Andrzej Hajbos Strefa Smaku
Charakterystyka działalności firmy
Firma Andrzej Hajbos Strefa Smaku od 2017 r. realizuje usługi szkoleniowe z zakresu szeroko
rozumianej gastronomii i cukiernictwa, których celem jest nabycie, potwierdzenie lub wzrost wiedzy i
umiejętności uczestników, w tym przygotowanie ich do uzyskania kompetencji oraz kwalifikacji
zawodowych.
Firma działa w oparciu o standardy obowiązujące dla instytucji szkoleniowych. Od 18 marca 2022 r.
jest instytucją rynku pracy wpisaną do Rejestru Instytucji Szkoleniowych (nr ewidencyjny:
2.06/00025/2022) a w 2023 r. uzyskała certyfikat jakości Standard usług szkoleniowo-rozwojowych
Polskiej Izby Firm Szkoleniowych (SUS 2.0).
Firma Andrzej Hajbos Strefa Smaku realizuje usługi szkoleniowe w oparciu o autorskie programy
kształcenia, które każdorazowo dopasowuje do indywidualnych potrzeb i celów wskazanych przez
klienta. W przypadku szkoleń kończących się przystąpieniem do egzaminów zewnętrznych, program
szkolenia rozszerzany jest o dodatkowe zagadnienia wymagane przez organizatorów egzaminów
zewnętrznych (indywidualne dostosowanie programu szkolenia do potrzeb klienta). Oferowane
usługi zapewniają rozwój zawodowy i społeczny, uwzględniają oczekiwania klientów, a także
dostosowane są do potrzeb gospodarki i rynku pracy.
Tematyka prowadzonego kształcenia:
1. Szkolenia/kursy w obszarze gastronomii, w tym m.in.:
- Nowe trendy w sztuce kulinarnej,
- Potrawy kuchni regionalnej, kuchnie świata,
- Podstawy kuchni japońskiej – sushi,
- Catering – organizacja przyjęć okolicznościowych,
- Warsztaty przyrządzania i serwowania owoców morza,
- Różne odsłony makaronu,
- Warsztaty marynowania i grillowania mięs, warzyw i ryb,
- Kucharz małej gastronomii,
- Kuchnia molekularna,
- Kuchnia sous-vide, gotowanie w próżni,
- Konfitowanie – gotowanie w tłuszczu,
- HACCP w gastronomii – analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli.
2. Szkolenia/kursy w obszarze cukiernictwa, w tym m.in.:
- Kurs wyrobów z czekolady,
- Czekolada w cukiernictwie,
- Podstawy cukiernictwa,
- Cukiernik,
- Dekoracje cukiernicze,
- Monoporcje i desery restauracyjne,
- Praliny.
Strefa Smaku świadczy usługi szkoleniowe i doradcze dla klientów indywidualnych oraz na zlecenie
publicznych i niepublicznych instytucji rynku pracy, szkół, współpracuje z lokalnymi klubami seniora,
kołami gospodyń wiejskich wspierając je w zakresie przygotowywania tradycyjnych i nowoczesnych
potraw z wykorzystaniem lokalnych produktów.
Co nas wyróżnia?
- wieloletnie doświadczenie w realizacji usług szkoleniowych,
- rozpoznawalność na lokalnym i krajowym rynku edukacyjno-zawodowym,
- doświadczenie i przygotowanie merytoryczne kadry, która posiada uprawnienia pedagogiczne, wykształcenie i doświadczenie zgodne z kierunkami kształcenia,
- własna baza dydaktyczno-techniczna,
- autorskie programy nauczania dostosowywane do potrzeb rynku pracy oraz potrzeb i wymagań klientów indywidualnych i instytucjonalnych,
- każdy kurs organizowany przez Strefę Smaku kończy się egzaminem lub inną formą sprawdzenia nabytej wiedzy i umiejętności, co stanowi podstawę do uzyskania zaświadczenia ukończenia kursu.
Firma Strefa Smaku każdorazowo przeprowadza ewaluację przeprowadzonych szkoleń w kontekście założonych celów kształcenia. W zależności od indywidualnych wymagań klientów, stosuje następujące metody ewaluacji: ankieta oceny szkolenia/usługi rozwojowej, testy kompetencji realizowane w formie pre i post., zadania praktyczne.
Celem strategicznym Strefy Smaku jest zadowolenie uczestników ze szkolenia i zdobycie przez nich wiedzy i umiejętności praktycznych.
W związku z tym, że głównym trenerem i szkoleniowcem w firmie Strefa Smaku jest właściciel firmy, w sposób bezpośredni dba o należyte i rzetelne realizowanie działań. Dokłada też wszelkiej staranności, aby stale utrzymywać wysoki poziom realizowanych usług, podnosi swoje kwalifikacje zawodowe, zapewnia nowoczesne materiały oraz wykorzystuje urządzenia i sprzęt pozwalający rozwinąć umiejętności zarówno osób, które uczą się gastronomii i cukiernictwa dla realizacji własnych pasji i zainteresowań, jak również osób, które profesjonalnie/ zawodowo zajmują się szeroko rozumianą gastronomią (kucharzy i cukierników).