Eliminacja marnotrawstwa-zarządzanie efektywnością: redukcja strat i poprawa wydajności.
Eliminacja marnotrawstwa-zarządzanie efektywnością: redukcja strat i poprawa wydajności.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaTechniczne / Pozostałe techniczne
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szczególnie polecany dla:
- Liderzy produkcji którzy poszukują nowych możliwości usprawnień w podległych obszarach
- Właściciele, osoby zarządzające, menadżerowie szukający sposobów na obniżenie kosztów
- Kierownicy chcący rozwinąć stosowane techniki
- Osoby odpowiedzialne za zarządzanie zasobami ludzkimi zainteresowane rozwojem kompetencji pracowników
- Wszystkie osóby które chcą polepszyć środowisko pracy
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników50
- Data zakończenia rekrutacji31-08-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna
- Liczba godzin usługi2
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotowuje do dokonywania zmian nie tylko w swoim miejscu pracy, ale także w sposobie dostrzegania strat i marnotrawstwa występującego w procesach. Uczestnik będzie dostrzegał co może udoskonalić i zmienić w swoim miejscu pracy, oraz będzie używał narzędzi analizy metod pracy, mierzył straty i je eliminował.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Po ukończeniu szkolenia uczestnik:Diagnozuje proces, definiuje w nim straty i wartości | Kryteria weryfikacji Opisuje metodologię analizy procesów produkcyjnych. Wymienia typowe straty w procesach produkcyjnych oraz identyfikuje wartości dodane. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje narzędzia wspierające proces eliminacji strat | Kryteria weryfikacji Wymienia narzędzia do identyfikacji i eliminacji strat, takie jak 5S, Lean, Six Sigma.Opisuje zastosowanie każdego narzędzia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozpoznaje wąskie gardła procesów | Kryteria weryfikacji Definiuje pojęcie wąskiego gardła.Opisuje metody identyfikacji wąskich gardeł w procesach produkcyjnych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Określa jak zwiększyć zysk organizacji | Kryteria weryfikacji Opisuje sposoby zwiększania zysku poprzez eliminację strat i optymalizację procesów.Wymienia kluczowe wskaźniki finansowe związane z efektywnością procesów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje cele skutecznej produkcji | Kryteria weryfikacji Wymienia kluczowe cele skutecznej produkcji.Opisuje metody ustalania i monitorowania tych celów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Skutecznie porządkuje procesy | Kryteria weryfikacji Opisuje techniki porządkowania procesów produkcyjnych, takie jak 5S.Wymienia korzyści z uporządkowanych procesów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Eliminuje zbędne narzędzia oraz elementy procesu | Kryteria weryfikacji Definiuje zbędne narzędzia i elementy procesu. Opisuje metodologię eliminacji zbędnych elementów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Eliminuje szybko i prosto zauważone straty i marnotrawstwo | Kryteria weryfikacji Wymienia metody szybkiej eliminacji strat i marnotrawstwa, takie jak kaizen.Opisuje proces natychmiastowej eliminacji zauważonych problemów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wprowadza wypracowane rozwiązania, które można wykonać natychmiast | Kryteria weryfikacji Opisuje procedury szybkiego wdrażania wypracowanych rozwiązań.Wymienia przykłady natychmiastowych rozwiązań do wdrożenia w produkcji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Mierzy skuteczność rozwiązań | Kryteria weryfikacji Wymienia metody mierzenia skuteczności wdrożonych rozwiązań. Opisuje wskaźniki efektywności, takie jak KPI. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Warunki organizacyjne do przeprowadzenia szkolenia: Uczestnik musi mieć dostęp do laptopa lub tabletu lub smartfona podłączonego do internetu. Przewidziany czas na realizację szkolenia to około 2 godziny zegarowe. Szkolenie dedykowane w szczególności do kierowników, liderów produkcji, wszystkich osób które chcą polepszyć środowisko pracy |
Ramowy program :
Wprowadzenie
Po co istnieją firmy? Definicja zysku.
Omówienie celów istnienia firm oraz znaczenia zysku jako kluczowego wskaźnika sukcesu.
Definicja pojęcia straty i wartości w procesie – część I, II
Wyjaśnienie, czym są straty i jakie elementy procesu stanowią wartość dodaną.
Ćwiczenie
Cele skutecznej produkcji
Omówienie celów, które powinny kierować działaniami w procesie produkcyjnym.
Za co chce zapłacić klient? – część I, II
Analiza wartości, którą klient oczekuje od produktu lub usługi.
Ćwiczenie
Czym jest Lean Management
Historia i filozofia Lean Management
Wyjaśnienie pochodzenia koncepcji Lean Management i jej kluczowych założeń.
Jak zwiększyć zysk w duchu Lean? – część I, II
Praktyczne podejście do osiągnięcia większej efektywności i zysków w organizacji.
Ćwiczenie
Mura, Muri
Mura (Nierównomierność)
Wyjaśnienie pojęcia nierównomierności w procesach i jej wpływu na efektywność.
Muri (Przeciążenie)
Omówienie przeciążenia w pracy i sposobów jego minimalizacji.
MUDA
MUDA Postojów
Identyfikacja strat związanych z bezproduktywnym czasem.
MUDA Zbędnych ruchów – część 1, 2
Wyjaśnienie, jak unikać zbędnych ruchów w procesie.
Ćwiczenie
MUDA Błędów jakościowych
Analiza strat wynikających z błędów jakościowych.
MUDA Nadmiernego przetwarzania
Rozpoznanie nadmiernego przetwarzania i sposoby jego eliminacji.
MUDA Nadmiernego transportu
Wyjaśnienie, jak ograniczyć straty związane z transportem.
MUDA Nadmiernych zapasów – część 1, 2
Praktyczne podejście do minimalizacji zapasów.
Ćwiczenie
MUDA Nadmiernej produkcji
Eliminacja marnotrawstwa – obserwacja procesu i podsumowanie
Praktyczne ćwiczenie polegające na identyfikacji i eliminacji strat w procesie.
Test wiedzy
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto197,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto197,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto98,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto98,50 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- dostęp do e-lerningu na 12 miesięcy: 17 wykładów, ćwiczenia, quizy (mobilny dostęp 24/7)
- Ebook
- imienny certyfikat ukończenia
Informacje dodatkowe
Marnotrawstwem jest wszystko za co klient nie chce zapłacić. Eliminacja marnotrawstwa w firmie jest zawsze procesem. Nie dotyczy tylko firm produkcyjnych. Eliminować straty można w każdym aspekcie życia i prowadzenia firmy – włącznie z biurem. Wiedza zawarta w kursie pozwoli eliminować marnotrawstwo, a co za tym idzie, wskaże obszary, w których są oszczędności.
Zachęcamy Cię do skorzystania z naszego e-learningu Eliminacja marnotrawstwa - zwiększaj wartość swoich produktów i usług!
Oczywiście to nie wszystko co przygotowaliśmy dla Ciebie w tamacie Eliminacja marnotrawstwa, zapraszamy Cię na naszą stronę, gdzie dostępnych jest wiele materiałów. https://constantgrowth.pl/
Podcast: Jak znaleźć i eliminować straty w firmie?
Artukuł: Marnotrawstwo w produkcji https://constantgrowth.pl/marnotrawstwo-w-produkcji/
Artykuł: Dlaczego marnuje tak dużo czasu i zasobów? O marnotrawstwie w życiu osobistym
https://constantgrowth.pl/dlaczego-marnuje-tak-duzo-czasu/
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Laptop lub tablet lub smartfon podłączony do internetu. Procesor dwurdzeniowy 2GHz lub lepszy (zalecany czterordzeniowy) |