Zarządzanie projektami innowacyjnymi 2024/2025.
Zarządzanie projektami innowacyjnymi 2024/2025.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaPrawo i administracja / Prawo pozostałe
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia są skierowane w szczególności do pracowników instytucji sektora publicznego i jednostek badawczych odpowiedzialnych za administrowanie projektami, w tym za przygotowanie i monitorowanie projektów unijnych. Zachęcamy również do studiowania osoby zatrudnione w firmach komercyjnych, kierowników projektów, pracowników zespołów oraz przedsiębiorców. Uczestnikiem studiów może zostać absolwent studiów wyższych dowolnego profilu, od kandydatów nie wymagamy doświadczenia w prowadzeniu projektów.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników25
- Data zakończenia rekrutacji15-09-2024
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi180
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Umiejętne wykorzystanie wiedzy z zakresu zarządzania projektami i teorii innowacji stanowi podstawowy warunek rozwoju współczesnych organizacji gospodarczych oraz instytucji sektora publicznego. Celem studiów jest dostarczenie uczestnikom unikatowej wiedzy łączącej najlepsze praktyki zarządzania projektami oraz zarządzania innowacjami. Uczestnictwo w studiach jest niepowtarzalną szansą na zdobycie umiejętności przydatnych w sprawnym organizowaniu i efektywnym kierowaniu projektami innowacyjnymi.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Opisane poniżej Programu | Kryteria weryfikacji Egzamin | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
LP | Nazwa przedmiotu | Godziny | ECTS |
1 | Zarządzanie rozwojem organizacji | 5 | 1 |
2 | Działalność badawczo-rozwojowa | 8 | 2 |
3 | Koncepcje zarządzania projektami | 8 | 2 |
4 | Definiowanie zakresu projektu | 8 | 2 |
5 | Analiza interesariuszy | 5 | 1 |
6 | Kierowanie zespołem projektowym | 8 | 1 |
7 | Zarządzanie czasem | 12 | 2 |
8 | Zarządzanie ryzykiem | 8 | 2 |
9 | Budżetowanie i controlling | 8 | 1 |
10 | Komunikacja i negocjacje | 8 | 1 |
11 | Analiza wykonalności | 5 | 1 |
12 | Ocena efektywności | 5 | 1 |
13 | Strategie wdrożeniowe | 8 | 1 |
14 | Komercjalizacja wyników | 8 | 1 |
15 | Metodyki zwinne | 8 | 1 |
16 | Narzędzia informatyczne | 12 | 2 |
17 | Zarządzanie zmianą | 8 | 1 |
18 | Zarządzanie jakością | 8 | 2 |
19 | Finansowanie projektów B+R w Polsce i na świecie | 8 | 1 |
20 | Prawa własności | 8 | 1 |
21 | Zarządzanie portfelem projektów | 8 | 1 |
22 | Repetytorium | 16 | 2 |
SUMA: | 180 | 30 |
Symbol efektu uczenia się dla kierunku
Opis efektów uczenia się
Odniesienie do charakterystyk efektów uczenia się P_W (WIEDZA) Absolwent zna i rozumie:
ZPI_W1
w zaawansowanym stopniu teorie i koncepcje oraz zależności ekonomiczno-społeczne stanowiące pogłębioną wiedzę z zakresu zarządzania projektami innowacyjnymi.
P7S_WG
ZPI_W2
w zaawansowanym stopniu prawne, organizacyjne i etyczne uwarunkowania wykonywania działalności zawodowej w ramach studiowanego kierunku studiów.
P7S_WG
ZPI_W3
w zaawansowanym stopniu funkcjonowanie podmiotów związanych z obszarem szeroko rozumianego zarządzania projektami, zarówno w odniesieniu do poziomu operacyjnego, jak i menedżerskiego.
P7S_WG
ZPI_W4
w pogłębionym stopniu proces zmian zachodzący w obszarze zarządzania projektami biznesowymi i nie tylko, w kontekście ich przyczyn, przebiegu i konsekwencji, a także uwarunkowań etycznych i cywilizacyjnych.
P7S_WK
ZPI_W5
w zaawansowanym stopniu zasady ochrony własności przemysłowej, intelektualnej i prawa autorskiego.
P7S_WK P_U (UMIEJĘTNOŚCI) Absolwent potrafi:
ZPI_U1
wykorzystać posiadaną wiedzę do twórczego formułowania i rozwiązywania złożonych oraz niestandardowych problemów związanych z zarządzaniem projektami oraz wdrażaniem innowacyjnych i kreatywnych rozwiązań, a także właściwie dobierać źródła informacji i dokonywać ich weryfikacji.
P7S_UW
ZPI_U2
prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska oraz procesy w odniesieniu do zagadnień związanych z zarządzaniem projektami w biznesie i jednostkach nienastawionych na zysk, a w sytuacjach bardziej skomplikowanych korzystać z porad właściwych ekspertów.
P7S_UW
ZPI_U3
dobierać i stosować właściwe metody i narzędzia, w tym zaawansowane techniki informacyjno-komunikacyjne oraz informatyczne do rozwiązywania pojawiających się problemów w zakresie realizowanego kierunku studiów.
P7S_UW
ZPI_U4
komunikować się na tematy związane z zarządzaniem projektami oraz innowacjami z szerokim i zróżnicowanym kręgiem odbiorców i partnerów, wykorzystując w tym celu fachowe słownictwo.
P7S_UK
ZPI_U5
kierować pracą zespołu, współdziałać z innymi osobami w ramach prac zespołowych przyjmując postawę lidera, motywować i inspirować członków zespołu do aktywności.
P7S_UO
ZPI_U6
samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie, a także ukierunkowywać innych w tym zakresie.
P7S_UU P_K (KOMPETENCJE SPOŁECZNE) Absolwent jest gotów do:
ZPI_K1
uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych dotyczących zarządzania projektami oraz innowacyjności.
P7S_KK
ZPI_K2
korzystania z opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemów w projektach.
P7S_KK
ZPI_K3
wypełniania zobowiązań społecznych oraz inspirowania i organizowania działalności na rzecz środowiska społecznego.
P7S_KO
ZPI_K4
inicjowania działań na rzecz interesu publicznego, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
P7S_KO
ZPI_K5
odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, w tym do podtrzymywania odpowiedniego etosu zawodu.
P7S_KR
Objaśnienia oznaczeń w symbolach dotyczących kierunku studiów podyplomowych:
ZPI– kierunek studiów podyplomowych
W – kategoria wiedzy
U – kategoria umiejętności
K – kategoria kompetencji społecznych
1, 2, 3 i kolejne – numer efektu uczenia się
Objaśnienia oznaczeń w odniesieniach do charakterystyk efektów uczenia się
P – poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji (PRK)
P7S – charakterystyka drugiego stopnia poziomu 7 PRK
P7U_W – charakterystyka uniwersalna (WIEDZA):
P7S_WG – charakterystyka drugiego stopnia (zakres i głębia)
P7S_WK – charakterystyka drugiego stopnia (kontekst)
P7U_U – charakterystyka uniwersalna (UMIEJĘTNOŚCI):
P7S_UW – charakterystyka drugiego stopnia (wykorzystanie wiedzy)
P7S_UK – charakterystyka drugiego stopnia (komunikowanie się)
P7S_UO – charakterystyka drugiego stopnia (organizacja pracy)
P7S_UU – charakterystyka drugiego stopnia (uczenie się)
P7U_K – charakterystyka uniwersalna (KOMPETENCJE SPOŁECZNE):
P7S_KK – charakterystyka drugiego stopnia (oceny/krytyczne podejście)
P7S_KO – charakterystyka drugiego stopnia (odpowiedzialność)
P7S_KR – charakterystyka drugiego stopnia (rola zawodowa)
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto36,11 PLN
- Koszt osobogodziny netto36,11 PLN
Prowadzący
Prowadzący
dr hab. Sławomir Wawak, prof. UEK
dr hab. Janusz Nesterak, prof. UEK
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały udostępniane są na wewnętrznej stronie KSB UEK (LMS).
Warunki uczestnictwa
Posiadanie wykształcenia wyższego.
Informacje dodatkowe
Szczegółowy opis programu dostępny jest na stronie internetowej: www.ksb.uek.krakow.pl
Warunki techniczne
Warunki techniczne
.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi