studia podyplomowe ,,Ekologiczne i integrowane ogrodnictwo" - edycja 2024/2025
studia podyplomowe ,,Ekologiczne i integrowane ogrodnictwo" - edycja 2024/2025
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia są kierowane do osób posiadających wyższe wykształcenie, chcących zdobyć wiedzę, umiejętności i kompetencje we wskazanych obszarach – wybranych systemach produkcji i jakości żywności. Słuchaczami mogą być: osoby nie związane zawodowo z ogrodnictwem (ale zainteresowane zdrowym trybem życia, małoobszarową produkcją ogrodniczą, uprawami lokalnymi), nauczyciele zawodu (podniesienie kwalifikacji zawodowych), producenci produktów ekologicznych (w tym regionalnych, o chronionej nazwie pochodzenia), osoby poszukujące drugiego zawodu albo osoby zainteresowane zdobyciem uprawnień rolniczych (do zakupu ziemi, wnioskowania do KOWR).
Usługa adresowana jest również do dla Uczestników Projektu Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników20
- Maksymalna liczba uczestników60
- Data zakończenia rekrutacji25-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi210
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieństudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem zasadniczym jest zdobycie wiedzy z ekologicznej i integrowanej uprawy roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych (przeznaczonych do spożycia), uwzględniającej najnowsze technologie i systemy uprawy, oraz umiejętności prowadzenia nowoczesnych gospodarstw i firm ogrodniczych. Celem dodatkowym jest szkolenie w zakresie produkcji ogrodniczej i przetwórstwa płodów ogrodniczych o charakterze prozdrowotnym i proekologicznym, a także bioróżnorodnego zagospodarowania terenów zieleni.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje procesy związane z prowadzeniem ekologicznego i integrowanego ogrodnictwa | Kryteria weryfikacji Wymienia i definiuje pojęcia z zakresu ogrodnictwa ekologicznego, integrowanego, bioróżnorodności, zrównoważonej produkcji roślinnej, ich uwarunkowania prawne | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Definiuje znaczenie uprawy ekologicznej i integrowanej i ich wpływ na środowisko naturalne oraz uwarunkowania społeczne | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zasady nawożenia i ochrony roślin w ogrodnictwie integrowanym i ekologicznym oraz ich wpływ na środowisko naturalne | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje nowoczesne zasady planowania i prowadzenia upraw ekologicznych i integrowanych i ich specyfikę | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Zna najnowsze ekologiczne i integrowane technologie uprawy roślin ogrodniczych oraz systemy produkcji ogrodniczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ma podstawową wiedzę o przechowalnictwie warzyw i owoców w ekologicznej i integrowanej uprawie ogrodniczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje procesy fizykochemiczne i biologiczne zachodzące w glebie i kształtujące jej wartość przyrodniczą i użytkową. Zna budowę najważniejszych typów gleb, podstawy klasyfikacji bonitacyjnej gruntów w Polsce | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Posiada wiedzę o agrofagach roślin ogrodniczych, zapobieganiu ich występowania i sposobach ich regulacji | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ma podstawową wiedzę z zakresu przetwórstwa płodów ogrodniczych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Analizuje i rozwiązuje problemy wpływające na uprawy ekologiczne i integrowane | Kryteria weryfikacji Rozpoznaje problemy związane z ekologicznymi i integrowanymi uprawami ekologicznymi i integrowanymi | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ustala przydatność gleby do ekologicznej produkcji ogrodniczej, w tym jej żyzność oraz stopień zanieczyszczenia na podstawie dostępnych wyników analiz laboratoryjnych oraz map glebowo-rolniczych i map klasyfikacyjnych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Rozpoznaje zagrożenia biologiczne charakterystyczne dla produkcji ogrodniczej. Mając na uwadze względy środowiskowe potrafi im zapobiec oraz je eliminować | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Potrafi ocenić ekologiczne skutki nawożenia, stosowania środków ochrony roślin oraz wykorzystania mikroorganizmów w ogrodnictwie | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Posługuje się wybranymi aktami prawa regulującymi sprawy związane z uprawami ekologicznymi i integrowanymi | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia pracę zespołu odpowiedzialnego za uprawy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia efekty ekonomiczne produkcji ogrodniczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Prowadzi uprawy ekologiczne i integrowane w gospodarstwie o profilu ogrodniczym, odpowiada za prawidłowe przetwarzanie i przechowywanie produktów | Kryteria weryfikacji Stosuje technologie i techniki wykorzystywane w ekologicznym i integrowanym ogrodnictwie | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Otrzymuje produkty ogrodnicze wysokiej jakości zgodne ze standardami bezpiecznej i zdrowej żywności. Wykorzystuje zdobytą wiedzę i umiejętności do prowadzenia gospodarstw ogrodniczych z uwzględnieniem ochrony środowiska naturalnego | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ustala przydatność gleby do ekologicznej produkcji ogrodniczej, w tym jej żyzność oraz stopień zanieczyszczenia na podstawie dostępnych wyników analiz laboratoryjnych oraz map glebowo-rolniczych i map klasyfikacyjnych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Poprawnie przeprowadza procesy produkcji wybranych przetworów z owoców i warzyw | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Weryfikuje procesy technologiczne i metody produkcji pod kątem efektywności i zgodności z obowiązującym prawem | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Przygotowuje właściwe zmianowanie, dobiera odmiany użytkowe, termin uprawy, pielęgnację roślin, termin zbioru w celu uzyskania najlepszego pod względem jakościowym plonu | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Zna i stosuje ekonomiczno-organizacyjne metody produkcji ogrodniczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
- Warzywnictwo
- Podstawy uprawy warzyw,
- Systemy produkcji,
- Ekologiczne i integrowane technologie uprawy warzyw,
- Integrowana uprawa warzyw pod osłonami,
- Przechowalnictwo warzyw w uprawie ekologicznej i integrowanej,
- Sadownictwo
- Szkółkarstwo,
- Ekologiczne i integrowane technologie uprawy roślin sadowniczych,
- Pomologia,
- Formowanie i cięcie drzew i krzewów owocowych,
- Systemy produkcji,
- Zajęcia praktyczne w sadzie,
- Ekologiczna i integrowana ochrona roślin sadowniczych,
- Mało znane gatunki roślin sadowniczych w uprawie ekologicznej.
- Rośliny ozdobne
- Rośliny ozdobne uprawiane w gruncie – technologie uprawy i zastosowanie,
- Bioróżnorodność w ogrodzie i terenach zieleni,
- Podstawy dendrologii,
- Rośliny ozdobne w uprawie ekologicznej.
- Podstawy gleboznawstwa
- Podstawy ochrony roślin ogrodniczych
- Aspekty ekonomiczne w produkcji ogrodniczej
- Przetwórstwo płodów ogrodniczych (elementy)
- Seminarium dyplomowe
Czas trwania dwusemestralnych studiów - 210 h dydaktycznych (po 45 minut) (harmonogram usługi podaje/przelicza na godziny zegarowe). Przerwy w usłudze nie są wliczone w czas usługi rozwojowej.
Liczba punktów ECTS: 30
Dni zajęć: sobota, niedziela.
W harmonogramie studiów zostały uzwględnione przerwy. W harmonogramie studiów zaplanowano: 210 godzin dydaktycznych, czyli 157,5 godz. zegarowych zajęć + 7 godzin zegarowych i 15 minut przerwy
26.10.2024 – 8 godzin dydaktycznych
27.10.2024 – 9 godzin dydaktycznych
16.11.2024 – 11 godzin dydaktycznych
17.11.2024 – 8 godzin dydaktycznych
7.12.2024 – 10 godzin dydaktycznych
8.12.2024 – 9 godzin dydaktycznych
14.12.2024 - 9 godzin dydaktycznych
15.12.2024 – 7 godzin dydaktycznych
11.01.2025 – 9 godzin dydaktycznych
12.01.2025 - 9 godzin dydaktycznych
1.02.2025 – 9 godzin dydaktycznych
2.02.2025 – 9 godzin dydaktycznych
8.03.2025 – 8 godzin dydaktycznych + 15 min przerwy
9.03.2025 - 8 godzin dydaktycznych + 60 min przerwy
29.03.2025 – 9 godzin dydaktycznych
30.03.2025 – 8 godzin dydaktycznych
12.04.2025 – 12 godzin dydaktycznych
13.04.2025 - 8 godzin dydaktycznych + 60 min przerwy
10.05.2025 - 10 godzin dydaktycznych + 90 min przerwy
11.05.2025 - 8 godzin dydaktycznych + 30 min przerwy
24.05.2024 - 10 godzin dydaktycznych + 90 min przerwy
25.05.2025 – 6 godzin dydaktycznych + 90 min przerwy
14.06.2025 – 9 godzin dydaktycznych
15.06.2025 – 6 godzin dydaktycznych
29.06.2025 - 1 godzina dydaktyczna.
W całkowitą liczbę godzin usługi (210 godz. dydaktycznych) nie są wliczane przerwy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 58 Seminarium (dr inż. Marta Czaplicka) | Data realizacji zajęć 26-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 58 Aspekty ekonomiczne produkcji ogrodniczej (dr inż. Marta Czaplicka) | Data realizacji zajęć 26-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 58 Warzywnictwo (prof. dr hab. inż. Katarzyna Adamczewska-Sowińska) | Data realizacji zajęć 26-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 58 Sadownictwo (gr. I) (dr inż. Ewelina Gudorawska)/ Warzywnictwo (gr. II) (dr inż. Piotr Chohura) / Aspekty ekonomiczne produkcji ogrodniczej (gr. III) (dr inż. Marta Czaplicka) | Data realizacji zajęć 27-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 58 Aspekty ekonomiczne produkcji ogrodniczej (gr. I) (dr inż. Marta Czaplicka)/ Sadownictwo (gr. II) ( dr inż. Ewelina Gudorawska)/ Warzywnictwo (gr. III) (dr inż. Piotr Chohura) | Data realizacji zajęć 27-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 58 Warzywnictwo (gr. I) (dr inż. Piotr Chohura)/ Aspekty ekonomiczne produkcji ogrodniczej (gr. II) (dr inż. Marta Czaplicka)/ Sadownictwo (gr. III) ( dr inż. Ewelina Gudorawska) | Data realizacji zajęć 27-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 58 Warzywnictwo (prof. dr hab. inż. Katarzyna Adamczewska - Sowińska) | Data realizacji zajęć 16-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 58 Warzywnictwo (mgr inż. Monika Jurzak) | Data realizacji zajęć 16-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 58 Sadownictwa (dr hab. inż. Ireneusz Sosna, prof. uczelni) | Data realizacji zajęć 16-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 58 Sadownictwo (dr inż. Marta Czaplicka) | Data realizacji zajęć 17-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 58 Podstawy gleboznawstwa (dr inż. Andrzej Kocowicz) | Data realizacji zajęć 17-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 58 Podstawy ochrony roślin (prof. dr hab. inż. Jacek Twardowski) | Data realizacji zajęć 07-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 58 Sadownictwo (dr inż. Ewelina Gudarowska) | Data realizacji zajęć 07-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 58 Warzywnictwo - uprawa grzybów (dr inż. Cecylia Uklańska-Pusz) | Data realizacji zajęć 08-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 58 Sadownictwo (dr hab. inż. Ireneusz Sosna, prof. uczelni) | Data realizacji zajęć 08-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 58 Seminarium (dr hab. Paweł Migdał) | Data realizacji zajęć 08-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 58 Warzywnictwo (prof. dr hab. inż. Katarzyna Adamczewska - Sowińska) | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 58 Rośliny ozdobne (dr hab. inż. Regina Dębicz, prof. uczelni) | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 58 Sadownictwo (dr inż. Ewelina Gudarowska) | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 58 Sadownictwo (dr inż. Marta Czaplicka) | Data realizacji zajęć 15-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 58 Warzywnictwo (mgr inż. Monika Jurzak) | Data realizacji zajęć 15-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 58 Warzywnictwo (prof. dr hab. inż. Katarzyna Adamczewska - Sowińska) | Data realizacji zajęć 11-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 58 Sadownictwo (dr inż. Ewelina Gudarowska) | Data realizacji zajęć 11-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 58 Rośliny ozdobne (dr hab. inż. Regina Dębicz, prof. uczelni) | Data realizacji zajęć 11-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 58 Warzywnictwo (dr inż. Piotr Chohura) | Data realizacji zajęć 12-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 58 Warzywnictwo (gr. I) (dr inż. Piotr Chohura)/ Podstawy gleboznawstwa (gr II) (dr inż. Andrzej Kocowicz) | Data realizacji zajęć 12-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 58 Podstawy gleboznawstwa (gr. I) (dr inż. Andrzej Kocowicz)/ Warzywnictwo (gr. II) (dr inż. Piotr Chohura) | Data realizacji zajęć 12-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 58 Warzywnictwo (gr. I) (dr inż. Ewelina Gudarowska)/ Rośliny ozdobne (gr. II) (dr inż. Marta Czaplicka) | Data realizacji zajęć 01-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 58 Warzywnictwo (dr Piotr Chohura (gr. I)/ dr inż. Ewelina Gudarowska (gr. II) | Data realizacji zajęć 01-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 58 Rośliny ozdobne (gr. I) (dr inż. Marta Czaplicka)/ Warzywnictwo (gr. II) (dr inż. Piotr Chohura) | Data realizacji zajęć 01-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 58 Sadownictwo (dr inż. Ewelina Gudarowska) | Data realizacji zajęć 02-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 58 Podstawy gleboznawstwa (dr inż. Andrzej Kocowicz) | Data realizacji zajęć 02-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 58 Seminarium (dr. inż. Marta Czaplicka) | Data realizacji zajęć 02-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 58 Podstawy ochrony roślin (dr inż. Janusz Mazurek) | Data realizacji zajęć 08-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 58 Seminarium (mgr inż. Izabela Michniewicz) | Data realizacji zajęć 08-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 58 Zajęcia praktyczne w Samotworze (dr inż. Marta Czaplicka, dr inż. Ewelina Gudarowska, mgr inż. Kacper Parypa) | Data realizacji zajęć 09-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 07:00 |
Przedmiot / temat zajęć 37 z 58 Rośliny ozdobne (gr. I) (mgr inż. Monika Jurzak)/ Warzywnictwo (gr II) (dr inż. Piotr Chohura) | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 38 z 58 Rośliny ozdobne (gr. I) (mgr inż. Monika Jurzak)/ Warzywnictwo (gr. II) (dr inż. Piotr Chohura) | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 39 z 58 Warzywnictwo (gr. I) (dr inż. Piotr Chohura)/ Rośliny ozdobne (gr. II) (mgr inż. Monika Jurzak) | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 40 z 58 Warzywnictwo (prof. dr hab. inż. Katarzyna Adamczewska - Sowińska) | Data realizacji zajęć 30-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 41 z 58 Sadownictwo (dr inż. Ewelina Gudarowska) | Data realizacji zajęć 30-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 42 z 58 Rośliny ozdobne (dr hab. inż. Regina Dębicz, prof. uczelni) | Data realizacji zajęć 30-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 43 z 58 Podstawy przetwórstwa (gr. I) (dr inż. Danuta Figurska-Ciura, prof. uczelni)/ Sadownictwo (gr. II) (dr inż. Marta Czaplicka) | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 44 z 58 Sadownictwo (gr. I) (dr inż. Marta Czaplicka)/ Podstawy przetwórstwa (gr. II) (dr inż. Danuta Figurska-Ciura, prof. uczelni) | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 45 z 58 Sadownictwo (dr inż. Marta Czaplicka (gr. I)/dr inż. Ewelina Gudarowska (gr. II) | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 46 z 58 Przetwórstko płodów ogrodniczych (prof. dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska) | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 07:00 |
Przedmiot / temat zajęć 47 z 58 Zajęcia terenowe - wyjazd do Wojsławic - rośliny ozdobne i sadownictwo (prof.Przemysław Bąbelewski, dr hab. inż. Regina Dębicz, dr inż. Ewelina Gudarowska, dr inż. Marta Czaplicka) | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 09:00 |
Przedmiot / temat zajęć 48 z 58 Rośliny ozdobne (dr hab. inż. Regina Dębicz, prof. uczelni) | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 49 z 58 Aspekty ekonomiczne produkcji ogrodniczej (dr inż. Marta Czaplicka) | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 04:15 |
Przedmiot / temat zajęć 50 z 58 Zajęcia praktyczne - sadownictwo - w Samotworze (dr inż. Marta Czaplicka, dr inż.Ewelina Gudarowska, mgr inż. Kacper Parypa) | Data realizacji zajęć 24-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 09:00 |
Przedmiot / temat zajęć 51 z 58 Rośliny ozdobne (dr hab. inż. Regina Dębicz, prof. uczelni/ mgr inż. Magdalena Rowińska) | Data realizacji zajęć 25-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 52 z 58 Rośliny ozdobne (dr hab. inż. Regina Dębicz, prof. uczelni/ mgr inż. Magdalena Rowińska) | Data realizacji zajęć 25-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 53 z 58 Rośliny ozdobne (gr. I) (dr hab. Paweł Migdał)/ Warzywnictwo (gr. II) (dr inż. Cecylia Uklańska-Pusz) | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 54 z 58 Warzywnictwo (gr. I) (dr inż. Piotr Chohura)/ Rośliny ozdobne (gr. II) (dr hab. inż. Paweł Migdał) | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 55 z 58 Warzywnictwo (dr inż. Cecylia Uklańska-Pusz (gr. I)/ dr inż. Piotr Chohura (gr. II) | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 56 z 58 Rośliny ozdobne (prof. dr hab. inż. Przemysław Bąbelewski) | Data realizacji zajęć 15-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 57 z 58 Rolnictwo ekologiczne i zrównoważone - szanse i zagrożenia (dr inż. Marta Czaplicka) | Data realizacji zajęć 15-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 58 z 58 Egzamin/walidacja (dr inż. Marta Czaplicka/ dr hab. inż. Katarzyna Szopka, prof. uczelni) | Data realizacji zajęć 29-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 400,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 400,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto20,95 PLN
- Koszt osobogodziny netto20,95 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
dr inż. Marta Czaplicka
dr inż. Marta Czaplicka jest adiunktem, kierownikiem Katedry Ogrodnictwa na Wydziale Przyrodniczo-Technologiczny UPWr. (od 2020 r.), kierownik studiów podyplomowych "Ekologiczne i Integrowane Ogrodnictwo" (od 2018 r.). W latach 2019-2024 prowadziła zajęcia zarówno dla słuchaczy studiów podyplomowych jak i studentów I i II stopnia.
Jest autorem i współautorem wielu publikacji (wykaz od 2019 r.):
- The differences in the mineral content of selected grape cultivars in several vineyards in south-western Poland,
- The potential of the Hydreset irrigation support system to increase the productivity pot growing blueberries,
- Wielkość i jakość plonu maliny i truskawki uprawianych na hydroboxach.
Więcej w Bazie Wiedzy UPWr: https://bazawiedzy.upwr.edu.pl/info.seam?id=UPWrc2174ef778514dcc870cec9024280790&affil=&lang=pl
Kierownik projektów:
- Alternatywna technologia produkcji winorośli z wykorzystaniem innowacyjnych preparatów biologicznych podnoszących jakość win i cydrów (realizowany od 2023 r.),
- Produkcja ogrodnicza na zaspokojenie potrzeb odbiorców lokalnych w oparciu o standardy krótkiego łańcucha dostaw żywności i zmodyfikowany model RWS (rolnictwa wspieranego społecznie) (od 2023 r.)
- Innowacyjna technologia wytwarzania i rozlewu wina gronowego oraz sposób organizacji produkcji jako czynniki podniesienia jakości produktów winiarskich wytworzonych lokalnie (projekt zakończony, realizowany od 2019 r. ).
prof. dr hab. inż. Przemysław Bąbelewski
Profesor zwyczajny (od 2024 r.), kierownik studiów podyplomowych "Ogrodnictwo miejskie" (od 2021 r.),
Obecnie członek dwóch Wiodących Zespołów Badawczych w UPWr.:
- Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego (plants4FOOD),
- Bioróżnorodność i zrównoważony rozwój w rolnictwie i ogrodnictwie (BioDivRO).
W latach 2019-2024 prowadził zajęcia dla słuchaczy studiów podyplomowych oraz studentów I i II stopnia.
Jest autorem lub współautorem wielu publikacji. Wykaz publikacji w latach 2019-2024:
- The impact of buckwheat and paulownia (Paulownia elongata × P. fortunei) intercropping on beekeeping value and buckwheat yield,
- Drzewa do niewielkich przestrzeni: Wiśnia piłkowana 'Amanogawa',
- Agroleśnictwo jako odpowiedź na zmiany klimatu
- Krzewy do miast: Tawuła szara 'Grefshein'
- Wpływ słomy z miskanta jako dodatek do podłoża na wzrost i rozwój wybranych roślin ozdobnych w produkcji szkółkarskiej.
