Studia podyplomowe online "Dietetyka" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Studia podyplomowe online "Dietetyka" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia te adresowane są do osób zainteresowanych tematyką dietetyki; osób chcących poszerzyć wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia; pracowników służby zdrowia, edukatorów i promotorów zdrowia.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników100
- Forma prowadzenia usługizdalna
- Liczba godzin usługi304
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów jest oferowanie najwyższej jakości kształcenia z zakresu dietetyki; przygotowanie absolwentów do samodzielnej pracy na stanowisku dietetyka lub intendenta w placówkach żywienia zbiorowego; przekazanie słuchaczom wiedzy w zakresie:oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych, bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Celem studiów jest oferowanie najwyższej jakości kształcenia z zakresu dietetyki; przygotowanie absolwentów do samodzielnej pracy na stanowisku dietetyka lub intendenta w placówkach żywienia zbiorowego; przekazanie słuchaczom wiedzy w zakresie: | Kryteria weryfikacji • charakteryzuje anatomię, fizjologię człowieka i patofizjologię przewodu pokarmowego• rozróżnia chemię żywności i toksykologię z elementami biochemii i higieny żywności • ocenia mikrobiologię ogólną i żywności, podstawy parazytologii • projektuje elementy dietetyki klinicznej, żywienie kliniczne dzieci i dorosłych • rozróżnia zasady żywienia człowieka, planowanie żywienia, suplementację w diecie | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji • monitoruje diety alternatywne i niekonwencjonalne• analizuje i ocena jakości żywności • obsługuje towaroznawstwo, technologię żywności i potraw • monitoruje ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji • kontroluje ocenę stanu zdrowia i odżywienia, profilaktykę i edukację żywieniową• planuje dietetykę pediatryczną • ocenia żywienie w chorobach nowotworowych i metabolicznych – dietoterapia • rozróżnia immunologię, żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych oraz w chorobach autoimmunologicznych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji • monitoruje żywienie w sporcie• monitoruje żywienie osób starszych • planuje zaburzenia odżywiania o podłożu psychogennym | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych, bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności. | Kryteria weryfikacji • ocenia ekologię żywności, bezpieczeństwo żywności, systemy zapewniania jakości w żywieniu zbiorowym• kontroluje psychodietetykę i dietcoaching, poradnictwo żywieniowe • projektuje informatykę, programy dietetyczne oraz metody analizy statystycznej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Świadectwo wydawane jest po zaliczeniu testów cząstkowych, testu generalnego oraz obronie pracy dyplomowej.
Dodatkowe pliki
Program
Program
Tematyka zajęć prowadzonych na studiach podyplomowych "Dietetyka":
- Anatomia, fizjologia człowieka i patofizjologia przewodu pokarmowego.
- Chemia żywności i toksykologia z elementami biochemii i higieny żywności.
- Mikrobiologia ogólna i żywności. Podstawy parazytologii.
- Elementy dietetyki klinicznej. Żywienie kliniczne dzieci i dorosłych.
- Zasady żywienia człowieka. Planowanie żywienia. Suplementacja w diecie.
- Diety alternatywne i niekonwencjonalne.
- Analiza i ocena jakości żywności.
- Towaroznawstwo, technologia żywności i potraw.
- Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe.
- Ocena stanu zdrowia i odżywienia. Profilaktyka i edukacja żywieniowa.
- Dietetyka pediatryczna.
- Żywienie w chorobach nowotworowych i metabolicznych – dietoterapia.
- Immunologia. Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych oraz w chorobach autoimmunologicznych.
- Żywienie w sporcie.
- Żywienie osób starszych.
- Zaburzenia odżywiania o podłożu psychogennym.
- Ekologia żywności. Bezpieczeństwo żywności. Systemy zapewniania jakości w żywieniu zbiorowym.
- Psychodietetyka i dietcoaching. Poradnictwo żywieniowe.
- Informatyka, programy dietetyczne oraz metody analizy statystycznej.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego zastrzega sobie do prawo do dokonywania zmian w harmonogramie studiów podyplomowych.
Czas trwania dwusemestralnych studiów to 304 h.
Forma studiów podyplomowych: on line / z wykorzystaniem metod kształcenia on line.
Wybrane studia podyplomowe umożliwiają uzyskanie co najmniej 30 punktów ECTS.
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 499,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 499,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto11,51 PLN
- Koszt osobogodziny netto11,51 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dostępne w formie elektronicznej na indywidualnym koncie w panelu słuchacza w tym:
- e-podręczniki
- materiały audio
- materiały wideo
Warunki uczestnictwa
- Kandydat musi mieć ukończone studia wyższe
- Utworzenie indywidualnego konta słuchacza na stronie WSKZ www.studia-online.pl
Informacje dodatkowe
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego to Uczelnia wyższa, która wprowadziła studia podyplomowe w postaci e-learningu (studia online). Ta innowacyjna forma studiów podyplomowych pozwala słuchaczom odbywać studia podyplomowe w wybranym i dogodnym dla siebie miejscu i czasie. Nauka jak i testy sprawdzające wiedzę odbywają się online.
Każdy z absolwentów Wyższej Szkoły Kształcenia Zawodowego otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych potwierdzającą nabyte umiejętności i będącą legalnym dokumentem wydawanym na podstawie tych samych przepisów prawnych, co w przypadku studiów stacjonarnych.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego posiada Certyfikat Jakości ISO9001:2015.
Jeżeli są Państwo zainteresowani studiami podyplomowymi z tej karty lub innym z dofinansowaniem z PARP prosimy o kontakt mailowy na adres: dotacje@studia-online.pl lub telefoniczny pod numerem: +48 22 602 01 10.
Dodatkowo zapraszamy do zapoznania się z ofertą na stronie: www.studia-online.pl
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Uczestnik realizuje studia podyplomowe na innowacyjnej platformie dydaktycznej https://studia-online.pl
- Słuchacz dostaje indywidualny dostęp do materiałów dydaktycznych poprzez zalogowanie się na indywidualnym koncie
- Słuchacz powinien posiadać komputer PC lub inne urządzenie, które odtwarza poprawnie dźwięk w formacie MP3 oraz posiada rozdzielczość ekranu w poziomie nie mniejszą niż 1100 pixeli.
- Do prawidłowej funkcjonalności platformy wymagana jest jedna z najnowszych wersji przeglądarek: Internet Explorer, Mozilla Firefox lub Google Chrome. Ponadto przeglądarka powinna obsługiwać JavaScript oraz akceptować dane zapisywane w plikach Cookie.
- Uczestnik powinien posiadać łącze sieciowe minimalnej o prędkości - 10 Mb/s.