MAKARONIKI od A do Z - SZKOLENIE CUKIERNICZE
MAKARONIKI od A do Z - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, osóby które chcą podnieść swoje umiejętności i kwalifikacje z zakreseu wykonywania prawdziwych włoskich makaroników.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji11-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi8
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do samodzielnego przygotowania włoskich makaroników. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie przygotować, wypiekać, nadziewać i składać makaroniki wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Samodzielnego przygotowywanie włoskich makaroników. Umiejętne przygotowywanie, wypiekanie, nadziewanie i składanie makaroników przy wykorzystaniu wiedzy z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego. | Kryteria weryfikacji Charakteryzacja nowoczesnych zagadnień cukierniczych - makaroników. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Rozróżnianie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różnych połączeń smakowych. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzacja techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Przygotowywanie bezy włoskiej. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Barwienie, szprycowanie i wypiekanie makaroników. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Sporządzanie ganaszy - nadzień (kilka rodzajów). | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Nadziewanie i składanie makaroników. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Stosowanie zasad komunikacji interpersonalnej - umiejętność przekazania swojej wiedzy współpracownikom, podwładnym,posiadanie kompetencje społecznych, niezbędnych do wykonywania pracy w zespole, radzenie sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, osób, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania nowoczesnych tortów.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa
Przywitanie, poznanie uczestników oraz wypełnienie testu ante
Część teoretyczna:
1. Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - zagadnienia cukiernicze - makaroniki
2. Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe
3. Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
Część praktyczna:
1. Przygotowanie bezy włoskiej
2. Barwienie, szprycowanie, wypiekanie makaroników
3. Sporządzanie ganaszy - nadzień (kilka rodzajów)
4. Nadziewanie i składanie makaroników
Podsumowanie szkolenia, wypełnienie testu post, wręczenie certyfikatów.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych wypieków. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Przywitanie, poznanie uczestników | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - zagadnienia cukiernicze - makaroniki | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Przygotowanie bezy włoskiej | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Barwienie, szprycowanie, wypiekanie makaroników | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Sporządzanie ganaszy - nadzień (kilka rodzajów) | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Nadziewanie i składanie makaroników | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 200,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 200,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Rosiński
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro. Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017
Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata.
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej - Ashanti w Łodzi o 2018 roku - zakres - nowoczesne cukiernictwo (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki), ok 30 szkoleń rocznie (ok 10 osób - każde szkolenie)
Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki) ok 20 szkoleń rocznie ( ok 10 osób - każde szkolenie)
Barbara Pach
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z materiałami i recepturami i metodyką wykonania
Informacje dodatkowe
- Usługa realizowana będzie w godzinach dydaktycznych
- Przerwy w zajęciach realizowane będą na zgłoszenie potrzeby uczestników
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania
tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi