DWUPIĘTROWY TORT OD PODSTAW - SZKOLENIE CUKIERNICZE
DWUPIĘTROWY TORT OD PODSTAW - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, osoby, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania tortów dwupiętrowych.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników1
- Data zakończenia rekrutacji20-05-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi10
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia tortów piętrowych przy użyciu masy maślanej. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli samodzielnie upiec i złożyć piętrowy tort, przygotowywać krem, a także poznać metody tynkowania tortu oraz dekorowania kwiatami z opłatka jadalnego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia tortów piętrowych przy użyciu masy maślanej. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli samodzielnie upiec i złożyć piętrowy tort, przygotowywać krem, a także poznać metody tynkowania tortu oraz dekorowania kwiatami z opłatka jadalnego. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zagadnienia cukiernicze - torty piętrowe | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia sprzęt niezbędny do wykonania tortów oraz dekoracji | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje metody barwienia, przechowywania kremu oraz tortów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje i tynkuje efektem zamszu bez użycia aerografu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje i tynkuje na gładko oraz na "kancik" | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Dekoruje tort kremem maślanym | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Dekoruje tort kremem maślanym przy użyciu szablonów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje jadalne kwiaty przy użyciu papieru waflowego | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym,posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, osób, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania tortów dwupiętrowych.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa
Przywitanie, poznanie uczestników oraz wypełnienie testu ante
Część teoretyczna:
1) Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - zagadnienia cukiernicze - torty piętrowe
2) Omówienie sprzętu niezbędnego do tworzenia tortów oraz dekoracji, omówienie sytuacji problematycznych
3) Omówienie sposobu barwienia, przechowywania kremu oraz tortów
Część praktyczna:
1. Przygotowanie i tynkowanie 2 piętra efektem zamszu bez użycia aerografu
2. Przygotowanie i tynkowanie piętra na gładko i na "kancik"
3. Dekorowanie tortu kremem maślanym
4. Dekorowanie tortu kremem maślanym przy użyciu szablonów
5. Wykonanie jadalnego kwiatu z papieru waflowego
Podsumowanie szkolenia, wypełnienie testu post, wręczenie certyfikatów.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin zegarowych.
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych tortów. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 Przywitanie i poznanie uczestników oraz wypełnienie testu ante | Prowadzący Agnieszka Obłoza | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - zagadnienia cukiernicze - torty piętrowe | Prowadzący Agnieszka Obłoza | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Omówienie sprzętu niezbędnego do tworzenia tortów oraz dekoracji, omówienie sytuacji problematycznych | Prowadzący Agnieszka Obłoza | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 Omówienie sposobów barwienia, przechowywania kremu oraz tortów | Prowadzący Agnieszka Obłoza | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Przygotowanie i tynkowanie 2 piętra efektem zamszu bez użycia aerografu | Prowadzący Agnieszka Obłoza | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 Przygotowanie i tynkowanie piętra na gładko i “na kancik” | Prowadzący Agnieszka Obłoza | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 Dekorowanie tortu kremem maślanym | Prowadzący Agnieszka Obłoza | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 Dekorowanie tortu kremem maślanym przy użyciu szablonów | Prowadzący Agnieszka Obłoza | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 Wykonanie jadalnego kwiatu z papieru waflowego | Prowadzący Agnieszka Obłoza | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 Podsumowanie, wypełnienie testu post, wręczenie certyfikatów oraz zakończenie szkolenia | Prowadzący Agnieszka Obłoza | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto300,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto300,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Obłoza
• Prowadzenie pracowni cukierniczej Tort Love
• Tworzenie dekoracji metodą SMBC (Swiss Meringue Buttercream )
• Dekoracje kwiatowe w metodzie SMBC
• Wykonywanie figurek z masy cukrowej – postacie realistyczne oraz
bajkowe
• prowadzenie sekcji słodkiej w rodzinnej restauracji (od 2011r.)
• szkolenia z zakresu dekoracji kwiatowych (od 2015r.)
• doradztwo dla cukierni w zakresie dekoracji tortów (od 2017r.)
• prowadzenie szkoleń dla grup i osób indywidulanych
od 2014r.
• prowadzenie szkoleń w Akademii Sweet Decor od 2018r., w tym ilość
osób, które wzięły udział w szkoleniach od 2018 roku - 380
Wykształcenie:
• średnie ogólne
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami i metodyką wykonania.
Informacje dodatkowe
- Przerwy w zajęciach realizowane będą na zgłaszane potrzeby uczestników.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin zegarowych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Kierunek Kariera Zawodowa
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania
tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi