Talerz zdrowia dla seniora – zasady żywienia osób starszych
Fundacja Celeste
Brak ocen dla tego dostawcy
Talerz zdrowia dla seniora – zasady żywienia osób starszych
Numer usługi 2024/03/07/161401/2091021
3 321,00 PLN
brutto
2 700,00 PLNnetto
301,91 PLNbrutto/h
245,45 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Grupa docelowa usługi
Osoby starsze, rodziny i opiekunowie osób starszych, osoby zainteresowane tematyką żywienia osób starszych.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji24-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi11
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa ma na celu zapoznanie uczestników z potrzebami żywieniowymi osób starszych, z uwzględnieniem zmieniających się wraz z wiekiem warunków zdrowotnych, zwiększenie świadomości na temat potencjalnych problemów żywieniowych osób starszych, a także wykształcenie umiejętności dokonania oceny stanu odżywienia osób starszych, planowania i przygotowywania zbilansowanych posiłków oraz unikania interakcji między żywnością i suplementami diety a przyjmowanymi przez seniora lekami.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Demonstruje znajomość potrzeb i zasad żywieniowych oraz potencjalnych problemów żywieniowych osób starszych | Kryteria weryfikacji • Charakteryzuje zmieniające się wraz z wiekiem warunki zdrowotne i fizjologiczne osób starszych.• Definiuje niedożywienie i odwodnienie jako potencjalne problemy żywieniowe osób starszych. • Rozróżnia specyficzne potrzeby żywieniowe osób starszych od ogólnych zasad żywienia. • Wykazuje zrozumienie wpływu odpowiedniej diety na zdrowie i samopoczucie osób starszych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dokonuje oceny stanu odżywienia osób starszych z użyciem prostych testów. | Kryteria weryfikacji • Przedstawia procedurę i narzędzia służące do oceny stanu odżywienia osób starszych.• Wykazuje umiejętność przeprowadzania prostych testów oceny stanu odżywienia. • Interpretuje wyniki tych testów i wyciągać wnioski dotyczące stanu odżywienia seniorów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i przygotowuje zbilansowane posiłki dla seniorów | Kryteria weryfikacji • Projektuje zbilansowane posiłki, uwzględniając potrzeby i upodobania osób starszych.• Przygotowuje posiłki dostosowane do łatwej konsumpcji przez osoby starsze. • Ocenia zgodność przygotowanych posiłków z zasadami zrównoważonej diety seniora. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Tak, dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się.
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Tak, dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji.
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Tak, dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji.
Program
Program
MODUŁ 1: Zasady żywienia osób w podeszłym wieku (5 godzin zegarowych)
- Zmiany w układzie pokarmowym osób starszych
- Czynniki żywieniowe wpływające na przebieg procesu starzenia
- Czynniki determinujące sposób żywienia osób starszych
- Przyczyny i konsekwencje niedożywienia osób w podeszłym wieku
- Cel żywienia osób starszych
- Zapotrzebowanie na energię oraz mikro- i makroelementy w diecie seniorów
- Zasady żywienia seniorów według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku
- Znaczenie wody dla osób starszych i zalecenia dotyczące płynów
- Samoocena stanu odżywienia seniora
- Interakcje pomiędzy żywnością i suplementami diety a lekami
- Żywieniowa lista kontrolna oparta na znakach ostrzegawczych
MODUŁ 2: Przyrządzanie posiłków dla osób w podeszłym wieku – warsztat praktyczny (5 godzin zegarowych)
- Koszyk zdrowia dla seniora – planowanie listy zakupów
- Zdrowie jest na talerzu – warsztat kulinarny z przygotowywania posiłków dla osób w podeszłym wieku
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 3
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 3 Zasady żywienia osób w podeszłym wieku | Prowadzący Aleksandra Sokala | Data realizacji zajęć 29-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 3 Przyrządzanie posiłków dla osób w podeszłym wieku | Prowadzący Aleksandra Sokala | Data realizacji zajęć 30-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 3 Test teoretyczny | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto3 321,00 PLN
- Koszt usługi netto2 700,00 PLN
- Koszt godziny brutto301,91 PLN
- Koszt godziny netto245,45 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Aleksandra Sokala
Mgr dietetyki, ukończyła ścieżkę kształcenia psychodietetyka z elementami obesitologii.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Po zakończeniu szkolenia uczestnik otrzymuje skrypt szkoleniowy.
Informacje dodatkowe
Organizator szkolenia zapewnia wszystkie niezbędne produkty potrzebne do odbycia warsztatów kulinarnych.
Przerwy nie są wliczone w czas usługi rozwojowej.
Adres
Adres
ul. Pabianicka 132
93-410 Łódź
woj. łódzkie
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami
Kontakt
Kontakt
Malwina Klemba
E-mail
dobrostan@celeste.pl
Telefon
(+48) 535 677 770