Szkolenie z zakresu dietetyki sportowej
Szkolenie z zakresu dietetyki sportowej
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do:
- Trenerów personalnych, chcących poszerzyć wiedzę na temat diety swoich klientów.
- Dietetyków, którzy chcą rozwinąć kompetencje w zakresie dietetyki sportowej.
- Osób pracujących w branży fitness.
- Studentów kierunków związanych z dietetyką, żywieniem lub sportem.
- Pasjonatów zdrowego stylu życia i osób zajmujących się amatorsko doradztwem żywieniowym.
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników40
- Data zakończenia rekrutacji15-05-2026
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi34
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego planowania, wdrażania i monitorowania zbilansowanych strategii żywieniowych dostosowanych do potrzeb osób zdrowych, aktywnych fizycznie oraz wymagających specjalistycznego podejścia dietetycznego, z uwzględnieniem podstaw psychodietetyki oraz zasad skutecznej komunikacji z klientem.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza: Określa kaloryczność diety oraz zapotrzebowanie energetyczne w różnych grupach klientów. | Kryteria weryfikacji Prawidłowo oblicza CPM i PPM oraz dopasowuje wartość energetyczną diety do celu klienta. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Wiedza: Rozróżnia funkcje i źródła makro- i mikroskładników oraz wyjaśnia ich znaczenie w diecie codziennej i sportowej. | Kryteria weryfikacji Poprawnie przypisuje składniki odżywcze do ich funkcji oraz źródeł pokarmowych. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Wiedza: Stosuje podstawowe modele żywieniowe w sporcie oraz dobiera je do potrzeb klienta. | Kryteria weryfikacji Proponuje adekwatny model żywienia do rodzaju dyscypliny i poziomu aktywności. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Wiedza: Analizuje zasady suplementacji ogólnej i sportowej w oparciu o aktualne badania naukowe. | Kryteria weryfikacji Omawia mechanizm działania i skuteczność najpopularniejszych suplementów | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Wiedza: Identyfikuje najczęstsze przypadki kliniczne w pracy trenera/dietetyka oraz planuje podejście do klienta ze szczególnymi potrzebami. | Kryteria weryfikacji Wskazuje możliwe strategie postępowania w przypadku np. insulinooporności, niedoczynności tarczycy itp. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Wiedza: Rozpoznaje sytuacje wymagające podstawowej diagnostyki oraz kieruje klienta na badania laboratoryjne. | Kryteria weryfikacji Proponuje odpowiedni zestaw badań na podstawie wywiadu zdrowotnego. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Wiedza: Wyjaśnia psychologiczne mechanizmy zmiany nawyków żywieniowych, w tym zajadanie emocji i uzależnienie od jedzenia. | Kryteria weryfikacji Prawidłowo opisuje czynniki wpływające na zachowania żywieniowe. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Umiejętności: Bilansuje dietę, w tym roślinną, z uwzględnieniem suplementacji. | Kryteria weryfikacji Opracowuje jadłospis zgodny z normami i zaleceniami, uwzględniając potencjalne niedobory. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Umiejętności: Przeprowadza analizę składu ciała i interpretuje jej wyniki. | Kryteria weryfikacji Prawidłowo ocenia parametry jak masa mięśniowa, tkanka tłuszczowa, nawodnienie itp. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Umiejętności: Dobiera strategię suplementacyjną dostosowaną do potrzeb klienta. | Kryteria weryfikacji Opracowuje plan suplementacji zgodny z celem (np. redukcja, regeneracja, zdrowie ogólne). | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Umiejętności: Wspiera klienta w zmianie stylu życia, ustala cele SMART i monitoruje postępy. | Kryteria weryfikacji Tworzy realistyczny plan działania z mierzalnymi wskaźnikami postępu. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Umiejętności: Reaguje na trudności psychodietetyczne klienta. | Kryteria weryfikacji Proponuje adekwatne strategie pracy z objawami demotywacji, stresu czy uzależnienia od jedzenia. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Umiejętności: Edukować klienta w zakresie żywienia i nawodnienia w kontekście treningu, kontuzji i regeneracji. | Kryteria weryfikacji Przedstawia zrozumiałe i trafne informacje podczas konsultacji lub materiałów edukacyjnych. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne: Komunikuje się z klientem w sposób empatyczny i motywujący. | Kryteria weryfikacji Prowadzi rozmowę w duchu akceptacji i zrozumienia, wspierając motywację wewnętrzną klienta. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne: Współpracuje interdyscyplinarnie z innymi specjalistami w razie potrzeby. | Kryteria weryfikacji Inicjuje lub podtrzymuje kontakt z lekarzem, psychologiem itp. w przypadku klienta złożonego. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne: Rozwija się zawodowo i aktualizuje wiedzę. | Kryteria weryfikacji Uczestniczy w szkoleniach, kursach lub korzysta z aktualnej literatury naukowej. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne: Buduje relację z klientem opartą na zaufaniu i zaangażowaniu. | Kryteria weryfikacji Utrzymuje długofalową współpracę i pozytywne opinie klientów. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Nasz program szkoleniowy z zakresu dietetyki sportowej został opracowany w oparciu o:
Najlepsze praktyki naukowe – szkolenie bazuje na informacjach zgodnych z
najnowszymi badaniami naukowymi oraz standardami żywieniowymi.
Doświadczenie naszych ekspertów – prowadzący to specjaliści z różnych dziedzin,
w tym praktycy i naukowcy z wieloletnim doświadczeniem.
Systematyzacja wiedzy i praktyki – szkolenie zostało zaprojektowane w taki
sposób, aby przekazać kompleksową wiedzę w przystępnej i logicznej strukturze, która
odpowiada codziennej pracy trenerów personalnych, dietetyków i nie tylko.
Program usługi szkoleniowej ma na celu wszechstronne przygotowanie uczestników do pracy
w obszarze dietetyki i aktywności fizycznej poprzez łączenie wiedzy teoretycznej z
praktycznymi umiejętnościami. Szkolenie jest skierowane do osób pragnących skutecznie
wspierać swoich podopiecznych w zmianie stylu życia, poprawie zdrowia i osiąganiu celów
sportowych.
PROGRAM USŁUGI :
Moduł I: Podstawy dietetyki i praca z klientem zdrowym
1. Wprowadzenie do tematyki zdrowego stylu życia – rola aktywności fizycznej i
racjonalnego odżywiania w profilaktyce zdrowotnej. Omówienie skutków braku
ruchu oraz nieprawidłowej diety.
2. Nauka ustalania kaloryczności diety dostosowanej do potrzeb klienta.
3. Charakterystyka makroskładników – białek, tłuszczów i węglowodanów:
funkcje, źródła, zapotrzebowanie.
4. Mikroskładniki w diecie – najczęstsze niedobory i trudności w ich
zbilansowaniu.
5. Praktyczne aspekty pracy z klientem – najczęstsze pytania i wątpliwości w
gabinecie dietetycznym.
6. Suplementacja – podstawowe zasady stosowania, kiedy i dlaczego warto ją
wdrożyć.
Moduł II: Praca z osobą trenującą
1. Obliczanie zapotrzebowania energetycznego u osób aktywnych fizycznie.
2. Komponowanie diety osoby trenującej – rozkład makroskładników.
3. Przegląd modeli żywieniowych wykorzystywanych w sporcie: dieta
ketogeniczna, post przerywany, rotacja węglowodanowa.
4. Budowanie masy mięśniowej – strategie żywieniowe, suplementacja i
monitorowanie postępów.
5. Redukcja masy ciała u sportowców – ustalanie bilansu energetycznego,
optymalizacja makroskładników.
6.Analiza składu ciała - jak śledzić progres
7. Suplementy w sporcie – przegląd najczęściej stosowanych substancji i ich
skuteczność wg badań naukowych.
8. Odżywianie okołotreningowe i startowe – kluczowe elementy dla osiągów
sportowych.
9. Żywienie w okresie kontuzji – jak wspierać regenerację dietą.
- Żywienie dzieci i młodzieży trenującej
Moduł III : Psychodietetyka
1. Wspólne ustalanie celów z klientem – jak pracować metodą SMART.
2. Motywacja w procesie zmiany – jak wspierać klienta zniechęconego lub
stojącego w miejscu.
3. Zajadanie emocji – rozpoznawanie mechanizmów i sposoby pomocy.
4. Uzależnienie od jedzenia – jak pracować z osobami mającymi problem z
nadmiernym spożyciem słodyczy i przekąsek.
5. Kiedy dieta to za mało – rola psychologa/psychodietetyka w procesie zmiany.
6. Trwałość efektów – jak budować nawyki zamiast opierać się na
krótkoterminowych dietach.
Moduł IV : Praca z klientem wymagającym specyficznego podejścia
1. Wybrane przypadki kliniczne (hashimoto, niedoczynność tarczycy, insulinooporność,
nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość z niedoboru żelaza ) w pracy trenera
personalnego – podstawy dietoterapii i adaptacji planów
2. Żywienie roślinne – jak bilansować dietę wegańską i wegetariańską, najczęstsze
błędy i konieczna suplementacja.
