Menedżer hotelu - studia podyplomowe
Menedżer hotelu - studia podyplomowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie przedsiębiorstwem
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Absolwenci dowolnego kierunku studiów wyższych (minimum licencjat).
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji15-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi198
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Nabycie wiedzy z zakresu hotelarstwa, jego cech i znaczenia na rynku turyst., nowoczesnych metod i technik zarządzania hotelem; analizowania procesów zachodzących na rynku usług hotelarskich; nabycie i rozwijanie umiejętności zarządczych, profesjonalnej obsługi klienta, komunikacji marketingowej przy użyciu różnych technik, określania priorytetów służących realizacji celów, organizowania pracy w zespole. Absolwent jest przygotowany do realizowania zadań zawodowych menedżera hotelu.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Określa cele i priorytety przedsiębiorstwa hotelarskiego | Kryteria weryfikacji formułuje cele strategiczne przedsiębiorstwa hotelarskiegoprzygotowuje plan realizacji poszczególnych zadań i projektów, w tym procesu inwestycyjnego w hotelarstwie ocenia ryzyka związane z realizacją celów strategicznych przedsiębiorstwa | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Identyfikuje źródła informacji niezbędne w zarządzaniu strategicznym hotelu | Kryteria weryfikacji wyszukuje i selekcjonuje informacje związane z planowaniem strategicznym w hotelarstwieinterpretuje przepisy prawne dotyczące działalności hotelarskiej analizuje zebrane dane, w tym raporty wewnętrzne, zewnętrzne analizy rynkowe, opracowania branżowe oraz publikacje naukowe konsultuje się z ekspertami w celu uzyskania opinii mających wpływ na podejmowane decyzje strategiczne | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i wdraża zasady kształtowania wizerunku hotelu oraz budowania relacji z otoczeniem | Kryteria weryfikacji wyjaśnia istotę kształtowania wizerunku hotelu oraz budowania relacji z otoczeniemdobiera odpowiednie metody i narzędzia do planowania i wdrażania zasad kształtowania wizerunku hotelu oraz budowania relacji z otoczeniem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Identyfikuje nowoczesne kanały komunikacji | Kryteria weryfikacji wymienia i opisuje kanały komunikacji w hotelarstwiedobiera kanały komunikacji adekwatnie do preferencji wybranych grup docelowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje nowoczesne narzędzia marketingowe | Kryteria weryfikacji omawia trendy konsumenckie i trendy w popycie turystycznymwyjaśnia istotę marki w hotelu opisuje główne narzędzia i aktualne kierunki rozwoju marketingu hotelowego dobiera narzędzia marketingowe wg różnych kryteriów planuje strategie marketingowe i budżet marketingowy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje innowacyjne metody, narzędzia i technologie | Kryteria weryfikacji wyszukuje informacje dotyczące najnowszych trendów technologicznych w branży hotelarskiejwskazuje przykłady użycia sztucznej inteligencji i automatyzacji w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa hotelowego komunikuje się przy użyciu nowoczesnych technologii IT wymienia korzyści i zagrożenia związane z rozwojem nowoczesnych technologii w kontekście ich wykorzystania w działalności hotelarskiej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje przepisy prawne obowiązujące w działalności hotelarskiej | Kryteria weryfikacji omawia różne formy prawne prowadzenia działalności hotelarskiej oraz korzyści i ograniczenia z nimi związanewymienia i objaśnia kluczowe przepisy prawne dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej wymienia organy kontrolne i obszary prowadzenia kontroli w hotelu wdraża i nadzoruje respektowanie przepisów Prawa Pracy i BHP w hotelu opisuje konsekwencje naruszenia obowiązujących przepisów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Organizuje i monitoruje pracę działów operacyjnych hotelu | Kryteria weryfikacji omawia cele i zadania działów operacyjnych hoteluopracowuje procedury funkcjonowania poszczególnych działów omawia zasady wdrażania procedur bezpieczeństwa sanitarnego wynikającego z pandemii COVID-19 dobiera rodzaj i zakres kontroli pracy działów hotelu formułuje wnioski i zalecenia pokontrolne | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Buduje relacje z klientami | Kryteria weryfikacji omawia narzędzia marketingowe służące kształtowaniu relacji z klientem hotelowymwskazuje czynniki mające wpływ na lojalność klienta analizuje oczekiwania i potrzeby różnych grup gości hotelowych dobiera narzędzia ICT w celu nawiązania i utrzymania relacji z klientami opracowuje ofertę handlową dostosowaną do indywidualnych potrzeb klienta, w tym w oparciu o zrozumienie segmentacji behawioralnych wymienia i interpretuje przepisy prawne odnoszące się do pozyskiwania i przechowywania danych klientów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Organizuje i nadzoruje proces pozyskania pracowników | Kryteria weryfikacji opracowuje profile kompetencyjne dla stanowisk w hoteluopisuje zasady planowania i realizacji procesu rekrutacji omawia kluczowe przepisy prawa pracy związane z zatrudnieniem pracowników | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Organizuje i nadzoruje rozwój kadry | Kryteria weryfikacji wskazuje korzyści wynikające z udziału w rożnych formach doskonalenia zawodowego kadry