Szkolenie Sommelier
Możliwość dofinansowania
Szkolenie Sommelier
Numer usługi 2023/08/29/5603/1944330
890,00 PLN
brutto
890,00 PLNnetto
55,63 PLNbrutto/h
55,63 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- dla osób pragnących rozpocząć pracę na stanowisku sommeliera;
- dla obecnych restauratorów;
- dla osób planujących otworzyć własny lokal gastronomiczny.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji17-05-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Wiedza - znajomość historii wina, produkcja wina, znajomość rejonów winiarskich i odmian winorośli, wiedza jak przechowywać wina w poszczególnych warunkach, inwestowanie w wino, znajomość importerówUmiejętności – umiejętności obchodzenia się z winem, czyli sztuka profesjonalnego serwisu, dotleniania, dekantacji , budowa karty win, dobieranie win do potraw, obsługa coravin, umiejętność przechowywania win
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA | Kryteria weryfikacji - zna proces produkcji wina, a także jego historię- zna odmiany winorośli i rejony winiarskie - wie jak przechowywać wino w restauracji, piwniczce i domowej spiżarni - zna importerów sprowadzających wino do Polski | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się UMIEJĘTNOŚCI | Kryteria weryfikacji - potrafi profesjonalnie zaserwować wino, - potrafi zbudować kartę win - potrafi dobierać poszczególne wina do potraw, - potrafi obsługiwać coravin, - potrafi wykonać proces dekantacji i dotlenić wino, | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Zaświadczenie wydawane po ukończeniu szkolenia zawiera szczegółowy opis uczenia się.
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Zaświadczenie wydawane po ukończeniu szkolenia zawiera szczegółowy opis uczenia się.
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Zaświadczenie potwierdza, że proces walidacji jest niezależny od szkolenie i jest przeprowadzone przez inną osobę niż trener prowadzący szkolenie.
Program
Program
W cenie szkolenia:
- przekąski skomponowane pod degustację wina,
- 14 win degustacyjnych.
Na kursie degustujemy 14 win z różnych części świata:
- 2 wina musujące produkowane w dwóch różnych stylach (Martinotti-Charmat i Classico (szampańska));
- 3 wina z tego samego szczepu, ale produkowane w różnych krajach oraz różnych stylach (wino naturalne, wino neutralne, wino beczkowe);
- 8 win w klasycznym stylu z najważniejszych regionów winiarskich np. Napa Valley, Bordeaux, Rioja, Bourgogne, Barossa, Marlborough, Toskania;
- wino pomarańczowe.
Zajęcia praktyczne na szkoleniu uczą:
- Rzeczywistego odróżniania win i oceny ich jakości poprzez:
- specjalistyczne degustacje oraz analizę win z różnych części świata.
- ćwiczenie powonienia za pośrednictwem Le Nez Du Vin, czyli najwyższej jakości próbek zapachowych oddających najczęściej spotykane w winach aromaty.
- Doboru win do potraw (tzw. wine pairing).
- Umiejętności obchodzenia się z winem, czyli sztuka profesjonalnego serwisu, dotleniania, dekantacji itd.
- Obsługi "Coravin" - systemu służącego do nalewania i przechowywania najbardziej wyselekcjonowanych etykiet. Czy warto go używać? Jeśli tak to kiedy i do jakich win?
Zajęcia teoretyczne obejmują takie zagadnienia, jak:
- Historia wina
- Produkcja wina:
- odmiany winorośli,
- terroir,
- zasady uprawy,
- choroby winorośli i szkodniki,
- proces winifikacji,
- style wina,
- znaczenie rodzaju beczek.
- Przechowywanie wina:
- w restauracji, w domowej spiżarni albo piwniczce.
- Inwestowanie w wino (samodzielnie, wyspecjalizowane firmy).
- Rejony winiarskie (klasyfikacje, przepisy prawne, etykiety):
- Francja,
- Włochy,
- Hiszpania,
- Niemcy,
- Portugalia,
- USA,
- Argentyna,
- Chile,
- RPA,
- Australia i Nowa Zelandia,
- Pozostałe kraje.
- Serwis:
- temperatura,
- odpowiednie kieliszki,
- prezentacja i podawanie wina.
- Dobór wina do potraw.
- Opracowywanie karty win:
- przedstawiamy gotowe rozwiązania, uczymy też samodzielnego przygotowania karty.
- Importerzy:
- firmy sprowadzające wina do Polski i ich portfolio.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 12
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Historia wina | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 18-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Przechowywanie wina w restauracji, w domowej spiżarni albo piwniczce | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 18-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Produkcja wina i zasady uprawy | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 18-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Odmiany winorośli, znaczenie rodzaju beczek | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 18-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Obsługa coravin | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 18-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Degustacja win z przekąskami | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 18-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Serwis | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 18-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Wine paring - dobieranie win do potraw | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 19-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Rejony winiarskie - klasyfikacje, przepisy prawne, etykiety | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 19-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Opracowywanie karty win | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 19-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Importerzy i ich portfolio | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 19-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Degustacja win z przekąskami | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 19-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 02:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto890,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto890,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto55,63 PLN
- Koszt osobogodziny netto55,63 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Arkadiusz Kurowski
Pracował jako manager i sommelier w znanych warszawskich restauracjach. Poważną przygodę z winem rozpoczął w 2012 roku. Od sześciu lat jest szkoleniowcem Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.
Doświadczenie zdobywał w najlepszych Angielskich restauracjach takich jak: 67 Pall Mall, Hide czy Dinner by Heston Blumenthal. Wiedzę szlifował podczas podróży po Francji, Hiszpanii, Austrii, Węgrzech i wielu innych krajach winiarskich, gdzie odwiedzał czołowe winnice najsłynniejszych producentów tego trunku.
Arek jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz posiada dyplomy najbardziej prestiżowych uczelni, tj. Wine & Spirit Education Trust, Court of Master Sommelier, ASI Diploma. W 2021 roku został wicemistrzem polski Sommelierów a w 2022 został okrzyknięty Sommelierem roku przez Międzynarodową akademie Gastronomiczną w Polsce.
Doświadczenie zdobywał w najlepszych Angielskich restauracjach takich jak: 67 Pall Mall, Hide czy Dinner by Heston Blumenthal. Wiedzę szlifował podczas podróży po Francji, Hiszpanii, Austrii, Węgrzech i wielu innych krajach winiarskich, gdzie odwiedzał czołowe winnice najsłynniejszych producentów tego trunku.
Arek jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz posiada dyplomy najbardziej prestiżowych uczelni, tj. Wine & Spirit Education Trust, Court of Master Sommelier, ASI Diploma. W 2021 roku został wicemistrzem polski Sommelierów a w 2022 został okrzyknięty Sommelierem roku przez Międzynarodową akademie Gastronomiczną w Polsce.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Certyfikat: Sommelier w języku polskim i angielskim. Na wniosek uczestnika szkolenia, wystawiamy certyfikat również w innych językach obcych.
Warunki uczestnictwa
Ukończone 18 lat.
Adres
Adres
ul. Jagiellońska 58/128a
03-468 Warszawa
woj. mazowieckie
Kontakt
Kontakt
Patrycja Olpeter
E-mail
biuro@szkolabarmanow.pl
Telefon
(+48) 505 052 231