Jak poruszać się po cukrowym świecie? – zdrowe alternatywy dla słodyczy
Fundacja Celeste
Brak ocen dla tego dostawcy
Jak poruszać się po cukrowym świecie? – zdrowe alternatywy dla słodyczy
Numer usługi 2024/03/07/161401/2090960
3 321,00 PLN
brutto
2 700,00 PLNnetto
301,91 PLNbrutto/h
245,45 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Grupa docelowa usługi
Wszystkie osoby zainteresowane zdrowym stylem życia, a w szczególności tematyką wpływu cukru na zdrowie człowieka.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji10-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi11
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa ma na celu zwiększenie świadomości uczestników na temat cukru, powikłań związanych z nadmiernym jego spożyciem, przedstawienie wiedzy na temat cukrów niezbędnych dla funkcjonowania organizmu, edukację na temat dostępnych zamienników cukru białego oraz naukę praktycznych umiejętności przygotowywania przekąsek bez cukru.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje wpływu cukru na organizm człowieka. | Kryteria weryfikacji • Definiuje różnice między prostymi a złożonymi węglowodanami.• Opisuje proces metabolizmu cukru w organizmie. • Wykazuje zrozumienie efektów spożycia nadmiernych ilości cukru na zdrowie. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje powikłania spożycia nadmiernej ilości cukru białego | Kryteria weryfikacji • Opisuje potencjalne skutki zdrowotne nadmiernego spożycia cukru, takie jak otyłość, cukrzyca, czy choroby serca.• Różnicuje naturalny i dodany cukry w diecie. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia zamienni cukru białego. | Kryteria weryfikacji • Charakteryzuje różne rodzaje zamienników cukru, takie jak stewia, erytrol, czy ksylitol.• Opisuje korzyści i potencjalne zagrożenia związane z używaniem zamienników cukru. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Przygotowuje zdrowych przekąski bez cukru. | Kryteria weryfikacji • Planuje przepisy na zdrowe przekąski bez dodanego cukru.• Przygotowuje przekąski wykorzystując alternatywne źródła słodyczy, takie jak owoce, orzechy, czy suszone owoce. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Czyta etykiety produktów ze zrozumieniem | Kryteria weryfikacji • Opisuje składniki, na które należy zwracać uwagę przy czytaniu etykiet produktów, takie jak dodane cukry, słodziki czy składniki zamienników cukru.• Przedstawia strategie wyboru produktów w celu unikania nadmiernego spożycia cukru. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Tak, dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się.
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Tak, dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji.
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Tak, dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji.
Program
Program
Część teoretyczna – Cukier i jego wpływ na organizm człowieka (5 godzin zegarowych)
- Rodzaje węglowodanów (węglowodany proste i złożone) oraz ich rola w organizmie.
- Sposób metabolizowania węglowodanów w organizmie.
- Główne powikłania związane z nadmiernym spożyciem cukru.
- Dostępne zamienniki cukru białego.
- Jak prawidłowo czytać skład produktu? – proste wskazówki, na co należy zwrócić uwagę przy wyborze produktów.
- Oświadczenia producentów dotyczące cukru
Część praktyczna (5 godzin zegarowych)
Wspólne przygotowywanie prostych, zdrowych przekąsek np. kulki mocy bez dodatku cukru.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 3
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 3 Cukier i jego wpływ na organizm człowieka | Prowadzący Aleksandra Drzazga | Data realizacji zajęć 15-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 3 Przyrządzanie prostych, zdrowych przekąsek bez cukru | Prowadzący Aleksandra Drzazga | Data realizacji zajęć 16-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 3 Test teoretyczny | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 16-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 321,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 700,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto301,91 PLN
- Koszt osobogodziny netto245,45 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Aleksandra Drzazga
Mgr dietetyki, ukończyła licencjat ze specjalnością psychodietetyki. Interesuje się zdrowym stylem życia.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Po zakończeniu szkolenia uczestnik otrzymuje skrypt szkoleniowy.
Informacje dodatkowe
Organizator zapewnia dostęp do zaplecza kuchennego.
Przerwy nie są wliczone w czas usługi rozwojowej.
Adres
Adres
ul. Pabianicka 132
93-410 Łódź
woj. łódzkie
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami
Kontakt
Kontakt
Malwina Klemba
E-mail
dobrostan@celeste.pl
Telefon
(+48) 535 677 770