Studia podyplomowe online "Dietetyka" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Studia podyplomowe online "Dietetyka" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia te adresowane są do osób zainteresowanych tematyką dietetyki; osób chcących poszerzyć wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia; pracowników służby zdrowia, edukatorów i promotorów zdrowia.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników100
- Forma prowadzenia usługizdalna
- Liczba godzin usługi304
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa Studia podyplomowe online "Dietetyka" potwierdza przygotowanie do samodzielnej pracy na stanowisku dietetyka lub intendenta oraz efektywnego oceniania sposobu odżywianiaEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Analizuje potrzeby żywienia człowieka oraz suplementacji w diecie | Kryteria weryfikacji Planuje proces suplementacji w diecie Ocenia potrzeby żywieniowe | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Formułuje cele żywienia w chorobach nowotworowych, metabolicznych oraz w chorobach autoimmunologicznych | Kryteria weryfikacji Monitoruje żywienie osób chorych Planuje żywienie w chorobach nowotworowych, metabolicznych oraz w chorobach autoimmunologicznych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Analizuje potrzeby osób z zaburzeniami odżywiania | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje występujące zaburzenia odżywiania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Formułuje cele oceny stanu zdrowia i odżywiania | Kryteria weryfikacji Ocenia stan zdrowia pacjenta oraz jego sposób odżywiania Dobiera plan żywieniowy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Świadectwo wydawane jest po zaliczeniu testów cząstkowych, testu generalnego oraz obronie pracy dyplomowej.
Dodatkowe pliki
Program
Program
Tematyka zajęć prowadzonych na studiach podyplomowych "Dietetyka":
- Anatomia, fizjologia człowieka i patofizjologia przewodu pokarmowego.
- Chemia żywności i toksykologia z elementami biochemii i higieny żywności.
- Mikrobiologia ogólna i żywności. Podstawy parazytologii.
- Elementy dietetyki klinicznej. Żywienie kliniczne dzieci i dorosłych.
- Zasady żywienia człowieka. Planowanie żywienia. Suplementacja w diecie.
- Diety alternatywne i niekonwencjonalne.
- Analiza i ocena jakości żywności.
- Towaroznawstwo, technologia żywności i potraw.
- Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe.
- Ocena stanu zdrowia i odżywienia. Profilaktyka i edukacja żywieniowa.
- Dietetyka pediatryczna.
- Żywienie w chorobach nowotworowych i metabolicznych – dietoterapia.
- Immunologia. Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych oraz w chorobach autoimmunologicznych.
- Żywienie w sporcie.
- Żywienie osób starszych.
- Zaburzenia odżywiania o podłożu psychogennym.
- Ekologia żywności. Bezpieczeństwo żywności. Systemy zapewniani jakości w żywieniu zbiorowym.
- Psychodietetyka i dietcoaching. Poradnictwo żywieniowe.
- Informatyka, programy dietetyczne oraz metody analizy statystycznej.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego zastrzega sobie do prawo do dokonywania zmian w harmonogramie studiów podyplomowych.
Czas trwania dwusemestralnych studiów to 304 h.
Forma studiów podyplomowych: on line / z wykorzystaniem metod kształcenia on line.
Wybrane studia podyplomowe umożliwiają uzyskanie co najmniej 30 punktów ECTS.
Koszt kształcenia pokrywa wszelkie egzaminy oraz walidację.
Na zakończenie kształcenia słuchacz podchodzi do obrony pracy dyplomowej.
Nauka jak i testy sprawdzające wiedzę (cząstkowe i test generalny) oraz obrona pracy dyplomowej, odbywają się online.
Uczelnia zapewnia inną/inne osoby do przeprowadzenia walidacji, niż do procesu kształcenia.
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 799,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 799,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto15,79 PLN
- Koszt osobogodziny netto15,79 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dostępne w formie elektronicznej na indywidualnym koncie w panelu słuchacza w tym:
- e-podręczniki
- materiały audio
- materiały wideo
Warunki uczestnictwa
- Kandydat musi mieć ukończone studia wyższe
- Utworzenie indywidualnego konta słuchacza na stronie WSKZ www.studia-online.pl
Informacje dodatkowe
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego to Uczelnia wyższa, która wprowadziła studia podyplomowe w postaci e-learningu (studia online). Ta innowacyjna forma studiów podyplomowych pozwala słuchaczom odbywać studia podyplomowe w wybranym i dogodnym dla siebie miejscu i czasie. Nauka jak i testy sprawdzające wiedzę odbywają się online.
Każdy z absolwentów Wyższej Szkoły Kształcenia Zawodowego otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych potwierdzającą nabyte umiejętności i będącą legalnym dokumentem wydawanym na podstawie tych samych przepisów prawnych, co w przypadku studiów stacjonarnych.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego posiada Certyfikat Jakości ISO9001:2015.
Jeżeli są Państwo zainteresowani studiami podyplomowymi z tej karty lub innym z dofinansowaniem z PARP prosimy o kontakt mailowy na adres: dotacje@studia-online.pl lub telefoniczny pod numerem: +48 22 602 01 10.
Dodatkowo zapraszamy do zapoznania się z ofertą na stronie: www.studia-online.pl
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Uczestnik realizuje studia podyplomowe na innowacyjnej platformie dydaktycznej https://studia-online.pl
- Słuchacz dostaje indywidualny dostęp do materiałów dydaktycznych poprzez zalogowanie się na indywidualnym koncie
- Słuchacz powinien posiadać komputer PC lub inne urządzenie, które odtwarza poprawnie dźwięk w formacie MP3 oraz posiada rozdzielczość ekranu w poziomie nie mniejszą niż 1100 pixeli.
- Do prawidłowej funkcjonalności platformy wymagana jest jedna z najnowszych wersji przeglądarek: Internet Explorer, Mozilla Firefox lub Google Chrome. Ponadto przeglądarka powinna obsługiwać JavaScript oraz akceptować dane zapisywane w plikach Cookie.
- Uczestnik powinien posiadać łącze sieciowe minimalnej o prędkości - 10 Mb/s.