Szkolenie- Kuchnia wegańska i wegetariańska - trendy w kuchni roślinnej
Szkolenie- Kuchnia wegańska i wegetariańska - trendy w kuchni roślinnej
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupa docelowa szkolenia "Kuchnia wegańska i wegetariańska - trendy w kuchni roślinnej" to pasjonaci kulinariów, szefowie kuchni, restauratorzy oraz osoby związane z branżą gastronomiczną. Szkolenie skierowane jest do tych, którzy chcą poszerzyć umiejętności w przygotowywaniu smakowitych i zdrowych dań roślinnych. Uczestnicy zdobędą wiedzę o najnowszych trendach w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, otrzymają praktyczne narzędzia do tworzenia zrównoważonych menu, doskonalenia technik przygotowywania potraw oraz tworzenia unikalnych receptur. Po ukończeniu szkolenia, będą gotowi dostosować ofertę kulinarą do rosnącego popytu na dania roślinne, zaspokajając potrzeby gości i wyróżniając się na konkurencyjnym rynku gastronomicznym.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji16-06-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem edukacyjnym szkolenia "Kuchnia wegańska i wegetariańska - trendy w kuchni roślinnej" jest umożliwienie uczestnikom zdobycia praktycznych umiejętności w tworzeniu smakowitych i nowoczesnych dań roślinnych. Uczestnicy nauczą się tworzyć zrównoważone menu, wykorzystywać innowacyjne techniki kulinarnego przygotowywania oraz dostosować ofertę do oczekiwań gości, osiągając sukces w dynamicznym środowisku gastronomicznym.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się - Nabycie wiedzy z zakresu specyfiki kuchni wege – produktów, walorów smakowych i odżywczych. - Nabycie umiejętności z zakresu komponowania dań w kuchni wege. - Nabycie kompetencji w obszarze technik łączenia smaków w pełni zbilansowane posiłki wege. | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje główne aspekty wykonania dań kuchni wege- dobiera składniki do dań kuchni wege - analizuje receptury i tworzy karty kalkulacji - monitoruje i wyłapuje trendy i nowinki w zakresie kuchni wege | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa adresowana jest do pasjonatów kulinarnych, szefów kuchni, restauratorów oraz osób związanych z branżą gastronomiczną. Szkolenie skierowane jest do tych, którzy chcą poszerzyć umiejętności w przygotowywaniu smakowitych i zdrowych dań roślinnych.
W celu osiągnięcia zamierzonych celów uczestnik powinien aktywnie uczestniczyć przynajmniej w 80% zajęć.
Minimalna liczba uczestników, która powinna wziąć udział w usłudze to 5 osób.
Usługa jet realizowana w formie godzin zegarowych.
Minimalne wyposażenie sali szkoleniowej to : rzutnik, ekran, flipchart, roll-up, odpowiednia ilość stołów i krzeseł w
zależności od ilości uczestników. Każdy z uczestników powinien posiadać laptop/tablet lub inny odpowiedni sprzęt
elektroniczny umożliwiający wykonywanie poleceń trenera oraz dostęp do internetu. W zależności od potrzeb szkolenia
oraz ilości osób, trener będzie dzielił uczestników na grupy.
Minimalne wyposarzenia zaplecza gastronomicznego do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych
- Aspekt zdrowotny w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej
- Jak robić zakupy do naszej kuchni – odpowiedni dobór surowców
- Receptury i karty kalkulacyjne
- Trendy – czym charakteryzuje się kuchnia roślinna
- Pozbądź się monotonii w kuchni – kuchnia wege jako kopalnia nowych smaków
- Techniki łączenia i zestawiania ze sobą produktów
- Czy kuchnia wege zawsze musi być droga, fakty i mity
- Energia pochodzi roślin – jak pozyskać składniki energetyczne w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej
- Pomysły na dania zimne i gorące
- Pomysły na śniadanie
- Zupy w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej
- Desery w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej
- Kompozycje gotowych dań na talerzu
- Dobór porcelany do serwisu
- Techniki prezentacji gotowych dań
- Egzamin - wykonanie gotowego dania
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 16 Aspekt zdrowotny w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 16 Jak robić zakupy do naszej kuchni – odpowiedni dobór surowców | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 16 Receptury i karty kalkulacyjne | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 16 Trendy – czym charakteryzuje się kuchnia roślinna | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 16 Pozbądź się monotonii w kuchni – kuchnia wege jako kopalnia nowych smaków | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 16 Techniki łączenia i zestawiania ze sobą produktów | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 16 Czy kuchnia wege zawsze musi być droga, fakty i mity | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 16 Energia pochodzi roślin – jak pozyskać składniki energetyczne w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 16 Pomysły na dania zimne i gorące | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 16 Pomysły na śniadanie | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 16 Zupy w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 16 Desery w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 16 Kompozycje gotowych dań na talerzu | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 16 Dobór porcelany do serwisu | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 16 Techniki prezentacji gotowych dań | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 16 Egzamin - wykonanie gotowego dania | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 075,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto192,19 PLN
- Koszt osobogodziny netto156,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Patryk Kotarba
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Po zakończonym szkoleniu uczestnicy otrzymają w formie elektronicznej lub/i papierowej materiały szkoleniowe (plik
lub/i prezentacje) co umożliwi im utrwalenie wiedzy oraz certyfikat ukończenia szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Dysponowanie podstawowym doświadczeniem w gastronomi w zakresie gotowania.
Walidacja spełnienia tego kryterium będzie polegać na wywiadzie/rozmowie z uczestniczką/kiem kursu
sprawdzającej umiejętności odnośnie podstawowej znajomości gotowania.
Wymagania techniczno-sprzętowe:
Każdy uczestnik szkolenia powinien mieć możliwość korzystania z komputera z dostępem do Internetu.
Informacje dodatkowe
Realizator szkolenia zastrzega, że w przypadku braku minimalnej liczby uczestników szkolenie może zostać przesunięte w terminie jego realizacji lub odwołane.
Jeśli szkolenie będzie dofinansowany w co najmniej w 70% ze środków publicznych, to usługa szkoleniowa będzie zwolniona z podatku VAT
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Wyposażona kuchnia do warsztatów i sala konferencyjna do wykładów