pracowniczejanalizuje potrzeby szkoleniowe pracowników opisuje zasady wynagradzania i systemy premiowe wraz z korzyściami płynącymi z ich stosowania ocenia efektywność wykorzystanych metod rozwoju pracowników | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Deleguje zadania i uprawnienia | Kryteria weryfikacji wyznacza obowiązki i uprawnienia pracowników na poszczególnych stanowiskach pracyprawidłowo ocenia złożoność i stopień trudności zadań pracowniczych prawidłowo komunikuje się z pracownikami w trakcie realizacji zadań | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Monitoruje proces zarządzania finansami przedsiębiorstwa hotelarskiego | Kryteria weryfikacji wyjaśnia podstawowe pojęcia stosowane w rachunkowości i finansach przedsiębiorstwa hotelarskiegocharakteryzuje strukturę bilansu i rachunku wyników rozumie i interpretuje wskaźniki finansowe wskazuje metody pozyskiwania środków finansowych na działalność hotelu tworzy lub współtworzy plany finansowe hotelu uaktualnia wiedzę z zakresu rachunkowości i standardów finansowych odpowiednio do zakresu działalności hotelu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uznaje znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów dot. finansów przedsiębiorstwa hotelarskiego | Kryteria weryfikacji uzasadnia rolę przygotowania ekonomicznego w zarządzaniu finansami hoteluidentyfikuje problemy dot. finansów przedsiębiorstwa hotelarskiego przedstawia korzyści wynikające z aktualizowania wiedzy z zakresu finansów i rachunkowości w hotelarstwie | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Organizuje dział sprzedaży w hotelu | Kryteria weryfikacji planuje działania sprzedażowe dostosowane do segmentacji oraz strategii pozyskiwania i utrzymania klientówomawia zasady organizacji działu sprzedaży opisuje zasady konstrukcji polityki cenowej hotelu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Monitoruje pracę działu sprzedaży | Kryteria weryfikacji opracowuje kalkulacje cenowe i ofertyopisuje zasady skutecznej prezentacji oferty opracowuje plany sprzedażowe opracowuje warunki współpracy w zakresie prowadzenia sprzedaży monitoruje konkurencję tworzy i analizuje efektywne raporty sprzedażowe | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje Revenue Management (RM) | Kryteria weryfikacji wyjaśnia podstawowe pojęcia związane z RMomawia zasady wyliczania podstawowych wskaźników RM wskazuje centra generowania przychodów i ich udział w kreowaniu zysku opracowuje dzienny budżet przychodów tworzy i analizuje forecast | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Podejmuje decyzje w różnych warunkach, w tym w warunkach nieprzewidywalnych | Kryteria weryfikacji wykorzystuje różne źródła informacji, dane oraz narzędzia informatyczne w podejmowaniu decyzjiocenia przydatność i wiarygodność wykorzystywanych informacji, w tym informacji ze źródeł internetowych określa czynniki mające wpływ na podejmowanie decyzji dobiera metody podejmowania decyzji do rodzaju problemu tworzy plany awaryjne na wypadek wystąpienia sytuacji problemowych i konfliktowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dobiera środki, metody, narzędzia niezbędne do realizacji zamierzonych celów | Kryteria weryfikacji omawia zasady zorganizowanego działaniatworzy harmonogram realizacji zamierzonych celów, określający podział zadań, narzędzia i zasoby przeznaczone dla ich osiągnięcia określa problemy i bariery związane z realizacją celu oraz działania wyprzedzające ich wystąpieniu ocenia stopień realizacji zamierzonych celów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Myśli i działa w sposób przedsiębiorczy | Kryteria weryfikacji analizuje silne i słabe strony oraz szanse i zagrożenia w odniesieniu do otoczenia oraz przedsiębiorstwa hotelarskiegoocenia potencjał rynku planuje działania prowadzące do realizacji celów biznesowych hotelu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji
- KwalifikacjeMenedżer hotelu
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęWydział Turystyki i Rekreacji; Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoWydział Turystyki i Rekreacji; Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Program studiów:
Zarządzanie procesem inwestycyjnym w branży hotelarskiej
Systemy hotelowe i modele zarządzania
Uwarunkowania prawne w hotelarstwie
Zarządzanie budynkiem
Zasoby ludzkie
Organizacja pionów operacyjnych (Rooms Division – Front Office + Housekeeping)
Zarządzanie gastronomią hotelową
Komunikacja marketingowa
Sprzedaż i dystrybucja
Organizacja wydarzeń przemysłu spotkań
Zarządzanie ceną (Revenue Management)
Organizacja i zarządzanie strefą spa&wellness
Rachunkowość zarządcza
Informatyzacja i robotyzacja w hotelu
Usługa jest realizowana w godzinach dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 300,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 300,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto36,87 PLN
- Koszt osobogodziny netto36,87 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Janusz Mitulski
Agnieszka Kasprzak
Marcin Ziobro
Ireneusz Węgłowski
Bartłomiej Walas
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały w wersji elektronicznej oraz testy online dostępne na dedykowanej dla uczestników platformie e-learningowej.
Informacje dodatkowe
Pozostali prowadzący: Arkadiusz Dawidowski, Wiktor Siegiel, Leszek Przybyłka, Lidia Wiszniewska, Dorota Malinowska, Joanna Kulesza, Bogdan Czajkowski, Tomasz Schweda, Andrzej Przeniosło