Szkolenie Barmańskie I stopnia
Szkolenie Barmańskie I stopnia
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- dla osób pragnących rozpocząć pracę na stanowisku barmana;
- dla obecnych barmanów;
- dla osób planujących otworzyć własny lokal gastronomiczny lub bar.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji17-05-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi30
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Wiedza - znajomość rodzajów i marek alkoholi, znajomość podstawowego sprzętu barmańskiego, znajomość etyki pracy barmanaUmiejętności - umiejętność przygotowania 20 podstawowych koktajli oraz wariacji na ich podstawie, podawanie absyntu, podawanie płonącego likieru sambuca
Kompetencje - umiejętność organizacji pracy za barem
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza - znajomość rodzajów i marek alkoholi, znajomość podstawowego sprzętu barmańskiego, znajomość etyki pracy barmanaUmiejętności - umiejętność przygotowania 20 podstawowych koktajli oraz wariacji na ich podstawie, podawanie absyntu, podawanie płonącego likieru sambuca Kompetencje - umiejętność organizacji pracy za barem | Kryteria weryfikacji - Znajomość przepisów na 20 podstawowych koktajli,- Znajomość rodzajów i marek alkoholu a także sposobu ich serwowania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się UMIEJĘTNOŚCI | Kryteria weryfikacji - przygotowywanie 20 podstawowych koktajli na bazie alkoholu - obsługa sprzętu barmańskiego - podawanie absyntu - podawanie płonącego likieru sambuca | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Cel biznesowy
Samodzielna praca na stanowisku barmana.Znajomość zasad ergonomii pracy za barem, co pozwoli pracować szybko i wydajnie zwiększając jakość obsługi.
Znajomość alkoholi oraz zasad jej produkcji.
Znajomość receptur dziesiątek koktajli, co wpłynie na zadowolenie nawet najbardziej wymagających gości, którzy będą chcieli wrócić do danego lokalu.
Znajomość technik zero waste, czyli zapobieganiu marnotractwa produktowego w barmaństwie.
Znajomość technik zwiększania sprzedaży.
Efekt usługi
Wiedza - znajomość rodzajów i marek alkoholi, znajomość podstawowego sprzętu barmańskiego, znajomość etyki pracy barmana
Umiejętności - umiejętność przygotowania 20 podstawowych koktajli oraz wariacji na ich podstawie, podawanie absyntu, podawanie płonącego likieru sambuca
Kompetencje - umiejętność organizacji pracy za barem
Weryfikacja w warunkach symulowanych :
- sprawdzenie znajomości rodzajów i marek alkoholi,
- znajomość i umiejętność korzystania ze sprzętu barmańskiego
- przygotowanie podstawowych koktajli
- podawanie absyntu
- podawanie płonącego likieru sambuca
Metoda potwierdzenia osiągnięcia efektu usługi
Protokół ze szkolenia.
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Na program szkolenia składają się zajęcia praktyczne (80%) i teoretyczne (20%).
1. Historia miksologii, prekursorzy światowej miksologii, miksologia klasyczna, miksologia w Polsce.
2. Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych.
3. Prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego; miary barowe.
4. Historia napojów alkoholowych; technologia napojów alkoholowych, procesy związane z produkcją alkoholi: fermentacja alkoholowa, destylacja okresowa i ciągła, rektyfikacja, maturacja. Charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi: wódka czysta, wódki gatunkowe, gin, brandy, koniak, likiery, bittery, whisky, rum, cachaça, tequila, mezcal, absynt, wino musujące, wermuty.
5. Zasady profesjonalnej degustacji i oceny alkoholi.
6. Teoria smaku; aromat a smak; tekstura koktajli; znaczenie balansu na przykładzie koktajli typu „sour”.
7. Lód i jego znaczenie w koktajlach.
8. Charakterystyka poszczególnych metod przygotowywania koktajli: building, shaking, stiring, throwing; którą metodę wybrać dla poszczególnych składników, jakie są różnice pomiędzy nimi; porównanie koktajlu wstrząsanego i mieszanego (sprawdzenie temperatury, objętości, różnic w teksturze i smaku).
9. Classic cocktails i modern classic cocktails – na szkoleniu uczestnicy poznają bazę koktajli klasycznych oraz tzw. „nowoczesnych klasyków”, takich jak: Whisky Sour, Tom Collins, Gin Basil Smash, Whisky Smash, Aperol Spritz, Hugo, French 75, Porn Star Martini, Old Cuban, Moscow Mule, Dark ‘n Stormy, Sex on the Beach, Cosmopolitan, White Russian, Orgazm, Cuba Libre, Daiquiri, Hemingway Daiquiri, Mai-Tai, Margarita, Tommy’s Margarita, Side Car, Paloma, Tequila Sunrise, Long Island Ice Tea, Bloody Mary, B-52, Clover Club, Mojito, Caipirinha, Caipiroska, Old Fashioned, Manhattan, Martini, Americano, Negroni oraz wariacje na tych koktajlach.
10. Przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami.
11. Podawanie płonącego likieru sambuca.
12. Podawanie absyntu.
13. Koktajle na bazie wina musującego, koktajle aperitifowe.
14. Zasady i techniki dekorowania koktajli.
15. Koktajle wędzone, przygotowane przy pomocy pistoletu wędzarniczego.
16. Free pouring (nalewanie odpowiednich porcji alkoholu "z ręki", bez użycia miarek barowych, z użyciem różnych chwytów i nalań).
17. Ergonomia pracy za barem, jak pracować szybko i wydajnie, przygotowanie stanowiska barowego.
18. Specyfika szukania pracy w gastronomii – jak znaleźć satysfakcjonującą pracę w dobrych lokalach:
- na co zwracać uwagę podczas przygotowania CV;
- rozmowy kwalifikacyjne;
- dzień próbny.
19. Etykieta pracy barmana, istota i znaczenie hospitality.
20. Obsługa gościa przy barze i na sali; psychologia sprzedaży; sposoby zwiększania wartości rachunku.
21. Omówienie najważniejszych trendów w światowej miksologii: infuzje alkoholowe, produkty home-made, sezonowość i lokalność, zasada „no waste”, kule lodowe, koktajle musujące, Flavour Blaster, VOM, miksologia molekularna, ciekły azot, suchy lód.
Program szkolenia jest wyłączną własnością Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 27 Historia miksologii, prekursorzy światowej miksologii, miksologia klasyczna, miksologia w Polsce. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 27 Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 27 Prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego; miary barowe. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 27 Historia napojów alkoholowych; technologia napojów alkoholowych, procesy związane z produkcją alkoholi | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 27 Charakterystyka poszczególnych metod przygotowywania koktajli: building, shaking. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 27 Lód i jego znaczenie w koktajlach. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 27 Podawanie płonącego likieru sambuca. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 27 Przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 27 Teoria smaku; aromat a smak; tekstura koktajli; znaczenie balansu na przykładzie koktajli typu „sour”. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 27 Zasady profesjonalnej degustacji i oceny alkoholi. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 27 Towaroznawstwo alkoholowe – historia, charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 27 Charakterystyka poszczególnych metod przygotowywania koktajli: stiring, throwing; porównanie Martini wstrząsanego i mieszanego | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 27 Koktajle na bazie wina musującego, koktajle aperitifowe. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 27 Free pouring (nalewanie odpowiednich porcji alkoholu "z ręki", bez użycia miarek barowych, z użyciem różnych chwytów i nalań). | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 27 Classic cocktails i modern classic cocktails. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 27 Koktajle wędzone, przygotowane przy pomocy pistoletu wędzarniczego Smoking Gun. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 27 Towaroznawstwo alkoholowe – historia, charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 27 Zasady i techniki dekorowania koktajli. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 27 Working flair – jak uczynić naszą pracę bardziej efektowną i widowiskową. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 27 Ergonomia pracy za barem, speed flair, jak pracować szybko i wydajnie, przygotowanie stanowiska barowego. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 27 Classic cocktails i modern classic cocktails. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 22-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 27 Omówienie najważniejszych trendów w światowej miksologii | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 23-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 27 Specyfika szukania pracy w gastronomii – jak znaleźć satysfakcjonującą pracę w dobrych lokalach | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 23-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 27 Etykieta pracy barmana, istota i znaczenie hospitality. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 23-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 27 Obsługa gościa przy barze i na sali; psychologia sprzedaży; sposoby zwiększania wartości rachunku. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 23-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 27 Podawanie absyntu | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 23-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 27 Egzamin teoretyczny i praktyczny. | Prowadzący Dawid Bekasiewicz | Data realizacji zajęć 23-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 02:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto899,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto899,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto29,97 PLN
- Koszt osobogodziny netto29,97 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Dawid Bekasiewicz
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały: Materiały egzaminacyjne. Książka " Alkohole w Polsce i na świecie - przewodnik barmana".
Certyfikat: Barman w języku polskim i angielskim. Na wniosek uczestnika szkolenia, wystawiamy certyfikat również w innych językach obcych.
Warunki uczestnictwa
Ukończone 18 lat.