Szkolenie Barista
Możliwość dofinansowania
Szkolenie Barista
Numer usługi 2024/03/13/5603/2095387
890,00 PLN
brutto
890,00 PLNnetto
55,63 PLNbrutto/h
55,63 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- dla osób pragnących rozpocząć pracę na stanowisku barista;
- dla obecnych pracowników kawiarni, obiektów gastronomicznych
- dla osób planujących otworzyć własną kawiarnię/cukiernię
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji17-05-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Wiedza - historia kawy, metody uprawy, gatunki i rodzaje kaw, jej zbioru i obróbki, proces przygotowywania poszczególnych napojów kawowychUmiejętności - przygotowywanie napojów kawowych takich jak : cappuccino, latte macchiato czy americano, tworzenie podstawowych wzorów latte art - tulipan, serce
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA | Kryteria weryfikacji - zna historię kawy, metody jej uprawy oraz gatunki- zna rodzaje kaw, metody jej zbioru i obróbki, - zna procesy przygotowywania poszczególnych napojów kawowych - zna budowę ekspresu ciśnieniowego oraz młynka - zna rodzaje mleka i różnice w procesie spieniania między mlekiem krowim a roślinnym | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się UMIEJĘTNOŚCI | Kryteria weryfikacji - potrafi przygotować idealne espresso z zachowaniem jego parametrów,- potrafi przygotowywać poszczególne napoje kawowe takie jak: cappuccino, latte macchiato, american - potrafi spieniać mleko - potrafi przygotowywać kawę alternatywnymi metodami parzenia, - potrafi narysować podstawowe wzory latte art– takie jak tulipan i serce | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Zaświadczenie wydawane po ukończeniu szkolenia zawiera szczegółowy opis uczenia się.
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Tak, zaświadczenie potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji.
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Zaświadczenie potwierdza, że proces walidacji jest niezależny od szkolenie i jest przeprowadzone przez inną osobę niż trener prowadzący szkolenie.
Program
Program
HISTORIA KAWY I PODSTAWOWE INFORMACJE - teoria
- historia odkrycia kawy
- wędrówka kawowca po świecie
- uprawa
- gatunki i odmiany
- rodzaje zbiorów
- rodzaje obróbek
- sztuka wypalania kawy
ORGANIZACJA MIEJSCA PRACY - teoria
- rozmieszczenie poszczególnych elementów baru
- odpowiednie zatowarowanie baru / zapobiegawczość
- znaczenie organizacji miejsca pracy
ESPRESSO - teoria
- historia espresso
- budowa młynka i ekspresu ciśnieniowego
- parametry poprawnego espresso
- przygotowanie espresso krok po kroku / błędy wykonania
- ekstrakcja - poprawna/ błędy ekstrakcji (degustacja)
ESPRESSO - praktyka
- ćwiczenie parzenia poprawnego espresso
- ustawianie młynka - zrozumienie istotności/ wpływ na smak
MLEKO - teoria
- skład mleka / charakterystyka
- rodzaje mleka / napoje roślinne
- proces spieniania mleka - demonstracja
- cappuccino - charakterystyka / demonstracja
- latte art - podstawowy wzór “serce”
- latte art - poprawne wykonanie / demonstracja
MLEKO - praktyka
- nauka poprawnego spieniania mleka
- przygotowywanie cappuccino z podstawowym wzorem latte art “serce”
LATTE ART - KONTYNUACJA
- cappuccino z wzorem serca - praktyka
- “tulipan” - demonstracja - praktyka
Dzień 2
KAWY CIĄG DALSZY
- przypomnienie wiadomości z dnia 1
- kawa speciality
- czym jest, jak odróżnić, gdzie kupić
KAWA CZARNA
- CO MA WPŁYW NA SMAK (degustacja)
- grubość i równość mielenia
- proporcja wody do kawy
- odpowiednie parametry wody (mineralizacja i chemia wody, temperatura)
- agitacja podczas parzenia
- czas parzenia
METODY ALTERNATYWNE
- czym są metody alternatywne
- demonstracja dostępnych metod
METODY ALTERNATYWNE - PRAKTYKA / PORÓWNANIE METOD
- Aeropress, Kalita Wave, Hario v60, Chemex, The Gabi Master A Coffee Dripper, Delter Coffee Press
CAPPUCCINO - PRAKTYKA
- serce, tulipan, rozeta - praktyka
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 13
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Historia kawy i jej uprawa | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 Organizacja miejsca pracy | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Historia espresso, parametry i przygotowanie espresso krok po kroku - teoria | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Espresso - praktyka, parzenie espresso | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 Mleko - składy, rodzaje, proces spieniania mleka, capuccino, latte art - teoria | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Mleko - nauka spieniania mleka, przygotowywanie cappuccino z podstawowym wzorem latte art - praktyka | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Latte art - capuccino z wzorem serce i tulipan - praktyka | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 Kawy ciąg dalszy - kawa speciality | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Kawa czarna - co ma wpływ na smak | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Alternatywne metody parzenia kawy | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 Metody alternatywne - praktyka | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Capucinno - praktyka | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 Egzamin wewnętrzny | Prowadzący Piotr Markowski | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto890,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto890,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto55,63 PLN
- Koszt osobogodziny netto55,63 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Piotr Markowski
W branży od 2010 roku. Doświadczenie zdobywał w polskich jak i zagranicznych kawiarniach i palarniach obejmując stanowiska managerskie i head baristy. Mistrz Polski Aeropress 2012. W latach 2018 - 2020 koordynator w organizacji Speciality Coffee Association of Poland. Na co dzień promuje kawę najwyższej jakości prowadząc firmę eventową. Trener baristów od 2017 roku.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Certyfikat: Barista w języku polskim i angielskim. Na wniosek uczestnika szkolenia, wystawiamy certyfikat również w innych językach obcych.
Adres
Adres
ul. Jagiellońska 58/128a
03-468 Warszawa
woj. mazowieckie
Kontakt
Kontakt
Patrycja Olpeter
E-mail
biuro@szkolabarmanow.pl
Telefon
(+48) 505 052 231