Kucharz małej gastronomii
Kucharz małej gastronomii
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób dorosłych, które chcą zdobyć kwalifikacje do pracy w zawodzie kucharza w małej gastronomii.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji20-05-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie słuchaczy do uzyskania kwalifikacji do pracy na stanowisku kucharza w małej gastronomii.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnicy nabywają wiedzę i umiejętności niezbędne do pracy na stanowisku kucharz małej gastronomii | Kryteria weryfikacji 1) stosuje przepisy sanitarno- higieniczne w małej gastronomii2) stosuje odzież roboczą i środki ochrony indywidualnej 3) przestrzega zasady bezpieczeństwa żywnościowego oraz normy żywności 4) organizuje stanowisko pracy 5) dobiera narzędzia i sprzęt 6) korzysta z instrukcji norm i receptur 7) wykonuje potrzebne w toku produkcji obliczenia 8) zna podstawy towaroznawstwa żywności 9) identyfikuje zachodzące w surowcach zmiany 10) zna zasady oceny organoleptycznej produktów spożywczych 11) zna podstawy higieny żywności 12) zna różne technologie sporządzania potraw 13) zna zasady obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych 14) zna środki i zasady mycia i dezynfekcji 15) zna podstawy dietetyki 16) zna zasady układania jadłospisów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęICVC Certyfikacja sp.z.o.o
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja sp.z.o.o
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Celem szkolenia jest przygotowanie słuchaczy do uzyskania wiedzy i umiejętności potrzebnych do pracy na stanowisku kucharza w małej gastronomii.
Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w formie wykładów z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych. Na zajęciach wykorzystywane również będą pomoce dydaktyczne (modele, plansze, schematy), umożliwiające prawidłową realizację szkolenia. Zajęcia praktyczne przeprowadzone zostaną w pracowni gastronomicznej wyposażonej w sprzęt i pomoce dydaktyczne umożliwiające prawidłową realizację kształcenia oraz osiągnięcie zamierzonych celów szkoleniowych.
Plan nauczania
Temat zajęć |
Liczba godzin teoria | praktyka |
||
1. |
Organizacja pracy na stanowisku Kucharz Małej Gastronomii |
2 |
0 |
2. |
Wiedza z zakresu usług gastronomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem pojęcia catering |
2 |
0 |
3. |
Znajomość metod podawania posiłków w działalności cateringowej |
2 |
2 |
4. |
Wiedza z zakresu kompleksowej obsługi imprez (party service): kulturalnych, garden party, eventów, bankietów i przyjęć firmowych |
3 |
0 |
5. |
Wiedza z zakresu Dobrej Praktyki Cateringowej |
1 |
0 |
6. |
Praktyczna wiedza na temat selekcji przyjmowania i magazynowania surowców |
1 |
3 |
7. |
Umiejętność przeprowadzenia obróbki wstępnej surowców |
1 |
1 |
8. |
Umiejętność przeprowadzenia procesu rozmrażania żywności i obróbki termicznej potraw |
1 |
1 |
9. |
Wiedza z zakresu właściwego przechowywania żywności |
1 |
0 |
10. |
Umiejętność właściwego transportu różnego rodzaju potraw |
1 |
0 |
11. |
Wiedza z zakresu serwowania i ekspozycji potraw |
1 |
4 |
12. |
Zastosowanie wiedzy na temat gospodarki odpadami pokonsumpcyjnymi |
1 |
0 |
13. |
Podstawowa wiedza na temat Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, system HACCP |
2 |
0 |
14. |
Znajomość rodzajów usług gastronomicznych, bufetów, bankietów i ich podział |
2 |
4 |
15. |
Umiejętność zarządzania czasem i pracy w zespole |
1 |
1 |
16. |
Znajomość zasad BHP i ppoż. |
1 |
0 |
17. |
Egzamin zewnętrzny teoretyczny |
1 |
0 |
RAZEM | 24 | 16 |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 19 Organizacja pracy na stanowisku Kucharz Małej Gastronomii | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 25-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 19 Wiedza z zakresu usług gastronomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem pojęcia catering | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 25-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 19 Znajomość metod podawania posiłków w działalności cateringowej | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 25-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 19 Wiedza z zakresu kompleksowej obsługi imprez (party service): kulturalnych, garden party, eventów, bankietów i przyjęć firmowych | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 26-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 19 Wiedza z zakresu Dobrej Praktyki Cateringowej | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 26-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 19 Praktyczna wiedza na temat selekcji przyjmowania i magazynowania surowców | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 26-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 19 Umiejętność przeprowadzenia obróbki wstępnej surowców | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 01-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 19 Umiejętność przeprowadzenia procesu rozmrażania żywności i obróbki termicznej potraw | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 01-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 19 Wiedza z zakresu właściwego przechowywania żywności | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 01-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 19 Umiejętność właściwego transportu różnego rodzaju potraw | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 01-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 19 Wiedza z zakresu serwowania i ekspozycji potraw | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 01-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 19 Wiedza z zakresu serwowania i ekspozycji potraw | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 02-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 19 Zastosowanie wiedzy na temat gospodarki odpadami pokonsumpcyjnymi | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 02-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 19 Podstawowa wiedza na temat Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, system HACCP | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 02-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 19 Znajomość rodzajów usług gastronomicznych, bufetów, bankietów i ich podział | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 02-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 19 Znajomość rodzajów usług gastronomicznych, bufetów, bankietów i ich podział | Prowadzący Agnieszka Janus | Data realizacji zajęć 08-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 19 Umiejętność zarządzania czasem i pracy w zespole | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 08-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 19 Znajomość zasad BHP i ppoż | Prowadzący Krzysztof Zamczyk | Data realizacji zajęć 08-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 19 Egzamin zewnętrzny teoretyczny | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 08-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 600,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 600,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto115,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto115,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto700,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto700,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Krzysztof Zamczyk
Agnieszka Janus
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- zeszyt
- długopis
- prezentacja multimedial
Warunki uczestnictwa
- osoby pełnoletnie
- każdy uczestnik po zakończeniu musi podejść do egzaminu zewnętrznego
Informacje dodatkowe
- Szkolenie obywać się będzie w godzinach dydaktycznych: 1h = 45 min.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami