Studia podyplomowe online ''Psychodietetyka" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Studia podyplomowe online ''Psychodietetyka" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia adresowanie są do wszystkich osób zainteresowanych psychodietetyką; dietetyków, technologów żywności, doradców żywienia, psychologów, psychoterapeutów, lekarzy, pielęgniarek, nauczycieli, pedagogów oraz trenerów personalnych i absolwentów AWF-u; osób zajmujących się wczesną profilaktyką zaburzeń w sferze karmienia i odżywiania, a co za tym idzie wspieraniem rozwoju dzieci młodzieży.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników100
- Forma prowadzenia usługizdalna
- Liczba godzin usługi446
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów jest zapoznanie słuchaczy z tematyką żywienia, odżywiania się, zachowań zdrowotnych, ich somatycznymi i psychologicznymi uwarunkowaniami oraz metodami wspomagania ich zmiany; zdobycie wiedzy na temat szeregu chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem, takich jak na przykład: otyłość, miażdżyca, cukrzyca, anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się i inne zaburzenia odżywiania.Efekty uczenia się
Po ukończeniu studiów podyplomowych słuchacz posiada wiedzę z zakresu
Psychodietetyki:
• Definiuje zdobywanie bogatej wiedzy z zakresu medycyny o chorobach dietozależnych,
• Rozróżnia skuteczne motywowanie do zmiany,
• Nabywa wiedzę z zakresu fizjologicznych aspektów zmiany zachowań zdrowotnych,
• Definiuje wiedzę psychologiczną pozwalającą na rozumienie istoty problemów związanych z odżywianiem,
• Stosuje oddziaływanie na jednostki i grupy, aby wspomagać zmianę sposobu żywienia,
• Prowadzi motywocję do leczenia dietetycznego,
• Organizuje sposób przygotowania programów edukacyjnych dla różnych populacji, takich jak młodzież i dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży itp.,
• Stosuje wiedzę na temat szeregu chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem,
• Definiuje choroby takie jak: otyłość, miażdżyca, cukrzyca, anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się i inne zaburzenia odżywiania.
Sposób weryfikacji efektów uczenia się
- Teoretyczne testy cząstkowe,
- Teoretyczny test generalny,
- Praca dyplomowa.
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Dodatkowe pliki
Program
Program
Tematyka zajęć prowadzonych na studiach podyplomowych "Psychodietetyka":
- Psychologia odchudzania. Dialog motywujący w psychodietetyce. Nadwaga i otyłość - interwencje psychologiczne. Psychologia motywacji.
- Fizjologia żywienia. Budowa i funkcje układów związanych z przyswajaniem pokarmów. Dietetyka – podstawowe zagadnienia. Zasady żywienia różnych grup osób ludności.
- Dietoterapia w leczeniu nadwagi i otyłości. Popularne choroby dietozależne i ich dietoterapia. Kliniczny zarys chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem. Skład posiłków i wpływ różnego typu diet na funkcjonowanie somatyczne i psychiczne.
- Emocje, a jedzenie w kontekście mindfulness. Psychologia odżywiania. Społeczny kontekst jedzenia. Zdrowie psychiczne a odżywianie. Emocjonalne funkcje jedzenia.
- Problemy osób z nadwagą i otyłością. Przyczyny nadmiernego jedzenia. Genogram - rodzinne ujęcie trudności związanych z odżywianiem.
- Czynniki sprzyjające i utrudniające zmianę zachowań zdrowotnych. Proces zmiany - modele zmiany zachowań zdrowotnych. Wspomaganie zmiany zachowań zdrowotnych. Elementy psychoterapii.
- Etyka pracy psychodietetyka. Praca z pacjentami z różnymi zaburzeniami odżywiania. Zaburzenia odżywiania. Wyznaczanie celów.
- Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Wspomaganie procesu zmiany nawyków żywieniowych.
- Programy profilaktyczne. Polityka prozdrowotna i socjodemograficzne czynniki nadwagi i otyłości.
- Praktyczne aspekty prowadzenia zajęć z zakresu aktywności fizycznej. Fizjologia wysiłku fizycznego: wysiłek fizyczny a redukcja masy ciała.
- Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej w różnych grupach ludności. Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia.
- Poradnictwo żywieniowo-dietetyczne. Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia.
- Warsztat jako forma pracy z pacjentem nad zmianą nawyków żywieniowych. Warsztat kulinarny jako forma edukacji żywieniowej.
- Mody żywieniowe a medycyna oparta na faktach. Media, reklama, rynek i konsumpcja – rola wyglądu, szczupłej sylwetki. Komputerowy system wsparcia w dietetyce.
- Techniki relaksacyjne. Techniki radzenia sobie ze stresem. Kontakt z ciałem – podstawy medytacji.
- Motyw jedzenia w sztuce. Piękno ciała w filozofii i kulturze różnych społeczności.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian w harmonogramie studiów podyplomowych.
Czas trwania dwusementralnych studiów to 446 godzin.
Forma studiów podyplomowych: on line / z wykorzystaniem metod kształcenia on line.
Wybrane studia podyplomowe umożliwiają uzyskanie co najmniej 30 punktów ECTS.
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 299,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 299,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto7,40 PLN
- Koszt osobogodziny netto7,40 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dostępne w formie elektronicznej na indywidualnym koncie w panelu słuchacza, w tym:
- e-podręczniki,
- materiały wideo,
- materiały audio.
Warunki uczestnictwa
- Kandydat musi posiadać wykształcenie wyższe: licencjat, inżynier, magister
- Utworzenie indywidulanego konta słuchacza na stronie WSKZ www.studia-online.pl
Informacje dodatkowe
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego to Uczelnia wyższa, która wprowadziła studia podyplomowe w postaci e-learningu (studia online). Ta innowacyjna forma studiów podyplomowych pozwala słuchaczom odbywać studia podyplomowe w wybranym i dogodnym dla siebie miejscu i czasie. Nauka jak i testy sprawdzające wiedzę odbywają się online.
Każdy z absolwentów Wyższej Szkoły Kształcenia Zawodowego otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych potwierdzającą nabyte umiejętności i będącą legalnym dokumentem wydawanym na podstawie tych samych przepisów prawnych, co w przypadku studiów stacjonarnych.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego posiada Certyfikat Jakości ISO9001:2015.
Jeżeli są Państwo zainteresowani studiami podyplomowymi z tej karty lub innym z dofinansowaniem z PARP prosimy o kontakt mailowy na adres: dotacje@studia-online.pl lub telefoniczny pod numerem: (+48) 226 020 110
Dodatkowo zapraszamy do zapoznania się z ofertą na stronie: www.studia-online.pl
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Uczestnik realizuje studia podyplomowe na innowacyjnej platformie dydaktycznej:
https://studia-online.pl
Słuchacz dostaje indywidualny dostęp do materiałów dydaktycznych poprzez zalogowanie się na indywidualnym koncie
Słuchacz powinien posiadać komputer PC lub inne urządzenie, które odtwarza poprawnie dźwięk w formacie MP3 oraz posiada rozdzielczość ekranu w poziomie nie mniejszą niż 1100 pixeli.
Do prawidłowej funkcjonalności platformy wymagana jest jedna z najnowszych wersji przeglądarek: Internet Explorer, Mozilla Firefox lub Google Chrome. Ponadto przeglądarka powinna obsługiwać JavaScript oraz akceptować dane zapisywane w plikach Cookie.