Akademia HR - Zarządzanie różnorodnością i wielokulturowością w organizacji w przedsiębiorstwach z branży horeca
Akademia HR - Zarządzanie różnorodnością i wielokulturowością w organizacji w przedsiębiorstwach z branży horeca
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie zasobami ludzkimi
- Identyfikator projektuAkademia HR
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Pracownicy zajmujący stanowiska menadżerów, pracowników zespołów HR oraz innych pracowników odpowiedzialnych za politykę personalną lub zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji14-06-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi17
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Wyposażenie uczestników w umiejętność wykorzystania czynników kształtującychróżnorodność i wielokulturowość (takich jak: pochodzenie etniczne,
wiek, płeć, przekonania). Nabycie umiejętności wykorzystania różnorodności organizacyjnej
w celu zwiększenia innowacyjności, sprawiedliwości organizacyjnej i osiągnięcia lepszych wyników biznesowych.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Rozpoznaje sposoby pozytywnego wykorzystania społecznych i gospodarczych czynników kształtujących różnorodność i wielokulturowość (m.in. różne pochodzenie etniczne, wiek, płeć czy przekonania) na gruncie własnej organizacji. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu wiedzy na temat charakterystyki postaw i stylu pracy osób z różnych kultur / krajów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Identyfikuje podstawowe regulacje prawne związane z zapewnieniem równouprawnienia pracowników i wdrażania rozwiązań ukierunkowanych na pozytywne wykorzystanie różnorodności i wielokulturowości. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu wiedzy na temat charakterystyki postaw i stylu pracy osób z różnych kultur / krajów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wykazuje pozytywny wpływ różnorodności i wielokulturowości na poziom lojalności i wydajności pracowników. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu wiedzy na temat charakterystyki postaw i stylu pracy osób z różnych kultur / krajów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozpoznaje specyfikę podejścia do pracy i współpracy osób z różnych kultur. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu wiedzy na temat charakterystyki postaw i stylu pracy osób z różnych kultur / krajów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Sprawnie wykorzystuje różnorodność i wielokulturowość pracowników w celu zwiększenia poziomu innowacyjności zespołów i całej organizacji. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku oparte o zaplanowanie pracy projektowej w zróżnicowanym kulturowo zespole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Buduje i wdraża rozwiązania zapewniające dobrą komunikację między różnymi grupami pracowników, jak również pełną ich integrację z firmą. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku oparte o zaplanowanie pracy projektowej w zróżnicowanym kulturowo zespole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Sprawnie identyfikuje i rozwiązuje wszelkie konflikty, które mogą być związane z różnicą stylów pracy osób z różnych grup kulturowych, wiekowych itp. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku oparte o zaplanowanie pracy projektowej w zróżnicowanym kulturowo zespole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wdraża rozwiązania gwarantujące przestrzeganie ważnych dla firmy zasad i wartości przez wszystkich pracowników firmy – niezależnie od ich pochodzenia, płci, wieku, przekonań itp.). | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku oparte o zaplanowanie pracy projektowej w zróżnicowanym kulturowo zespole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Ułatwia wymianę wiedzy i doświadczeń między pracownikami z różnych środowisk, kultur itp. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku oparte o zaplanowanie pracy projektowej w zróżnicowanym kulturowo zespole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Tłumaczy różnice w zakresie stylów funkcjonowania i potrzeb pracowników z różnych kultur. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku oparte o zaplanowanie pracy projektowej w zróżnicowanym kulturowo zespole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Kształtuje kulturę pracy oraz rozwiązania wspierające, ukierunkowane na zapewnienie równego traktowania pracowników (bez względu na ich pochodzenie, płeć, przekonania itp.) i sprawiedliwości organizacyjnej. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku oparte o zaplanowanie pracy projektowej w zróżnicowanym kulturowo zespole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Kształtuje pozytywny wizerunek firmy otwartej na współpracę z pracownikami z różnych środowisk oraz zapewniającej wszystkim możliwości wykorzystania (i rozwoju) ich potencjału. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku oparte o zaplanowanie pracy projektowej w zróżnicowanym kulturowo zespole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Kształtuje wśród pracowników wartości związane z poszanowaniem i pozytywnym wykorzystaniem wewnętrznej różnorodności | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku oparte o zaplanowanie pracy projektowej w zróżnicowanym kulturowo zespole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
MODUŁ 1
Rozpoznawanie społecznych i gospodarczych czynników kształtujących różnorodność
Analiza różnych czynników, takich jak etniczne pochodzenie, wiek, płeć i przekonania, oraz ich wpływ na zespoły pracy w hotelach i restauracjach.
Korzyści i wyzwania związane z różnorodnością i wielokulturowością w organizacji.
Analiza trendów społecznych i demograficznych dotyczących różnorodności i wielokulturowości.
MODUŁ 2
Omówienie podstawowych przepisów prawnych dotyczących równouprawnienia pracowników, uwzględniających specyfikę branży Horeca.
MODUŁ 3
Przedstawienie pozytywnego wpływu różnorodności i wielokulturowości na lojalność, wydajność oraz innowacyjność pracowników w kontekście działalności hoteli i restauracji.
Budowanie świadomych różnic kulturowych.
Nauka rozumienia i szanowani różnych kultur.
MODUŁ 4
Rozwój umiejętności zarządzania różnorodnością i wielokulturowością w codziennej pracy oraz w budowaniu innowacyjnych zespołów obsługi klienta.
Praktyczne przykłady organizacji skuteczne zarządzanie różnorodnością i wielokulturowością.
Wykorzystanie różnorodności do tworzenia innowacyjnych rozwiązań.
MODUŁ 5
Budowanie kultury pracy promującej równość, inkluzję oraz szacunek dla różnorodności w kontekście hoteli i restauracji.
Budowanie efektywnej współpracy i zaangażowania wielokulturowym zespole.
Budowanie otwartej i przyjaznej atmosfery w środowisku międzykulturowym.
MODUŁ 6
Rozwój umiejętności efektywnej komunikacji między różnymi grupami pracowników oraz strategie integracji zespołów z różnych kultur w środowisku Horeca.
Komunikacja w zespole pracowników, a wpływ różnych kultur wpływających na współpracę.
Komunikacja i negocjacje w kontekście różnych kultur.
MODUŁ 7
Wdrażanie wartości równości i inkluzji
Strategie wdrażania zasad i wartości promujących równość, sprawiedliwość i szacunek w codziennej pracy w hotelach i restauracjach.
Przykłady stereotypów i uprzedzeń oraz sposoby ich przezwyciężania.
Tworzenie procedur wspierających równość i inkluzję
Strategie zapobiegania dyskryminacji i mobbingowi.
MODUŁ 8
Rozwój umiejętności identyfikacji i rozwiązywania konfliktów wynikających z różnic kulturowych w obsłudze klienta oraz wewnątrz zespołów pracy Horeca.
Rozwiązywani konfliktów o podłożu międzykulturowym w zespołach pracowników.
MODUŁ 10
Rola lidera w tworzeniu inkluzywnego środowiska pracy.
Umiejętność tworzenia i zarządzania zespołami różnorodnymi.
Budowanie umiejętności przywódczych z uwzględnieniem różnych stylów pracy.
MODUŁ 11
Wspieranie rozwoju osobistego i zawodowego wśród pracowników różnych kultur.
Planowanie rozwoju pracowników w organizacji z uwzględnieniem różnorodności
Programy szkoleniowe, motywacyjne i mentoringowe dla pracowników różnych kultur
MODUŁ 12
Walidacja efektów uczenia się:
Przeprowadzenie testu wiedzy na temat charakterystyki postaw i stylu pracy osób z różnych kultur / krajów.
Przeprowadzenie ćwiczenia w formie studium przypadku oparte o zaplanowanie pracy projektowej w zróżnicowanym kulturowo zespole (obserwacja w warunkach symulowanych)
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 18 Społeczne i gospodarcze czynniki kształtujące różnorodność. Etniczne pochodzenie, wiek, płeć i przekonania, oraz ich wpływ na zespoły pracy w hotelach i restauracjach. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 18 Korzyści i wyzwania związane z różnorodnością i wielokulturowością w organizacji. Analiza trendów społecznych i demograficznych dotyczących różnorodności i wielokulturowości. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 18 Omówienie podstawowych przepisów prawnych dotyczących równouprawnienia pracowników, uwzględniających specyfikę branży Horeca. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:10 | Godzina zakończenia 12:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 18 Przedstawienie pozytywnego wpływu różnorodności i wielokulturowości na lojalność, wydajność oraz innowacyjność pracowników w kontekście działalności hoteli i restauracji. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:10 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 18 Budowanie świadomych różnic kulturowych. Rozumienie i szanowanie różnych kultur. Zarządzanie różnorodnością i wielokulturowością w codziennej pracy oraz w budowaniu zespołów. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:20 | Godzina zakończenia 14:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 18 Praktyczne przykłady organizacji skuteczne zarządzanie różnorodnością i wielokulturowością. Wykorzystanie różnorodności do tworzenia innowacyjnych rozwiązań. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:20 | Godzina zakończenia 15:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 18 Budowanie kultury pracy promującej równość, inkluzję oraz szacunek dla różnorodności. Budowanie efektywnej współpracy i zaangażowania wielokulturowym zespole. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 18 Budowanie otwartej i przyjaznej atmosfery w środowisku międzykulturowym. Efektywna komunikacja między różnymi grupami pracowników oraz integracja zespołów z różnych kultur. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 18 Komunikacja w zespole pracowników, a wpływ różnych kultur wpływających na współpracę. Komunikacja i negocjacje w kontekście różnych kultur. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 18 Wdrażanie wartości równości i inkluzji. Strategie wdrażania zasad i wartości promujących równość, sprawiedliwość i szacunek w codziennej pracy w hotelach i restauracjach. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 18 Przykłady stereotypów i uprzedzeń oraz sposoby ich przezwyciężania. Tworzenie procedur wspierających równość i inkluzję. Strategie zapobiegania dyskryminacji i mobbingowi. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:10 | Godzina zakończenia 12:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 18 Rozwój umiejętności identyfikacji i rozwiązywania konfliktów wynikających z różnic kulturowych w obsłudze klienta oraz wewnątrz zespołów pracy Horeca. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:10 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 18 Rozwiązywani konfliktów o podłożu międzykulturowym w zespołach pracowników. Rola lidera w tworzeniu inkluzywnego środowiska pracy. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:20 | Godzina zakończenia 14:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 18 Umiejętność tworzenia i zarządzania zespołami różnorodnymi. Budowanie umiejętności przywódczych z uwzględnieniem różnych stylów pracy. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:20 | Godzina zakończenia 15:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 18 Wspieranie rozwoju osobistego i zawodowego wśród pracowników różnych kultur. Planowanie rozwoju pracowników w organizacji z uwzględnieniem różnorodności | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 18 Programy szkoleniowe, motywacyjne i mentoringowe dla pracowników różnych kultur | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 18 Walidacja efektów uczenia się: Przeprowadzenie testu wiedzy na temat charakterystyki postaw i stylu pracy osób z różnych kultur / krajów. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 18 Walidacja efektów uczenia się: Przeprowadzenie ćwiczenia w formie studium przypadku oparte o zaplanowanie pracy projektowej w zróżnicowanym kulturowo zespole | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 550,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 550,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Adam Latek
Od blisko 30 lat związany z branżą hotelarską i branżą MICE. Doświadczenie zawodowe zdobywał w kraju i zagranicą na stanowiskach zarządczych i managerskich. Brał udział w 18 otwarciach obiektów hotelarskich w kraju poza jej granicami.
Zarządzał działem sprzedaży jak również zarządzał sprzedażą usług w grupie hoteli.
Współpracuje z przedsiębiorcami budującymi nowe hotele i tymi którzy je prowadzą. Współpracuje w międzynarodowymi markami takimi jak: Marriott, IHG, Hilton, Accor, Louvre Hotel Group, Best Western. Wspiera młodych hotelarzy wchodzących na rynek i pomaga im w osiąganiu kariery zawodowej w hotelarstwie i branży MICE..
Ekspert i doradca branżowy. Brał udział w wielu kategoryzacjach hoteli przechodząc z komisjami kategoryzacyjnymi w różnych województwach. Pracował podczas pandemii w grupie doradców pisząc standardy bezpiecznej gościnności dla hotelarstwa. Służył pomocą podczas ustalania procedur sanitarnych podczas pandemii.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzyma materiały w postaci konspektów w wersji elektronicznej z opisem teorii przedstawianej podczas zajęć oraz wykonywanych ćwiczeń.
Po zakończeniu udziału w doradztwie, uczestnik otrzyma odpowiednie zaświadczenie o jej ukończeniu.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć usługi rozwojowej.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Opis warunków technicznych:
-
Wymagania sprzętowe: System Windows z procesorem Intel Dual-Core o częstotliwości 2.XX GHz lub procesorem AMD (zalecane minimum 2 GB RAM). Mac z systemem MacOS 10.12 lub nowszym na wspieranym urządzeniu z procesorem Intel CPI (zalecane minimum 2 GB RAM).
-
Zainstalowany system operacyjny: Windows 7 z dodatkiem Service Pack 1 lub nowszy. Upewnij się, że masz zaktualizowane sterowniki. MacOS 10.12 lub nowszy na wspieranym Macu.
-
Zainstalowana przeglądarka internetowa: Ostatnie dwie główne wersje jednej z następujących przeglądarek: Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Microsoft Edge.
-
Minimalna wymagana przepustowość łącza: Przy transferze wychodzącym - minimum 300 kb/s. Przy transferze przychodzącym - minimum 300 kb/s.