Więcej w Bazie Wiedzy UPWr: https://bazawiedzy.upwr.edu.pl/info.seam?id=UPWr22ece9e18ed04a4885927cf07e3f7240
Od 2023 r. jest członkiem zespołu realizującego projekt naukowy pn. "Produkcja ogrodnicza na zaspokojenie potrzeb odbiorców lokalnych w oparciu o standardy krótkiego łańcucha dostaw żywności i zmodyfikowany model RWS (rolnictwa wspieranego społecznie)"
dr inż. Piotr Chohura
Jest adiunktem w Katedrze Ogrodnictwa UPWr., Kierownik studiów podyplomowych "Nowoczesna produkcja owoców miękkich" (od 2021 r.).
W latach 2019-2024 prowadził zajęcia dla słuchaczy studiów podyplomowych oraz studentów studiów I i II stopnia.
Jest autorem i współautorem wielu publikacji, wydanych w latach 2019-2024 m.in.:
- Kwasy humusowe - dodatki poprawiające właściwości gleb i wzrost roślin,
- Nawożenie hortensji,
- The potential of the Hydreset irrigation support system to increase the productivity pot growing blueberries,
- Urine and grey water based liquid fertilizer – Production and the response of plants.
https://bazawiedzy.upwr.edu.pl/info/author/UPWrdbf73eb453b74199a0a6f52ee3ab3c17/
W ciągu ostatnich 5 lat był i jest kierownikiem projektów:
- Innowacyjna technologia uprawy warzyw w zamkniętym cyklu wody (SmartVeg) - w trakcie realizacji,
- Premia na Horyzoncie 2 (Boosting 4 BEST practices for SOIL health in Europe (BEST4SOIL)) (BEST4SOIL) - w trakcie realizacji,
- Wspieranie praktyk 4 BEST dla poprawy zdrowia gleby w Europie (BEST4SOIL) - w trakcie realizacji.
Cecylia Uklańska-Pusz
prof. dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska
Profesor Anna Sokół-Łętowska pracuje jako profesor zwyczajny w Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Tytuł Profesora zwyczajnego uzyskała w 2023 r. Prowadzi zajęcia dla studentów studiów I i II stopnia oraz słuchaczy studiów podyplomowych. Do lutego 2024 r. była kierownikiem studiów podyplomowych "Zioła i nutraceutyki - ich znaczenie w gospodarce i zdrowiu".
Jest autorką i współautorką wielu publikacji. Publikacje, które ukazały się w ciągu ostatnich 5 lat to m.in.:
- Simulated Herbivory Affects the Volatile Emissions of Oak Saplings, while Neighbourhood Affects Flavan-3-ols Content of Their Leaves
- Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.) – nowe (?) źródło cennych substancji
- Changes in Antioxidant Properties and Amounts of Bioactive Compounds during Simulated In Vitro Digestion of Wheat Bread Enriched with Plant Extracts.
Pełny wykaz publikacji zamieszczono w Bazie Wiedzy UPWr: https://bazawiedzy.upwr.edu.pl/info/author/UPWr791c87d569de48b28e047862eb4ded7c/
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
pliki dokumentów przygotowanych w dowolnym formacie
Informacje dodatkowe
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zastrzega sobie prawo do dokonania zmian w harmonogramie studiów (usługi).
W wyjątkowych przypadkach zajęcia mogą być realizowane w formie online.
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach Projektu Kierunek - Rozwój.
Adres
Adres
- pl. Grunwaldzki 24a, 50-363 Wrocław
- ul. C.K. Norwida 25 50-375 Wrocław
- ul. Chełmońskiego 37, 51-630 Wrocław
Zajęcia odbywać się będą również w Stacjach Badawczo-Dydaktycznych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu:
1. w Psarach: Psary, ul. Główna 50
https://maps.app.goo.gl/zKD8DAbnvDkPtnis5
2. w Samotworze: Samotwór, 54-433 Wrocław
https://maps.app.goo.gl/PrYxvoXCr2jH5X9X6
oraz innych miejscach:
1. Arboretum w Wojsławicach: Wojsławice 2, 58–230 Niemcza
2. Ogród Botaniczny we Wrocławiu: ul. Sienkiewicza 23, 50-335 Wrocław