Efektywne techniki uprawy aronii
Efektywne techniki uprawy aronii
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Grupa docelowa usługi
- Kogo dotyczy usługa: Rolnicy, sadownicy, właściciele i pracownicy gospodarstw rolnych, osoby planujące założenie plantacji aronii, doradcy rolniczy.
- Wymagania wstępne: Podstawowa wiedza z zakresu ogrodnictwa i chęć prowadzenia lub rozwijania uprawy aronii.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji10-12-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (zdalna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi5
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat ICVC - SURE (Standard Usług Rozwojowych w Edukacji): Norma zarządzania jakością w zakresie świadczenia usług rozwojowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Uczestnicy zdobędą praktyczną wiedzę i umiejętności z zakresu ekologicznej i intensywnej uprawy aronii (ze szczególnym uwzględnieniem odmian Korab), co pozwoli im na zwiększenie efektywności zbiorów o co najmniej 15% oraz poprawę jakości owoców w kolejnym sezonie wegetacyjnym.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Znajomość technik uprawy aronii | Kryteria weryfikacji Praktyczne zastosowanie | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Moduł I: Podstawy i dobór odmian | 2 | Wykład, prezentacja, dyskusja |
Wymagania glebowe i klimatyczne aronii. | ||
Przegląd odmian aronii, charakterystyka odmiany Korab. | ||
Moduł II: Zakładanie i pielęgnacja plantacji | 4 | Wykład, pokaz praktyczny (w terenie/na filmie), ćwiczenia |
Przygotowanie pola, sadzenie, formowanie krzewów. | ||
Cięcie odmładzające i prześwietlające - zaawansowane techniki. | ||
Moduł III: Ekologiczne zarządzanie uprawą | 3 | Wykład, studium przypadku |
Systemy nawożenia organicznego. | ||
Ekologiczna ochrona przed agrofagami (naturalne metody). | ||
Moduł IV: Zbiór i ekonomika | 3 | Wykład, analiza danych |
Metody zbioru (ręczny/mechaniczny), optymalizacja czasu zbioru. | ||
Przechowywanie i wstępne przetwórstwo owoców. |
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 1 Moduł 1-6 | Prowadzący Piotr Nowak | Data realizacji zajęć 15-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 05:00 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 700,01 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 569,11 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 140,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 113,82 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Piotr Nowak
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Usługa Szkoleniowa została stworzona na podstawie licencji Trenado Edu Soft Learn Pro zakupionej z dofinansowaniem projektu "USŁUGI ROZWOJOWE 4.0 – wsparcie podmiotów BUR w obszarze tworzenia, rozwoju i sprzedaży nowych form usług rozwojowych lub wykorzystaniu nowych technologii" nr FERS.01.03-IP.09-0015/23.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Komputer z dostępem do Internetu.