STUDIA PODYPLOMOWE Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
STUDIA PODYPLOMOWE Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Adresatami studiów są pełnomocnicy ds. jakości i systemu HACCP, przedsiębiorcy, pracownicy lub kierownicy działów jakości, działów produkcji, dystrybucji, sprzedaży, transportu lub przygotowywania żywności, osoby nadzorujące ww. procesy prowadzące audyty zewnętrzne i kontrole zgodności.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji30-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi196
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Przekazanie uczestnikom najnowszych osiągnięć z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Podczas zajęć słuchacze zdobędą praktyczną wiedzę na temat projektowania, wdrażania i doskonalenia SZJ i BŻ w oparciu o aktualną wiedzę menedżerską i techniczną. Uczestnicy zapoznają się z podejściem procesowym i projektowym do systemów zarządzania, a także posiądą niezbędne umiejętności menedżerskie i interpersonalne do kompetentnego kierowania ludźmi w organizacjach.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu fakty, teorie, metody oraz złożone zależności międzynimi; | Kryteria weryfikacji UDZIAŁ W ZAJĘCIACH I OBECNOŚĆ NA POZIOMIE 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Efekty uczenia się Zna i rozumie różnorodne, złożone uwarunkowania prowadzonej działalności. | Kryteria weryfikacji UDZIAŁ W ZAJĘCIACH I OBECNOŚĆ NA POZIOMIE 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Efekty uczenia się Słuchacz zna i rozumie różnorodne, złożone uwarunkowania i dylematy prowadzonej działalnościz zakresu branżowych technologii przetwórstwa żywności w odniesieniu do jakości i bezpieczeństwa wytwarzanych produktów spożywczych. | Kryteria weryfikacji UDZIAŁ W ZAJĘCIACH I OBECNOŚĆ NA POZIOMIE 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Efekty uczenia się Słuchacz potrafi samodzielnie i w zespole innowacyjnie wykonywać zadania oraz rozwiązywaćzłożone i nietypowe problemy z zakresu produkcji żywności, analizy żywności oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w zmiennych i nie w pełni przewidywalnych warunkach; | Kryteria weryfikacji UDZIAŁ W ZAJĘCIACH I OBECNOŚĆ NA POZIOMIE 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Efekty uczenia się Słuchacz potrafikomunikować się z otoczeniem, w tym w języku angielskim, w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności, prezentując własne poglądy i opinie w tym w zakresie systemowych i metodycznych rozwiązań, uzasadniając jednocześnie swoje stanowisko | Kryteria weryfikacji UDZIAŁ W ZAJĘCIACH I OBECNOŚĆ NA POZIOMIE 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Efekty uczenia się Jest gotów dokultywowania i upowszechniania wzorów właściwego postępowania w produkcji żywności, w zarządzaniu jakością i bezpieczeństwem żywności oraz w pracowni laboratoryjnej zarówno w swoim środowisku pracy jak i poza nim; | Kryteria weryfikacji UDZIAŁ W ZAJĘCIACH I OBECNOŚĆ NA POZIOMIE 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Efekty uczenia się Jest gotów dosamodzielnego podejmowania decyzji w zakresie wdrażania, kontroli oraz sterowania jakością i bezpieczeństwem żywności, jak również krytycznej oceny działań własnych i zespołów, którymi kieruje, z jednoczesnym przyjmowaniem odpowiedzialności za skutki tych działań | Kryteria weryfikacji UDZIAŁ W ZAJĘCIACH I OBECNOŚĆ NA POZIOMIE 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Prezentacja |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Studia Podyplomowe - Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
Auditor wewnętrzny systemu zarządzania Bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000 |
Bezpieczeństwo żywności – wymagania prawne. |
Audytowanie systemów zarządzania wg ISO 19011 |
Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna |
Ewolucja systemu HACCP w standardzie ISO 22000 – zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności i dalej w systemie FSSC 22000 |
Food Defence – obrona żywności |
Praktyka systemu HACCP – analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli. |
Profesjonalny audytor – sztuka komunikowania się z klientem. |
Wymagania standardów sieci handlowych na przykładzie IFS i BRC dla żywności. |
Zagrożenia bezpieczeństwa żywności. |
Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy wg standardu ISO 45001. Przygotowanie do samodzielnego wdrożenia systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. |
Zarządzanie środowiskowe wg standardu ISO 14001 i jego dokumentowanie. |
Zarządzanie jakością i procesami w organizacji. Planowanie, przygotowanie, prowadzenia audytów wewnętrznych. |
Zarządzanie jakością wg wymagań normy ISO 9001. Dokumentowanie systemu zarządzania jakością na podstawie wymagań normy ISO 9001 |
Seminarium dyplomowe |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto19,39 PLN
- Koszt osobogodziny netto19,39 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
MATERIAŁY WYDRUKOWANE I PRZEKAZANE SŁUCHACZOM NA POTRZEBY KONKRETNYCH ZAJĘĆ.
Warunki uczestnictwa
Kandydat musi posiadać minimum wykształcenie wyższe, ukończone na poziomie:
- studiów I stopnia nadających tytuł zawodowy licencjata lub inżyniera;
- studiów II stopnia nadających tytuł zawodowy magistra
- jednolitych studiów magisterskich