i na świecie
- Umiejętności sprzedażowe w obszarze win – obiekcje handlowe;
- Panel poświęcony umiejętnościom sprzedażowym nabytym w czasie kursu w warunkach restauracji – coaching nabytych umiejętności
- Wina słodkie – metody produkcji;
- Wina wzmacniane na przykładzie wybranych apelacji;
- Warsztat degustatora – językowe wyzwania etykiet win;
- Elementy łączenia win i jedzenia - słodycz
- WINO+jedzenie – zaawansowane podejście do łączenia win i potraw;
- Wino w restauracji – jak budować wizerunek restauracji;
- Nowoczesne metody serwowania i prezerwacji wina;
Blok 6 – 3h
- Omówienie zasad egzaminu końcowego
- Egzamin końcowy: egzamin pisemny: część teoretyczna i praktyczna
- Otrzymanie certyfikatu końcowego.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 0
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 564,50 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 150,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto216,13 PLN
- Koszt osobogodziny netto175,71 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Konrad Terech
sommelier, doświadczony doradca w zakresie obszaru win jakościowych w segmencie Restauracji i Hoteli, współpracownik importera win jakościowych WINELAND, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
prowadzenie szkoleń w zakresie umiejętności gastronomicznych, degustacyjnych oraz sprzedażowych w obszarze win jakościowych
wyższe
prowadzenie szkoleń w zakresie umiejętności gastronomicznych, degustacyjnych oraz sprzedażowych w obszarze win jakościowych.
Doświadczenie zawodowe zdobyte w ciągu ostatnich 5 lat.
prowadzenie szkoleń w zakresie umiejętności gastronomicznych, degustacyjnych oraz sprzedażowych w obszarze win jakościowych
wyższe
prowadzenie szkoleń w zakresie umiejętności gastronomicznych, degustacyjnych oraz sprzedażowych w obszarze win jakościowych.
Doświadczenie zawodowe zdobyte w ciągu ostatnich 5 lat.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Dla uczestników usługi zostanie udostępniony dedykowany skrypt oraz ćwiczenia przygotowane przez prowadzącego.
Materiały potrzebne do przeprowadzenia szkolenia, w tym różnego rodzaju wina, zostaną zapewnione przez prowadzących.
Adres
Adres
ul. Mostowa 3
61-854 Poznań
woj. wielkopolskie
Kontakt
Kontakt
Jakub Kasperczak
E-mail
winogrady.leaderschool@gmail.com
Telefon
(+48) 600 986 086