Studia podyplomowe online "Dietetyka kliniczna" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Studia podyplomowe online "Dietetyka kliniczna" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia te adresowane są do osób zainteresowanych tematyką dietetyki klinicznej; dietetyków, pielęgniarek, farmaceutów oraz pozostałych osób zainteresowanych prowadzeniem poradnictwa dietetycznego i leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych oraz ambulatoryjnych.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników100
- Forma prowadzenia usługizdalna
- Liczba godzin usługi210
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów w obszarze dietetyki klinicznej jest kształcenie i przygotowanie słuchaczy do prowadzenia leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia; prowadzenie żywienia osób wymagających szczególnego odżywiania, w tym pacjentów niedożywionych oraz nabycie praktycznych umiejętności w zakresie opracowywania planów żywienia i fortyfikacji diety o doustne suplementy pokarmowe.Efekty uczenia się
Po ukończeniu studiów podyplomowych słuchacz posiada wiedzę z zakresu
Dietetyki klinicznej:
-Nabywa wiedzę z podstaw żywienia klinicznego (historia, podstawowe pojęcia, podstawy prawne, dokumentacja, wymagania, uprawnienia, obowiązki, zapotrzebowanie na składniki odżywcze, metody oceny stanu odżywienia, skale, badania antropometryczne i biochemiczne, typy wywiadu, metody oceny skuteczności terapii),
- Prowadzi poradnictwo dietetyczne: podział i zastosowanie diet, profilaktyka żywieniowa, dopasowanie programu żywienia do potrzeb pacjenta,
- Definiuje żywienie w pediatrii,
- Definiuje żywienie dojelitowe,
- Definiuje żywienie pozajelitowe,
- Rozróżnia doustne suplementy pokarmowe,
- Nabywa wiedzę w zakresie żywienia w wybranych jednostkach chorobowych (onkologia, neurologia, kardiologia, hematologia, nefrologia),
- Nabywa wiedzę w zakresie żywienia w wybranych jednostkach chorobowych (gastroenterologia, zaburzenia metaboliczne, geriatria - żywienie osób starszych, nutrigenetyka i epigenetyka, bariatria),
- Posiada wiedzę z zakresu żywienia w warunkach domowych,
- Nabywa wiedzę z zakresu psychodietetyki z elementami coachingu. Psychologiczne i społeczne konsekwence zaburzeń odżywiania.
Sposób weryfikacji efektów uczenia się
- Teoretyczne testy cząstkowe,
- Teoretyczny test generalny
- Pracy dyplomowa
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Dodatkowe pliki
Program
Program
Tematyka zajęć prowadzonych na studiach podyplomowych Dietetyka Kliniczna:
- Podstawy żywienia klinicznego cz. I (historia, podstawowe pojęcia, podstawy prawne, dokumentacja, wymagania, uprawnienia, obowiązki).
- Podstawy żywienia klinicznego cz. II (zapotrzebowanie na składniki odżywcze, metody oceny stanu odżywienia, skale, badania antropometryczne i biochemiczne, typy wywiadu, metody oceny skuteczności terapii).
- Poradnictwo dietetyczne: podział i zastosowanie diet, profilaktyka żywieniowa, dopasowanie programu żywienia do potrzeb pacjenta.
- Żywienie w pediatrii.
- Żywienie dojelitowe.
- Żywienie pozajelitowe
- Doustne suplementy pokarmowe.
- Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych cz. I (onkologia, neurologia, kardiologia, hematologia, nefrologia).
- Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych cz. II (gastroenterologia, zaburzenia metaboliczne, geriatria - żywienie osób starszych, nutrigenetyka i epigenetyka, bariatria)
- Żywienie w warunkach domowych.
- Psychodietetyka z elementami coachingu. Psychologiczne i społeczne konsekwencje zaburzeń odżywiania.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego zastrzega sobie do prawo do dokonywania zmian w harmonogramie studiów podyplomowych.
Czas trwania dwusemestralnych studiów to 210 h.
Forma studiów podyplomowych: on line / z wykorzystaniem metod kształcenia on line.
Wybrane studia podyplomowe umożliwiają uzyskanie co najmniej 30 punktów ECTS.
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 599,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 599,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto21,90 PLN
- Koszt osobogodziny netto21,90 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dostępne w formie elektronicznej na indywidualnym koncie w panelu słuchacza w tym:
- e-podręczniki
- materiały audio
- materiały wideo.
Warunki uczestnictwa
- Kandydat musi posiadać ukończone studia wyższe: licencjat, inżynier lub magister,
- Utworzenie indywidualnego konta słuchacza na stronie WSKZ www.studia-online.pl
Informacje dodatkowe
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego to Uczelnia wyższa, która wprowadziła studia podyplomowe w postaci e-learningu (studia online). Ta innowacyjna forma studiów podyplomowych pozwala słuchaczom odbywać studia podyplomowe w wybranym i dogodnym dla siebie miejscu i czasie. Nauka jak i testy sprawdzające wiedzę odbywają się online.
Każdy z absolwentów Wyższej Szkoły Kształcenia Zawodowego otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych potwierdzającą nabyte umiejętności i będącą legalnym dokumentem wydawanym na podstawie tych samych przepisów prawnych, co w przypadku studiów stacjonarnych.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego posiada Certyfikat Jakości ISO9001:2015.
Jeżeli są Państwo zainteresowani studiami podyplomowymi z tej karty lub innym z dofinansowaniem z PARP prosimy o kontakt mailowy na adres: dotacje@studia-online.pl lub telefoniczny pod numerem: (+48) 226 020 110
Dodatkowo zapraszamy do zapoznania się z ofertą na stronie: www.studia-online.pl
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Uczestnik realizuje studia podyplomowe na innowacyjnej platformie dydaktycznej https://studia-online.pl
- Słuchacz dostaje indywidualny dostęp do materiałów dydaktycznych poprzez zalogowanie się na indywidualnym koncie
- Słuchacz powinien posiadać komputer PC lub inne urządzenie, które odtwarza poprawnie dźwięk w formacie MP3 oraz posiada rozdzielczość ekranu w poziomie nie mniejszą niż 1100 pixeli.
- Do prawidłowej funkcjonalności platformy wymagana jest jedna z najnowszych wersji przeglądarek: Internet Explorer, Mozilla Firefox lub Google Chrome. Ponadto przeglądarka powinna obsługiwać JavaScript oraz akceptować dane zapisywane w plikach Cookie.
- Uczestnik powinien posiadać łącze sieciowe minimalnej o prędkości - 10 Mb/s.