Przygotowanie Potraw Grill i Barbecue - Szkolenie wraz z egzaminem
Przygotowanie Potraw Grill i Barbecue - Szkolenie wraz z egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Usługa skierowana do osób, które z własnej inicjatywy chcą poszerzyć
swoje umiejętności kulinarne w zakresie technik grillowania i
przygotowywania potraw barbecue, zarówno na potrzeby prywatne, jak i
rozwijania pasji kulinarnej.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji23-01-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi30
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotowuje uczestnika do samodzielnego doboru surowców oraz umiejętności ich obróbki zgodnie zestandardami istotnymi przy tworzeniu dań kuchni grillowej i barbecue.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Ocenia i definiuje sposobymagazynowania surowców do produkcji potraw z grilla i barbecue | Kryteria weryfikacji charakteryzuje surowce pochodzeniaroślinnego i zwierzęcego stosowane w przygotowaniu potraw z grilla i barbecue | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji wymienia alergeny występujące wwykorzystywanych surowcach | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji stosuje ocenę organoleptycznąsurowców | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Przygotowuje stanowisko pracy | Kryteria weryfikacji przestrzega procedur zarządzaniajakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas magazynowania, sporządzania i wydawania dań | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji dobiera sprzęt i narzędzia potrzebne dogrillowania i barbecue | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji utrzymuje porządek i dba obezpieczeństwo na stanowisku pracy (np. odkłada przyrządy kuchenne i urządzenia na właściwe miejsca) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Obsługuje sprzęt stosowany wprodukcji potraw grill i barbecue | Kryteria weryfikacji przygotowuje grilla do użytku | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji omawia specyfikę pracy przy różnychrodzajach grilla, stosując nazewnictwo branżowe | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Przygotowuje i wydaje potrawy z grilla ibarbecue | Kryteria weryfikacji stosuje receptury | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji dobiera surowce i dodatki do dań zgrilla i barbecue | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji grilluje różne grupy surowców | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji sporządza dania z grilla | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Definiuje wizerunek kucharza grill ibarbecue | Kryteria weryfikacji charakteryzuje zadania, za któreodpowiada kucharz grill i barbecue | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji przedstawia podstawowe zasady etyki itajemnicy zawodowej | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | |
Efekty uczenia się Planuje i dba o własny rozwójzawodowy | Kryteria weryfikacji podaje przykładowe możliwościrozwoju zawodowego | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie potraw grill i barbecue
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Moduł 1.
Organizowanie stanowiska pracy
1) Ocena i magazynowanie surowców do produkcji potraw z grilla i barbecue
a) charakterystyka surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego stosowanych w przygotowaniu potraw z grilla i barbecue
b) alergeny występujące w wykorzystywanych surowcach
c) ocena organoleptyczna surowców
d) organizacja rozmieszczania surowców i półproduktów oraz omawianie warunków ich magazynowania
e) wartość odżywcza surowców, półproduktów i potraw z grilla i barbecue
2) Przygotowywanie stanowiska pracy
a) zasady BHP, przeciwpożarowe i ochrony środowiska na stanowisku pracy
b) procedury zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas magazynowania, sporządzania i
wydawania dań
c) sprzęt i narzędzia potrzebne do grillowania i barbecue
d) utrzymywanie porządku i dbanie o bezpieczeństwo na stanowisku pracy (np. odkładanie przyrządów kuchennych i urządzeń na
właściwe miejsca)
Moduł 2.
Przygotowanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue
1) Obsługuje sprzęt stosowany w produkcji potraw grill i barbecue
a) przygotowanie grilla do użytku
b) omawianie specyfiki pracy przy różnych rodzajach grilla, stosując nazewnictwo branżowe
c) przestrzeganie zasad obsługi grilla
2) Sporządzanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue
a) stosowanie receptur
b) dobieranie surowców i dodatków do dań z grilla i barbecue
c) rodzaje i techniki wykonywania potraw z grilla i barbecue
d) obróbka wstępna różnych grup surowców stosowanych przy produkcji potraw z grilla i barbecue
e) przygotowywanie półproduktów do grillowania
f) grillowanie różnych grup surowców
g) sporządzanie dań z grilla zgodnie z zamówieniem gościa, np. bezglutenowe, wegańskie
h) porcjowanie i wydawanie gotowych potraw
Moduł 3.
Doskonalenie umiejętności zawodowych
1) Wizerunek kucharza grill i barbecue
a) charakterystyka zadań, za które odpowiada kucharz grill i barbecue
b) podstawowe zasady etyki i tajemnicy zawodowej
2) Dbanie o własny rozwój zawodowy
a) przykładowe możliwości rozwoju zawodowego
b) techniki radzenia sobie ze stresem
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w
formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów
z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Poziom wiedzy kursantów zostanie zbadany na początku szkolenia, poprzez przeprowadzenie pre-testu, natomiast przyrost wiedzy po
odbyciu kursu zweryfikowany zostanie na postawie post-testu.
Każdy uczestnik dostanie możliwość oceny szkolenia, zakresu tematycznego, trenera, wyczerpanego zakresu tematycznego poprzez
wypełnienie anonimowej ankiety.
Szkolenie adresowane jest do osób pełnoletnich oraz niepełnoletnich (za zgodą opiekuna prawnego), które chcą:
- podnieść kwalifikacje zawodowe
- nabyć nowe kwalifikacje zawodowe
- przekwalifikować się.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 30 godzin dydaktycznych (30 godzin po 45 minut)
Ze względu na warsztatowy charakter zajęć przerwy nie są wliczane w czas trwania usługi (szkolenia).
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 Organizowanie stanowiska pracy | Prowadzący Dorota Skowronek | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 04:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 przerwa | Prowadzący Dorota Skowronek | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Przygotowanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue | Prowadzący Dorota Skowronek | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 przerwa | Prowadzący Dorota Skowronek | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Przygotowanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue | Prowadzący Dorota Skowronek | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:15 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 Przygotowanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue | Prowadzący Dorota Skowronek | Data realizacji zajęć 25-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 05:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 przerwa | Prowadzący Dorota Skowronek | Data realizacji zajęć 25-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 Przygotowanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue | Prowadzący Dorota Skowronek | Data realizacji zajęć 25-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 certyfikacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 200,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Dorota Skowronek
prestiżowych hotelach i restauracjach w Polsce. Jego najmocniejsze
strony to Staropolska Kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Wieloletni
trener na szkoleniach kulinarnych. Miał aktualizacje wiedzy poprzez szkolenia w ciągu ostatnich 5 lat.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe (produkty, teczkę, notes, długopis, fartuch) zapewnia wykonawca usługi.
Harmonogram zawiera godziny dydaktyczne (45 minut). Zwolnienie z VAT na podstawie rozporządzenia MF z dnia 26.06.2025 poz. 832 (rozdział 2 par.3.ust.1 pkt 14) - dla osób, które mają min.
70% dofinansowania.