MYKO-Med Mykoterapia, uprawa i przetwarzanie grzybów jadalnych i leczniczych - studia podyplomowe, edycja 2024/2025
MYKO-Med Mykoterapia, uprawa i przetwarzanie grzybów jadalnych i leczniczych - studia podyplomowe, edycja 2024/2025
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Adresatami studiów są osoby posiadające wykształcenie wyższe, w szczególności ogrodnicy, rolnicy oraz pracownicy przemysłu spożywczego, fitoterapeuci, dietetycy oraz grzyboznawcy i kwalifikatorzy grzybów, a także kucharze i osoby związane z branżą restauracyjną.
- Minimalna liczba uczestników12
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji12-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi210
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieństudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa “MYKO-Med Mykoterapia, uprawa i przetwarzanie grzybów jadalnych i leczniczych - studia podyplomowe, edycja 2024/2025” umożliwia poznanie technologii upraw różnych gatunków grzybów, możliwości ich przetwarzania na cele spożywcze i lecznicze oraz sposobów stosowania w odniesieniu zarówno do profilaktyki jak i w leczeniu chorób cywilizacyjnych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje procesy związane z uprawą i pozyskiwaniem grzybów jadalnych i leczniczych | Kryteria weryfikacji Rozpoznaje i opisuje gatunki grzybów, w tym dopuszczone do obrotu i lecznicze, zgodnie z zasadami taksonomii i systematyki | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Kryteria weryfikacji Klasyfikuje i ocenia grzybyw zakresie podstawowego składu związków bioaktywnych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Kryteria weryfikacji Wymienia i identyfikuje podstawowe zasady dotyczące identyfikacji, klasyfikacji, oceny surowca oraz wymagań klimatycznych, sposobu uprawy, zbioru, przetwarzania i przechowywania | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Określa warunki przetwarzania, utrwalania i przechowywania grzybów świeżych i przetworzonych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Opisuje technologie i techniki stosowane w produkcji podłoży do uprawy grzybów oraz w uprawie grzybów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Rozróżnia trujące gatunki grzybów oraz wymienia gatunki objęte ochroną prawną | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Analizuje możliwości wykorzystania grzybów w żywności i dietetyce (mykoterapii) | Kryteria weryfikacji Wskazuje zastosowanie grzybów, preparatów grzybowych w żywności i w profilaktyce zdrowia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Wymienia możliwości wykorzystania grzybów w mykoterapii, farmakologii oraz przemyśle spożywczym i kosmetycznym | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Identyfikuje i analizuje akty prawa żywnościowego regulujące obecność w grzybach substancji szkodliwych dla zdrowia oraz aspekty prawne dotyczące możliwości wykorzystania grzybów do produkcji suplementów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Analizuje i rozwiązuje problemy wpływające na produkcje, jakość grzybów i zdrowie człowieka | Kryteria weryfikacji Rozpoznaje problemy związane z uprawą, przetwarzaniem, przechowywaniem i wykorzystaniem grzybów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia warunki klimatyczne uprawy i przechowywania, procesy chemiczne i fizyczne zachodzące podczas uprawy, przetwarzania i przechowywania grzybów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia jakość podłoży do uprawy grzybów oraz ich owocniki | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Posługuje się wybranymi aktami prawa żywnościowego regulującymi obecność w produktach grzybowych substancji szkodliwych dla zdrowia | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia pracę zespołu odpowiedzialnego za produkcję grzybów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Identyfikuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Stosuje technologie i techniki uprawy, przetwarzania, przechowywania i wykorzystania grzybów | Kryteria weryfikacji Planuje i wykonuje podstawowe badania składników aktywnych oraz projekty związane z pozyskiwaniem i wykorzystaniem grzybów i ich ekstraktów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia możliwość wykorzystania grzybów w lecznictwie, kosmetologii i przemyśle spożywczym | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia i wybiera technologie, techniki oraz narzędzia stosowane w produkcji grzybów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Dobiera optymalne warunki uprawy, przetwarzania i przechowywania grzybów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Weryfikuje procesy technologiczne i metody produkcji pod kątem efektywności i zgodności z obowiązującym prawem | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Formułuje cele odpowiednio do oczekiwań interesariuszy | Kryteria weryfikacji Udziela informacji o mechanizmie działania i właściwościach leczniczych grzybów i grup związków chemicznych obecnych w owocnikach, a także na temat wpływu grzybów na zdrowie konsumenta i jakość żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Kryteria weryfikacji Wskazuje i dobiera optymalne warunki oraz technologie, techniki i narzędzia uprawy, przetwarzania i przechowywania grzybów oraz podłoży do ich uprawy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Kryteria weryfikacji Wskazuje akty prawa żywnościowego regulujące obecność w grzybach i produktach z nich pozyskanych substancji szkodliwych dla zdrowia oraz wyjaśnia konsekwencję niestosowania przepisów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Kryteria weryfikacji Wskazuje konsekwencje niewłaściwego dbania o jakość grzybów oraz higienę przy ich wytwarzaniu | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Kryteria weryfikacji Dobiera grzyby i wskazuje możliwości ich wykorzystania w żywności i przemyśle spożywczym, mykoterapii, kosmetologii i diecie oraz innych gałęziach przemysłu | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Studia realizowane będą w oparciu o wymienione bloki tematyczne (moduły), dotyczące wszechstronnego wykorzystania grzybów.
- Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych (uprawa towarowa jak i amatorska, z uwzględnieniem różnych możliwości) - 30 godzin dydaktycznych wykładu i 45 godzin dydaktycznych ćwiczeń;
- Właściwości lecznicze i terapeutyczne wykorzystanie grzybów (związki chemiczne o charakterze leczniczym, izolowane substancje, ekstrakty) - 45 godzin dydaktycznych wykładu i 20 godzin dydaktycznych ćwiczeń;
- Przetwórstwo grzybów (zarówno na cele spożywcze i farmaceutyczne, w postaci ekstraktów lub suszu) - 10 godzin dydaktycznych wykładu, 8 godzin dydaktycznych ćwiczeń;
- Podstawy grzyboznawstwa (biologia grzybów, podstawy prawne dotyczące obrotu grzybami, grzyby chronione, zatrucia grzybami, BHP pozyskiwania grzybów) - 15 godzin dydaktycznych wykładu, 12 godzin dydaktycznych ćwiczeń;
- Zagrożenia w uprawie grzybów (choroby i szkodniki w uprawach) - 10 godzin dydaktycznych wykładu, 2 godziny ćwiczeń;
- Podstawy prawno-marketingowe (przepisy prawne dotyczące produkcji suplementów, marketing) - 10 godzin dydaktycznych wykładu, 3 godziny ćwiczeń.
Uczestnicy poznają technologie upraw różnych gatunków grzybów, możliwości ich przetwarzania na cele spożywcze i lecznicze oraz sposoby stosowania w odniesieniu zarówno do profilaktyki jak i w leczeniu chorób cywilizacyjnych.
Czas trwania: Studia podyplomowe trwać będą 2 semestry,
Łącznie 210 godzin dydaktycznych (45 min.), czyli 157 godz. zegarowych i 30 min. w tym:
- 120 godzin dydaktycznych wykładów (zajęcia teoretyczne),
- 90 godzin dydaktycznych ćwiczeń (zajęcia praktyczne).
Przerwy w usłudze nie są wliczone w czas usługi. W harmonogramie ujęto 210 godz. dydaktycznych (157 godz. zegarowych i 30 min.) oraz 12 godzin zegarowych przerw.
Liczba punktów ECTS wynosi 30.
Rodzaj dokumentu potwierdzającego ukończenie studiów podyplomowych: Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, wydane jest przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu na podstawie art. 160 ust. 4 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce.
Warunki organizacyjne: zajęcia odbywać się będą w soboty i niedziele; 2 razy lub raz w miesiącu. Zajęcia odbywać się będą w budynkach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: Centrum Dydaktyczno-Naukowym (ul. Pl. Grunwaldzki 24a, Wrocław) oraz Stacji Badawczo-Dydaktycznej Roślin Warzywnych i Ozdobnych w Psarach (ul. Główna 50, Psary). Warunkiem zaliczenia studiów jest zdanie egzaminu.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 63 Grzyby lecznicze a medycyna konwencjonalna | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 63 Podstawy grzyboznawstwa | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 63 Podstawy grzyboznawstwa | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 63 Rola i ogólne znaczenie grzybów w ekosystemie | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 63 Pozyskiwanie grzybów i ich identyfikacja | Data realizacji zajęć 26-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 63 Gatunki grzybów uprawnych i leczniczych | Data realizacji zajęć 26-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 63 Uprawa pieczarek | Data realizacji zajęć 26-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 63 Pozyskiwanie grzybów i ich identyfikacja | Data realizacji zajęć 27-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 63 Substancje toksyczne w grzybach. Zatrucia grzybami | Data realizacji zajęć 27-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 63 Uprawa pieczarek. Uprawa boczniaków | Data realizacji zajęć 16-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 63 Kurs klasyfikator i grzyboznawca Artur Gryszkin | Data realizacji zajęć 16-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 63 Grzyby psychodeliczne | Data realizacji zajęć 16-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 63 Szczepienie grzybów (gr. I), Uprawa pieczarek (gr. II) | Data realizacji zajęć 17-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 63 Uprawa pieczarek (gr. I), Szczepienie pieczarek (gr. II) | Data realizacji zajęć 17-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 63 Uprawa boczniaków | Data realizacji zajęć 23-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 63 Amatorska uprawa grzybów | Data realizacji zajęć 23-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 63 Szczepienie grzybni handlowej (gr. I)/ Uprawa boczniaków (gr. II) | Data realizacji zajęć 24-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 63 Uprawa boczniaków gr. I)/ Szczepienie grzybni handlowej (gr. II) | Data realizacji zajęć 24-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 63 Uprawa innych gatunków | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 63 Egzotyczne grzyby lecznicze | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 63 Uprawa innych gatunków | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 03:15 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 63 Uprawa innych gatunków | Data realizacji zajęć 15-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 63 Uprawa innych gatunków | Data realizacji zajęć 15-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 63 Uprawa innych gatunków | Data realizacji zajęć 11-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 63 Uprawa innych gatunków | Data realizacji zajęć 11-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 63 Uprawa innych gatunków | Data realizacji zajęć 12-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 63 Uprawa innych gatunków | Data realizacji zajęć 12-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 63 Identyfikacja zagrożeń | Data realizacji zajęć 12-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 63 Zagrożenia w uprawie grzybów - choroby i szkodniki upraw | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 63 Uwarunkowania prawne produkcji grzybów oraz suplementów z grzybów | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 63 Uwarunkowania prawne produkcji grzybów oraz suplementów z grzybów | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 63 Prowadzenie farm grzybowych w warunkach krajowych | Data realizacji zajęć 26-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 63 Prowadzenie farm grzybowych w warunkach krajowych | Data realizacji zajęć 26-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 63 Marketing grzybów | Data realizacji zajęć 26-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 63 Grzyby dopuszczone do obrotu i przetwarzania | Data realizacji zajęć 15-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 63 Kryteria oceny i przydatności kulinarnej grzybów | Data realizacji zajęć 15-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 37 z 63 Sposoby obróbki kulinarnej grzybów | Data realizacji zajęć 15-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 38 z 63 Właściwości prozdrowotne i medyczne grzybów | Data realizacji zajęć 15-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 39 z 63 Kulinarne sposoby przetwarzania grzybów. Sposoby utrwalania i konserwacji grzybów | Data realizacji zajęć 16-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 40 z 63 Kulinarne sposoby przetwarzania grzybów. Sposoby utrwalania i konserwacji grzybów. | Data realizacji zajęć 16-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 41 z 63 Wielkotowarowe przetwórstwo grzybów | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 42 z 63 Wartość odżywcza i związki lecznicze w grzybach | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 43 z 63 Wykorzystanie mykoterapii w praktyce -opis przypadków | Data realizacji zajęć 30-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 44 z 63 Wykorzystanie mykoterapii w praktyce -opis przypadków | Data realizacji zajęć 30-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 45 z 63 Jakość surowca - warszaty z jodem i suplementami | Data realizacji zajęć 30-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 46 z 63 Jakość surowca - warszaty z jodem i suplementami | Data realizacji zajęć 30-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 47 z 63 Wykorzystanie mykoterapii w praktyce | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 48 z 63 Wykorzystanie mykoterapii w praktyce | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 49 z 63 Interakcje grzybów z lekami. Przeciwskazania dotyczące spożywania grzybów. | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 50 z 63 Wykorzystanie mykoterapii w praktyce | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 51 z 63 Wykorzystanie mykoterapii w praktyce | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 52 z 63 Grzyby drapieżne, porosty | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 53 z 63 Wykorzystanie mykoterapii w praktyce | Data realizacji zajęć 26-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 54 z 63 Wykorzystanie mykoterapii w praktyce | Data realizacji zajęć 26-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 55 z 63 Mykoterapia, ganoterapia, lasoterapia | Data realizacji zajęć 26-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 56 z 63 Związki zapachowe w grzybach | Data realizacji zajęć 27-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 57 z 63 Ekstrakty, napary, nalewki i maści z grzybów | Data realizacji zajęć 27-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 58 z 63 Aplikacyjność grzybów | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 59 z 63 Fantastyczne grzyby mikroskopowe | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 60 z 63 Egzamin - walidacja | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 61 z 63 Domowe laboratorium | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 07:00 |
Przedmiot / temat zajęć 62 z 63 Wyjazdy terenowy do zakładów uprawy grzybów | Data realizacji zajęć 24-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 63 z 63 Wyjazdy terenowy do zakładów uprawy grzybów | Data realizacji zajęć 25-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 07:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto33,33 PLN
- Koszt osobogodziny netto33,33 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Cecylia Uklańska-Pusz
Pani dr inż. Cecylia Uklańska-Pusz jest zatrudniona w Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu na stanowisku adiunkta. Zajmuje się tematyką uprawy grzybów jadalnych i leczniczych od kilkunastu lat, prowadząc zarówno zajęcia dla studentów, jak i szkoląc różne grupy odbiorców. Podwaliny wiedzy uzyskała szkoląc się u prof. Marka Siwulskiego oraz Krzysztofa Sobieralskiego na UP w Poznaniu.
W ciągu ostatnich 5 lat była autorką i współautorką wielu publikacji naukowych, m.in. "Olejki eteryczne w ochronie grzybów uprawnych" Szczegółowy wykaz publikacji zamieszczony został w Bazie Wiedzy UPWr: https://bazawiedzy.upwr.edu.pl/info.seam?id=UPWr9c97d218dcaa47a387c3f80fabb52c69&affil=&lang=pl
Od marca 2023 r. bierze udział w projekcie "Produkcja ogrodnicza na zaspokojenie potrzeb odbiorców lokalnych w oparciu o standardy krótkiego łańcucha dostaw żywności i zmodyfikowany model RWS (rolnictwa wspieranego społecznie) (#SkosztujUPWr)"
dr hab. inż. Artur Gryszkin prof. uczelni
Wykładowca UPWr na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zainteresowania naukowe dotyczą węglowodanów i polisacharydów różnego pochodzenia oraz grzyby i ich właściwości prozdrowotne. Ukończył liczne szkolenia i kursy mykologiczne. Członek Wiodącego Zespołu Badawczego "Żywność i zdrowie Food&Health".
Jest autorem i współautorem wielu publikacji naukowych. Wykaz publikacji wydanych w ciągu ostatnich 5 lat zamieszczono w Bazie Wiedzy UPWr: https://bazawiedzy.upwr.edu.pl/info.seam?id=UPWrc9aa6266cd644e50922512ca7e5f4415
dr Ewa Zapora
Pani dr Ewa Zapora jest adiunktem w Katedrze Hodowli i Użytkowania Lasu, Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku, Politechnika Białostocka. Jako doktor nauk farmaceutycznych posiada doświadczenie naukowe w zakresie oceny wpływu związków pochodzenia naturalnego na zdrowie człowieka i zwierząt a także możliwości pozyskiwania i wykorzystania substancji bioaktywnych z grzybów. Jest autorem i współautorem publikacji naukowych i patentów. Szczegółowy wykaz publikacji w latach 2029-2024 zamieszczono w Bazie Wiedzy Politechniki Białostockiej: https://bazawiedzy.pb.edu.pl/info/author/BUT0437a866eb7141558bdb5f756ab79178/Profil+osoby+%25E2%2580%2593+Ewa+Zapora+%25E2%2580%2593+Politechnika+Bia%25C5%2582ostocka+title?ps=20&lang=pl&pn=1&cid=714484
Jest Kierownik międzynarodowych i krajowych grantów B+R. Kierownik Fungi Extract Bank® (https://fungiextractbank.com/) oraz projektów m.in:
- Screening of basidiomycetes (Basidiomycota) for their biologically active metabolites (2022 r.),
- RHODIOLA "Różeniec górski - innowacyjna uprawa, innowacyjny surowiec" (RHODIOLA) (2022 r.).
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
materiały dydaktyczne w postaci zwartej lub elektronicznej; pliki dokumentów przygotowanych w dowolnym formacie
Adres
Adres
1. Budynek C3 UPWr (Pl. Grunwaldzki 24a, 50-366 Wrocław) sala II C, parter :
W budynku odbywać się będą zajęciach w dniach: 12.10.2024 r., 13.10.2024 r., 26.10.2024 r., 27.10.2024 r. godz. 14.00-16.30, 16.11.2024 r., 23.11.2024 r., 14.12.2024 r., 11.01.2025 r., 25.01.2025 r., 26.01.2025 r., 10.05.2025 r.
2. Stacja Badawczo-Dydaktyczna Roślin Warzywnych i Ozdobnych w Psarach ul. Główna 50; 51-180 Psary.
W Stacji odbędą się zajęcia w dniach: 17.11.2024 r., 24.11.2024 r., 15.12.2024 r., 12.01.2025 r., 11.05.2025 r.
3. Budynek F13 (ul. Chełmońskiego 37, 51-630 Wrocław):
W budynku będą odbywać się zajęcia w dniach: 15.03.2025 r., 16.03.2025 r., 29.03.2025 r., 30.03.2025 r., 12.04.2025 r., 13.04.2025 r., 26.04.2025 r., 27.04.2025 r.
4. Las Rędziński (Wrocław) - zajęcia terenowe - 27.10.2024 r. godz. 9.00-13.00
5. Zakłady uprawy grzybów/ Przetwórnie - zajęcia terenowe w dniach 24.05.2025 r. i 25.05.2025 r.