Szkolenie- Kuchnia wegańska i wegetariańska - trendy w kuchni roślinnej
Szkolenie- Kuchnia wegańska i wegetariańska - trendy w kuchni roślinnej
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupa docelowa szkolenia "Kuchnia wegańska i wegetariańska - trendy w kuchni roślinnej" to pasjonaci kulinariów, szefowie kuchni, restauratorzy oraz osoby związane z branżą gastronomiczną. Szkolenie skierowane jest do tych, którzy chcą poszerzyć umiejętności w przygotowywaniu smakowitych i zdrowych dań roślinnych.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji15-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Kuchnia wegańska i wegetariańska - trendy w kuchni roślinnej" przygotowuje do samodzielnego wykonywania smakowitych i nowoczesnych dań kuchni roślinnej. Usługa prowadzi do nabycia kompetencji związanych z tworzeniem zrównoważonego menu, wykorzystywaniem innowacyjnych technik kulinarnych używanych przy przygotowaniu dań wege, przygotowywaniem oraz dostosowywaniem oferty do oczekiwań gości.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje specyficzne dla kuchni wege – produkty, walory smakowe i odżywcze. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje główne aspekty wykonania dań kuchni wege. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Komponuje oryginalne i smakowite dania kuchni roślinnej z uwzględnieniem jakości produktów i ich kalkulacją. | Kryteria weryfikacji Dobiera składniki do dań kuchni wege. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Analizuje receptury i tworzy karty kalkulacji. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Łączy składniki kuchni wege w pełni zbilansowane posiłki wpisując się w aktualnie obowiązujące trendy na rynku gastronomicznym. | Kryteria weryfikacji Monitoruje i wyłapuje trendy i nowinki w zakresie kuchni wege. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
W celu osiągnięcia zamierzonych celów uczestnik powinien aktywnie uczestniczyć przynajmniej w 80% zajęć.
Minimalna liczba uczestników, która powinna wziąć udział w usłudze to 5 osób.
Usługa jet realizowana w formie godzin zegarowych. Przerwy wliczają się w czas trwania usługi.
Minimalne wyposażenie sali szkoleniowej to : rzutnik, ekran, flipchart, roll-up, odpowiednia ilość stołów i krzeseł w zależności od ilości uczestników oraz minimalne wyposażenie zaplecza gastronomicznego do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych. W zależności od potrzeb szkolenia oraz ilości osób, trener będzie dzielił uczestników na grupy.
PROGRAM
- Aspekt zdrowotny w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej
- Jak robić zakupy do naszej kuchni – odpowiedni dobór surowców
- Receptury i karty kalkulacyjne
- Trendy – czym charakteryzuje się kuchnia roślinna
- Pozbądź się monotonii w kuchni – kuchnia wege jako kopalnia nowych smaków
- Techniki łączenia i zestawiania ze sobą produktów
- Czy kuchnia wege zawsze musi być droga, fakty i mity
- Energia pochodzi z roślin – jak pozyskać składniki energetyczne w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej
- Pomysły na dania zimne i gorące
- Pomysły na śniadanie
- Zupy w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej
- Desery w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej
- Kompozycje gotowych dań na talerzu
- Dobór porcelany do serwisu
- Techniki prezentacji gotowych dań
- Egzamin - wykonanie gotowego dania
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 20 Aspekt zdrowotny w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 20 Jak robić zakupy do naszej kuchni – odpowiedni dobór surowców | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 20 Przerwa | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 20 Receptury i karty kalkulacyjne | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 20 Trendy – czym charakteryzuje się kuchnia roślinna | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 20 Pozbądź się monotonii w kuchni – kuchnia wege jako kopalnia nowych smaków | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 20 Przerwa | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 20 Techniki łączenia i zestawiania ze sobą produktów | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 20 Czy kuchnia wege zawsze musi być droga, fakty i mity | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 20 Energia pochodzi z roślin – jak pozyskać składniki energetyczne w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 20 Pomysły na dania zimne i gorące | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 20 Pomysły na śniadanie | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 20 Przerwa | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 20 Zupy w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 20 Desery w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 20 Kompozycje gotowych dań na talerzu | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 20 Przerwa | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 20 Dobór porcelany do serwisu | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 20 Techniki prezentacji gotowych dań | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 20 Egzamin - wykonanie gotowego dania | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 075,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto192,19 PLN
- Koszt osobogodziny netto156,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Patryk Kotarba
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Po zakończonym szkoleniu uczestnicy otrzymają metriały szkoleniowe w formie elektronicznej lub/i papierowej (plik lub/i prezentacje w formacie pdf), co umożliwi im utrwalenie wiedzy oraz certyfikat ukończenia szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Dysponowanie podstawowym doświadczeniem w gastronomii w zakresie gotowania.
Informacje dodatkowe
Jeśli szkolenie będzie dofinansowany w co najmniej w 70% ze środków publicznych, to usługa szkoleniowa będzie zwolniona z podatku VAT
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Wyposażona kuchnia do warsztatów i sala konferencyjna do wykładów