MONOPORCJE - SZKOLENIE CUKIERNICZE
MONOPORCJE - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy oraz osób, które chcą rozszerzyć swoje umiejętności z zakresu wykonywania nowoczesnych deserów monoporcji.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa.
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji09-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi23
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnegotworzenia nowoczesnych deserów - monoporcji. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Samodzielnetworzenie nowoczesnych deserów - monoporcji. Umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzy dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje nowoczesne zagadnienia cukiernicze | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia metody dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Tworzy nowe wyroby cukiernicze- monoporcje | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Łączy smaki i tekstury wg poznanych metod | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Dobiera w odpowiedni sposób aromaty | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje dekoracje na monoporcjach z zachowaniem kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym, posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy oraz osób, które chcą rozszerzyć swoje umiejętności z zakresu wykonywania nowoczesnych deserów - monoporcji. Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa.
Przywitanie, poznanie uczestników.
Część teoretyczna:
1) Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne zagadnienia cukiernicze - monoporcje
2) Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe
3) Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
Część praktyczna:
1) Przygotowanie podstaw monoporcji: Mango / cytryna / biała czekolada, Ciemna czekolada / pomarańcza / ziarna kakaowca
2) Przygotowanie podstaw monoporcji: Ser / figa / marakuja, Chałwa / wiśnia / biała czekolada
3) Przygotowanie podstaw monoporcji: Czekolada 70% / piernik/ śliwka, Wanilia / truskawka / mięta
4) Przygotowanie podstaw monoporcji Jogurt/ ananas/ pieprz
5) Wykonanie dekoracji na monoporcjach
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych deserów - monoporcji. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 14 Przywitanie i poznanie uczestników | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 16-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 14 Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne zagadnienia cukiernicze. | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 16-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 14 Opracowanie metod dobierania aromatów i zachowania takstur | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 16-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 14 Przygotowanie podstaw monoporcji - baz | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 16-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 14 Przygotowanie monoporcji mango/ cytryna/ kokos | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 16-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 14 Przygotowanie monoporcji mleczna czekolada / banan | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 16-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 14 Przygotowanie monoporcji chałwa / wiśnia | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 16-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 14 Przygotowanie monoporcji pistacja / malina | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 17-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 14 Przygotowanie monoporcji kawa/ orzech | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 17-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 14 Przygotowanie monoporcji Wanilia/ czerwone owoce | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 17-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 14 Przygotowanie mono Sernik z mango/ limonka/ mięta | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 17-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 14 Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 17-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 14 Dekorowanie monoporcji - różne techniki | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 17-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 14 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 17-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto78,26 PLN
- Koszt osobogodziny netto78,26 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Rosiński
podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej
Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro.
Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017
Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w
Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są
kuchnią z całego świata.
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej - Ashanti w Łodzi o 2018 roku - zakres -
nowoczesne cukiernictwo (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki), ok 30 szkoleń rocznie (ok
10 osób - każde szkolenie)
Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki) ok 20
szkoleń rocznie ( ok 10 osób - każde szkolenie)
Wykształcenie - wyższe pedagogiczne
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania
Informacje dodatkowe
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Kierunek Kariera Zawodowa
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania
tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi