Akademia HR - Orientacja w biznesie i uwarunkowaniach społeczno-kulturowych ze szczególnym uwzględnieniem branży HoReCa
Akademia HR - Orientacja w biznesie i uwarunkowaniach społeczno-kulturowych ze szczególnym uwzględnieniem branży HoReCa
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie zasobami ludzkimi
- Identyfikator projektuAkademia HR
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Pracownicy zajmujący stanowiska menadżerów, pracowników zespołów HR oraz innych pracowników odpowiedzialnych za politykę personalną lub zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji22-08-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi17
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Nabycie przez uczestników umiejętności rozumienia procesów biznesowych i rynkowych istotnych dla działalności firmy oraz wykorzystania wiedzy na temat aktualnych trendów rynkowych w organizacji, ze szczególnym uwzględnieniem procesów zarządzania kapitałem ludzkim.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Identyfikuje procesy biznesowe i rynkowe związane z prowadzoną przez firmę działalnością. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu kompetencyjnego zawierającego pytania sytuacyjne odnoszące się do opisanych w kompetencji efektów uczenia się. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozpoznaje wpływ czynników społecznych, gospodarczych i politycznych na funkcjonowanie organizacji – szczególnie w zakresie zarzadzania kapitałem ludzkim. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu kompetencyjnego zawierającego pytania sytuacyjne odnoszące się do opisanych w kompetencji efektów uczenia się. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Monitoruje bieżące wydarzenia, monitoruje trendy rynkowe zarówno w obszarze biznesowym, jak i HR, mające wpływ na obszar, w którym funkcjonuje. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu kompetencyjnego zawierającego pytania sytuacyjne odnoszące się do opisanych w kompetencji efektów uczenia się. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Identyfikuje procesy rynkowe oraz branżę na poziomie wspierającym działania w obszarze HR. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu kompetencyjnego zawierającego pytania sytuacyjne odnoszące się do opisanych w kompetencji efektów uczenia się. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Identyfikuje istotne zagadnienia i trendy HR, dostrzega i śledzi nowe zjawiska w obszarze zarządzania kapitałem ludzkim. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu kompetencyjnego zawierającego pytania sytuacyjne odnoszące się do opisanych w kompetencji efektów uczenia się. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Monitoruje działania firm z danej branży – szczególnie w obszarze zarządzania kapitałem ludzkim. Potrafi w tym zakresie dokonać analizy porównawczej własnej firmy. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu kompetencyjnego zawierającego pytania sytuacyjne odnoszące się do opisanych w kompetencji efektów uczenia się. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Na podstawie posiadanych informacji wskazuje możliwość budowania przewagi konkurencyjnej firmy z wykorzystaniem procesów HR. Proponuje odpowiednie działania. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu kompetencyjnego zawierającego pytania sytuacyjne odnoszące się do opisanych w kompetencji efektów uczenia się. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Skutecznie wykorzystuje wiedzę nt. kluczowych procesów biznesowych i HR w rozwoju różnorodnych aspektów funkcjonowania organizacji. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie zadania praktycznego – przygotowanie analizy SWOT dla własnej organizacji w zakresie wyzwań w obszarze polityki personalnej w kontekście celów biznesowych i sytuacji rynkowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Inicjuje działania mające na celu wykorzystanie procesów i trendów rynkowych w obszarze zarządzania kapitałem ludzkim. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie zadania praktycznego – przygotowanie analizy SWOT dla własnej organizacji w zakresie wyzwań w obszarze polityki personalnej w kontekście celów biznesowych i sytuacji rynkowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się W pełni wykorzystuje, na podstawie analizowanych trendów rynkowych w obszarze HR, nadarzające się szanse rozwojowe organizacji. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie zadania praktycznego – przygotowanie analizy SWOT dla własnej organizacji w zakresie wyzwań w obszarze polityki personalnej w kontekście celów biznesowych i sytuacji rynkowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wdraża wnioski wynikające z dobrych praktyk HR. Aktywnie poszukuje najlepszych praktyk i wdraża ich kluczowe elementy we własny obszar działania. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie zadania praktycznego – przygotowanie analizy SWOT dla własnej organizacji w zakresie wyzwań w obszarze polityki personalnej w kontekście celów biznesowych i sytuacji rynkowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wspiera strategię rozwoju organizacji poprzez wprowadzanie odpowiednich procesów i projektów HR. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie zadania praktycznego – przygotowanie analizy SWOT dla własnej organizacji w zakresie wyzwań w obszarze polityki personalnej w kontekście celów biznesowych i sytuacji rynkowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Kształtuje procesy HR powiązane ze wskaźnikami biznesowymi na poziomie pracowników, zespołów oraz całej organizacji. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie zadania praktycznego – przygotowanie analizy SWOT dla własnej organizacji w zakresie wyzwań w obszarze polityki personalnej w kontekście celów biznesowych i sytuacji rynkowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Pomaga współpracownikom w wykorzystaniu wiedzy nt. kluczowych procesów biznesowych. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie zadania praktycznego – przygotowanie analizy SWOT dla własnej organizacji w zakresie wyzwań w obszarze polityki personalnej w kontekście celów biznesowych i sytuacji rynkowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Kształtuje pozytywny stosunek do łączenia procesów HR z potrzebami rozwojowymi (biznesowymi) organizacji. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie zadania praktycznego – przygotowanie analizy SWOT dla własnej organizacji w zakresie wyzwań w obszarze polityki personalnej w kontekście celów biznesowych i sytuacji rynkowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przekonuje do nowych rozwiązań i koncepcji w zakresie wiedzy biznesowej i specjalistycznej z zakresu zarządzania kapitałem ludzkim. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie zadania praktycznego – przygotowanie analizy SWOT dla własnej organizacji w zakresie wyzwań w obszarze polityki personalnej w kontekście celów biznesowych i sytuacji rynkowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Inicjuje wykorzystanie i wymianę wiedzy biznesowej w swoim zespole oraz całej organizacji | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie zadania praktycznego – przygotowanie analizy SWOT dla własnej organizacji w zakresie wyzwań w obszarze polityki personalnej w kontekście celów biznesowych i sytuacji rynkowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
MODUŁ 1
Identyfikacja procesów biznesowych w hotelarstwie i gastronomii
Analiza kluczowych procesów biznesowych związanych z obsługą klienta, zarządzaniem zasobami oraz strategiami marketingowymi.
MODUŁ 2
Wpływ czynników społecznych, gospodarczych i politycznych na działalność hoteli i restauracji
Omówienie wpływu czynników zewnętrznych na funkcjonowanie organizacji w kontekście zarządzania kapitałem ludzkim.
Omówienie znaczenie uwarunkowań społeczno-kulturowych w kontekście biznesowym.
Zrozumienie wpływu czynników społeczno-kulturowych na prowadzenie działalności gospodarczej
Rozumienie wpływu czynników społecznych, gospodarczych i politycznych na funkcjonowanie organizacji, ze szczególnym uwzględnienie zarządzania kapitałem ludzkim.
Analiza różnych modeli biznesowych i ich zastosowanie w różnych środowiskach biznesowych.
MODUŁ 3
Analiza bieżących wydarzeń oraz trendów rynkowych w branży Horeca, ze szczególnym uwzględnieniem obszaru zarządzania kapitałem ludzkim.
Monitorowanie bieżących wydarzeń i trendów rynkowych w obszarze biznesowym i zarządzania kapitałem ludzkim.
Orientacja w rynku i trendach biznesowych.
Rozpoznawanie procesów biznesowych i rynkowych związanych z prowadzoną firmę działalnością.
MODUŁ 4
Monitorowanie działań firm konkurencyjnych związanych z zarządzaniem personelem oraz przeprowadzanie analizy porównawczej własnej firmy.
Budowanie przewagi konkurencyjnej z wykorzystaniem procesów HR
Wskazywanie możliwości budowania przewagi konkurencyjnej firmy poprzez efektywne zarządzanie kapitałem ludzkim oraz proponowanie odpowiednich działań.
MODUŁ 5
Wykorzystywanie informacji o trendach rynkowych do budowania przewagi konkurencyjnej firmy.
Identyfikowanie istotnych zagadnień i trendów w obszarze zarządzania kapitałem ludzkim.
Analiza działań firm związanych z zarządzaniem kapitałem ludzkim i możliwości budowania przewagi konkurencyjnej
MODUŁ 6
Wdrażanie dobrych praktyk HR
Wdrażanie wniosków wynikających z analizy trendów rynkowych i dobrych praktyk HR, wspierając strategię rozwoju organizacji.
MODUŁ 7
Radzenie sobie z różnicami kulturowymi i językowymi w biznesie.
Budowanie międzykulturowych relacji biznesowych.
MODUŁ 8
Kształtowanie pozytywnego stosunku do łączenia procesów HR z potrzebami rozwojowymi organizacji:
Promowanie pozytywnego podejścia do integrowania działań HR z celami biznesowymi organizacji.
Budowanie relacji biznesowych w zespołach.
Metody efektywnego nawiązywania relacji biznesowych.
MODUŁ 9
Inicjowanie i wspieranie wymiany wiedzy biznesowej w zespole oraz w całej organizacji, przekonując do nowych rozwiązań i koncepcji w zakresie zarządzania kapitałem ludzkim.
MODUŁ 10
Walidacja efektów uczenia się:
Przeprowadzenie testu kompetencyjnego zawierającego pytania sytuacyjne odnoszące się do opisanych w kompetencji efektów uczenia się.
Przeprowadzenie ćwiczenia w formie zadania praktycznego – przygotowanie analizy SWOT dla własnej organizacji w zakresie wyzwań w obszarze polityki personalnej w kontekście celów biznesowych i sytuacji rynkowej.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 18 Identyfikacja procesów biznesowych w hotelarstwie i gastronomii. Analiza kluczowych procesów biznesowych związanych z obsługą klienta, zarządzaniem zasobami oraz strategiami marketingowymi. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 18 Wpływ czynników społecznych, gospodarczych i politycznych na działalność hoteli i restauracji. Wpływ czynników zewnętrznych na funkcjonowanie organizacji w kontekście ZZL. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 18 Omówienie znaczenie uwarunkowań społeczno-kulturowych w kontekście biznesowym. Wpływ czynników społeczno-kulturowych na prowadzenie działalności gospodarczej | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:10 | Godzina zakończenia 12:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 18 Rozumienie wpływu czynników społecznych, gospodarczych i politycznych na funkcjonowanie organizacji, ze szczególnym uwzględnienie zarządzania kapitałem ludzkim. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:10 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 18 Analiza różnych modeli biznesowych i ich zastosowanie w różnych środowiskach biznesowych. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:20 | Godzina zakończenia 14:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 18 Analiza bieżących wydarzeń oraz trendów rynkowych w branży Horeca, ze szczególnym uwzględnieniem obszaru zarządzania kapitałem ludzkim. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:20 | Godzina zakończenia 15:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 18 Monitorowanie bieżących wydarzeń i trendów rynkowych w obszarze biznesowym i zarządzania kapitałem ludzkim. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 18 Orientacja w rynku i trendach biznesowych. Rozpoznawanie procesów biznesowych i rynkowych związanych z prowadzoną firmę działalnością. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 18 Monitorowanie działań firm konkurencyjnych związanych z HR oraz przeprowadzanie analizy porównawczej. Budowanie przewagi konkurencyjnej z wykorzystaniem procesów HR | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 18 Wskazywanie możliwości budowania przewagi konkurencyjnej firmy poprzez efektywne zarządzanie kapitałem ludzkim oraz proponowanie odpowiednich działań. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 18 Wykorzystywanie informacji o trendach rynkowych do budowania przewagi konkurencyjnej firmy. Identyfikowanie istotnych zagadnień i trendów w obszarze ZZL. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:10 | Godzina zakończenia 12:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 18 Analiza działań firm związanych z zarządzaniem kapitałem ludzkim i możliwości budowania przewagi konkurencyjnej. Wdrażanie dobrych praktyk HR | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:10 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 18 Wdrażanie wniosków wynikających z analizy trendów rynkowych i dobrych praktyk HR, wspierając strategię rozwoju organizacji. Radzenie sobie z różnicami kulturowymi i językowymi w biznesie. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:20 | Godzina zakończenia 14:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 18 Budowanie międzykulturowych relacji biznesowych. Kształtowanie pozytywnego stosunku do łączenia procesów HR z potrzebami rozwojowymi organizacji: | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:20 | Godzina zakończenia 15:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 18 Promowanie pozytywnego podejścia do integrowania działań HR z celami biznesowymi organizacji. Budowanie i efektywne nawiązywanie relacji biznesowych w zespołach. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 18 Inicjowanie i wspieranie wymiany wiedzy biznesowej w zespole oraz w całej organizacji, przekonując do nowych rozwiązań i koncepcji w zakresie zarządzania kapitałem ludzkim. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 18 Walidacja efektów uczenia się: Przeprowadzenie testu kompetencyjnego zawierającego pytania sytuacyjne odnoszące się do opisanych w kompetencji efektów uczenia się. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 18 Przeprowadzenie ćwiczenia – przygotowanie analizy SWOT dla własnej organizacji w zakresie wyzwań w obszarze polityki personalnej w kontekście celów biznesowych i sytuacji rynkowej. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 550,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 550,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Adam Latek
Od blisko 30 lat związany z branżą hotelarską i branżą MICE. Doświadczenie zawodowe zdobywał w kraju i zagranicą na stanowiskach zarządczych i managerskich. Brał udział w 18 otwarciach obiektów hotelarskich w kraju poza jej granicami.
Zarządzał działem sprzedaży jak również zarządzał sprzedażą usług w grupie hoteli.
Współpracuje z przedsiębiorcami budującymi nowe hotele i tymi którzy je prowadzą. Współpracuje w międzynarodowymi markami takimi jak: Marriott, IHG, Hilton, Accor, Louvre Hotel Group, Best Western. Wspiera młodych hotelarzy wchodzących na rynek i pomaga im w osiąganiu kariery zawodowej w hotelarstwie i branży MICE..
Ekspert i doradca branżowy. Brał udział w wielu kategoryzacjach hoteli przechodząc z komisjami kategoryzacyjnymi w różnych województwach. Pracował podczas pandemii w grupie doradców pisząc standardy bezpiecznej gościnności dla hotelarstwa. Służył pomocą podczas ustalania procedur sanitarnych podczas pandemii.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzyma materiały w postaci konspektów w wersji elektronicznej z opisem teorii przedstawianej podczas zajęć oraz wykonywanych ćwiczeń.
Po zakończeniu udziału w doradztwie, uczestnik otrzyma odpowiednie zaświadczenie o jej ukończeniu.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć usługi rozwojowej.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Opis warunków technicznych:
-
Wymagania sprzętowe: System Windows z procesorem Intel Dual-Core o częstotliwości 2.XX GHz lub procesorem AMD (zalecane minimum 2 GB RAM). Mac z systemem MacOS 10.12 lub nowszym na wspieranym urządzeniu z procesorem Intel CPI (zalecane minimum 2 GB RAM).
-
Zainstalowany system operacyjny: Windows 7 z dodatkiem Service Pack 1 lub nowszy. Upewnij się, że masz zaktualizowane sterowniki. MacOS 10.12 lub nowszy na wspieranym Macu.
-
Zainstalowana przeglądarka internetowa: Ostatnie dwie główne wersje jednej z następujących przeglądarek: Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Microsoft Edge.
-
Minimalna wymagana przepustowość łącza: Przy transferze wychodzącym - minimum 300 kb/s. Przy transferze przychodzącym - minimum 300 kb/s.