3. Diagnostyka i badania – jakie badania warto zlecić lub zalecić klientowi oraz jak
przygotować do ich wykonania.
4. Dieta śródziemnomorska – jej zalety i praktyczne zastosowanie w polskich
realiach.
5. Podsumowanie szkolenia – najważniejsze wnioski i rekomendacje do pracy z
klientem.
Usługa jest realizowana w formie godzin dydaktycznych / lekcyjnych (45min)
Przerwy nie wliczają sie w liczbę godzin usługi.
Walidacja wlicza się w liczbę godzin usługi.
Walidacja jest przeprowadzana na sam koniec szkolenia, uczestnicy otrzymują dostęp elektroniczny do testu uzupełniają go i otrzymują wyniki generowanie automatycznie.
Tematy zajęć będą realizowane w formie łączenia się na żywo, współdzieląc ekranu, uczestnicy na bieżąco mają nie zakłócony równy dostęp do trenera i prowadzonych zajęć.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 1 Dzień I | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 16-05-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 3 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 3 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 88,24 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 88,24 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Karolina Osińska-Cierpka
Specjalizuję się w :
• chorobach tarczycy (niedoczynność, nadczynność, Hashimoto)
• zaburzeniach gospodarki węglowodanowej: insulinooporność, cukrzycy typu 1 i 2 - PCOS
• problemach z przewodem pokarmowym: wzdęcia, zaparcia, IBS, SIBO, refluks
• alergiach i nietolerancjach pokarmowych
• dnie moczanowej
• przygotowaniu do ciąży, ciąży oraz karmieniu piersią
• poprawie profilu lipidowego
kompulsywnym objadaniem się (BED)
• jedzeniem pod wpływem emocji i stresu
• jedzeniem nocnym (NES)
• błędnym kołem odchudzania
• obsesyjnymi myśli dotyczącymi jedzenia i kontroli wagi
Prowadząca posiada nieprzerwane i ciągłe doświadczenie zawodowe w branży od co najmniej pięciu lat.
Agnieszka Wianecka-Włodarczak
równocześnie o poprawę zdrowia i formę sportową.
Uczestniczy w licznych szkoleniach oraz konferencjach, dzięki którym stale podnosi swoje kwalifikację
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Prowadząca posiada nieprzerwane i ciągłe doświadczenie zawodowe w branży od co najmniej pięciu lat.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy kursant otrzymuje:
● certyfikat ukończenia/ zaświadczenie o ukończeniu szkolenia
Warunki uczestnictwa
-Uczestnicy muszą mieć ukończone 18 lat
Informacje dodatkowe
ZAWARTO UMOWĘ Z WUP KRAKÓW NA ROZLICZANIE USŁUG Z WYKORZYSTANIEM ELEKTRONICZNYCH BONÓW SZKOLENIOWYCH W RAMACH PROJEKTU NOWY START W MAŁOPOLSCE Z EURES-em i Projektu Małopolski Pociag do Kariery
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach Projektu Kierunek – Rozwój.
SZKOLENIE ROZLICZANE JEST W RAMACH PRZYZNANYCH BONÓW.
Dla osób korzystających z dofinansowania wymagana jest minimalna frekwencja na poziomie 80% zajęć, potwierdzona listą obecności.
Dla podmiotów/osób uczestniczących w usłudze, które otrzymają dofinansowanie min. 70%, koszt szkolenia jest zwolniony z podatku VAT (podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień: § 3 ust. 1 pkt 14).
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Wymagane:
- wymagania sieciowe, oprogramowanie - komputer ze stabilnym podłączeniem do Internetu (min 10Mbit/s download i 1Mbit/s upload);
- przeglądarka internetowa Chrome lub Firefox;
- wymagania w sprzęt - dobrej jakości mikrofon lub słuchawki;
- rodzaj komunikatora- Szkolenie odbędzie się na platformie ZOOM
Minimalne wymagania sprzętowe:
Procesor jednordzeniowy o taktowaniu co najmniej 1Ghz,
Pamięć RAM – zalecana 4Gb,
w laptopach posiadających jeden lub dwa rdzenie liczba klatek na sekundę jest ograniczona podczas udostępniania ekranu (około 5 klatek na sekundę). Aby uzyskać optymalne wyniki podczas udostępniania ekranu z laptopów, zalecamy wykorzystanie procesora posiadającego cztery procesory lub więcej,
System Linux wymaga procesora lub karty graficznej z obsługą sterownika OpenGL 2.0 lub nowszej wersji.
- Uczestnik otrzyma link do szkolenia przed rozpoczęciem usługi
- Link będzie ważny przez cały okres trwania usługi