Monoporcje i podstawy pracy z czekoladą - szkolenie cukiernicze.
Monoporcje i podstawy pracy z czekoladą - szkolenie cukiernicze.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób, które profesjonalnie/ zawodowo zajmują się szeroko rozumianą gastronomią (kucharzy i cukierników) oraz do osób, które dla realizacji własnych pasji i zainteresowań chcą poznać zasady przygotowywania nowoczesnych deserów.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji16-05-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem jest przygotowanie uczestników kursu do wykonywania pracy w cukiernictwie, w szczególności do samodzielnego wykonywania wyrobów typu monoporcje. Uczestnik szkolenia pozna tajniki umiejętnego łączenie smaków i tekstur, zdobędzie wiedzę i umiejętności z zakresu dobierania aromatów oraz wykonywania dekoracji cukierniczych stosowanych w monoporcjach. Pozna zasady pracy z czekoladą (w tym temperowanie czekolady) i masłem kakaowym, co pozwoli na samodzielny wyrób pralin i ganaszy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Po ukończeniu kursu uczestnik:1. zna obsługę i stosuje odpowiednie sprzęty i urządzenia, 2. dobiera odpowiednie surowce do produkcji monoporcji, 3. dobiera i łączy składniki do komponowania smaków, 4. przygotowuje musy, polewy, blaty cukiernicze, 5. potrafi składać monoporcje, 6. zna zasady i sposoby temperowania czekolady, 7. potrafi przygotowywać ganasze, 8. potrafi pracować z masłem kakaowym, 9. dekoruje monoporcje używając nowoczesnych dodatków i technik zdobienia, 10. potrafi aranżować i eksponować desery w formie „słodkiego stołu”. | Kryteria weryfikacji Preferowanym sposobem oceny wiedzy i umiejętności jest wewnętrzny egzamin sprawdzający wiedzę teoretyczną (test) i umiejętności praktyczne. Test (pre i post test) zawiera 10 pytań jednokrotnego wyboru, czyli takie w których uczestnik ma możliwość wyboru jednej poprawnej odpowiedzi spośród kilku wariantów. Weryfikacja umiejętności praktycznych odbywa się poprzez obserwację procesu wykonywania momoporcji i wyrobów z czekolady. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
• dobiera odpowiednie surowce do produkcji monoporcji
• przygotowuje musy, polewy
• składa monoporcje
• zna zasady i sposoby temperowania czekolady
• przygotowuje ganasze
• pracuje z masłem kakaowym
• dekoruje monoporcje
Program
Program
Część teoretyczna
-
Wyposażenie stanowiska pracy, organizacja stanowiska pracy; terminologia stosowana w produkcji monoporcji, narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy,
-
Procesy technologiczne stosowane w produkcji monoporcji,
-
Surowce i materiały pomocnicze stosowane w produkcji monoporcji,
-
Omówienie sposobów i technik dekoracji,
-
Polewy typu Mirror: omówienie sposobów przygotowania i doboru składników,
-
Historia czekolady,
-
Zasady i sposoby temperowania czekolady,
-
Formy do wyrobu pralin, rodzaje ganaszu
Część praktyczna
-
Przygotowanie monoporcji: Cytryna/Jabłko prażone,
-
Wyrób pralin: Biała czekolada/Wasabi,
-
Przygotowanie monoporcji: Mango/Truskawka,
-
Przygotowanie Trufli klasycznych,
-
Przygotowanie monoporcji: Karmel/Brzoskwinia,
-
Wyrób polewy typu Mirror,
-
Wykonanie dekoracji na monoporcjach.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 16 Przywitanie uczestników, zapoznanie się z grupą oraz wypełnienie pre testów przez uczestników kursu | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 16 Zajęcia teoretyczne - omówienie harmonogramu pracy | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 16 Omówienie sposobów przygotowywania monoporcji, tekstur, aromatów i smaków | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 16 Przerwa kawowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 16 Zajęcia praktyczne - przygotowywanie monoporcji Karmel/Brzoskwinia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 16 Przygotowanie monoporcji: Cytryna/Jabłko prażone | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 16 Przerwa obiadowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 16 Przygotowanie monoporcji: Mango/Truskawka | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 16 Przygotowanie Trufli klasycznych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 16 Przygotowywanie pralin, w tym temperowanie czekolady i podstawy pracy z masłem kakaowym | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 16 przerwa kawowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 16 Wyrób polewy typu Mirror | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 16 Wykańczanie monoporcji i przygotowanie dekoracji cukierniczych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 16 Przerwa obiadowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 16 Dekorowanie monoporcji, aranżacja "słodkiego stołu" | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 16 Podsumowanie kursu, w tym weryfikacja zdobytej wiedzy i umiejętności | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto1 400,00 PLN
- Koszt usługi netto1 400,00 PLN
- Koszt godziny brutto87,50 PLN
- Koszt godziny netto87,50 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik kursu otrzyma skrypt z przepisami i recepturami oraz sposobami wykonywania monoporcji i pralin.
Informacje dodatkowe
-
Koszty noclegu i dojazdu nie został ujęte w cenie usługi.
-
Czas trwania szkolenia oszacowano w godzinach zegarowych.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami
- Bezpłatny parking