TORT OKOLICZNOŚCIOWY - NA KOMUNIĘ, CHRZEST, OSIEMNASTKĘ - SZKOLENIE CUKIERNICZE
TORT OKOLICZNOŚCIOWY - NA KOMUNIĘ, CHRZEST, OSIEMNASTKĘ - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, osoby, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania tortów okolicznościowych - dwupiętrowych.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji01-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi10
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia tortów okolicznościowych dwupiętrowych . Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli samodzielnie upiec i złożyć piętrowy tort, przygotowywać krem, a także poznać metody tynkowania tortu oraz zdobienia przy pomocy papieru waflowego, ryżowego oraz cukrowego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Samodzielnie tworzy torty okolicznościowe dwupiętrowe. Samodzielnie wypieka i składa piętrowy tort, przygotowuje krem, a także tynkuje tortu oraz zdobieni przy pomocy papieru waflowego, ryżowego oraz cukrowego. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zagadnienia cukiernicze - torty okolicznościowe dwupiętrowe | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia sprzęt niezbędny do wykonania tortów oraz dekoracji | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje metody barwienia, przechowywania kremu oraz tortów | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje i tynkuje efektem zamszu bez użycia aerografu | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje i tynkuje na gładko oraz na "kancik" | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Dekoruje tort kremem maślanym | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Dekoruje tort kremem maślanym przy użyciu szablonów | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje jadalne dekoracje przy użyciu papieru waflowego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym,posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, osób, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania tortów okolicznościowych dwupiętrowych .
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa
Przywitanie, poznanie uczestników.
Część teoretyczna:
1) Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - zagadnienia cukiernicze - torty dwupiętrowe okolicznościowe na osiemnastkę, na chrzest, na komunię Św.
2) omówienie sprzętu niezbędnego do tworzenia tortów oraz dekoracji, omówienie sytuacji problematycznych
3) omówienie metod wykonania i zastosowania technik oraz dekoracji ze wzorów przewidzianych na szkoleniu,
Część praktyczna:
1. Zdobienie papierem waflowym w tym tiulem
2. Zdobienie papierem ryżowym i cukrowym 3. Wykorzystanie brokatu jadalnego (3 różne sposoby)
4. Niekonwencjonalne zdobienia izomaltem
5. Łatwe i równe wykonywanie wzorów z kremu przy użyciu szablonów
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin zegarowych.
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia tortów. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 Przywitanie i poznanie uczestników | Prowadzący Ewa Bałdowska | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - zagadnienia cukiernicze - torty dwupiętrowe okolicznościowe na osiemnastkę, na chrzest, na komunię Św. | Prowadzący Ewa Bałdowska | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Omówienie sprzętu niezbędnego do tworzenia tortów oraz dekoracji, omówienie sytuacji problematycznych | Prowadzący Ewa Bałdowska | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 omówienie metod wykonania i zastosowania technik oraz dekoracji ze wzorów przewidzianych na szkoleniu, | Prowadzący Ewa Bałdowska | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Zdobienie papierem waflowym w tym tiulem | Prowadzący Ewa Bałdowska | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 Zdobienie papierem ryżowym i cukrowym | Prowadzący Ewa Bałdowska | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 Wykorzystanie brokatu jadalnego (3 różne sposoby) | Prowadzący Ewa Bałdowska | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 Niekonwencjonalne zdobienia izomaltem | Prowadzący Ewa Bałdowska | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 Łatwe i równe wykonywanie wzorów z kremu przy użyciu szablonów | Prowadzący Ewa Bałdowska | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 Podsumowanie, wręczenie certyfikatów oraz zakończenie szkolenia | Prowadzący Ewa Bałdowska | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 900,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 900,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto190,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto190,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Ewa Bałdowska
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami i metodyką wykonania.
Informacje dodatkowe
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin zegarowych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Kierunek Kariera Zawodowa
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania
tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi