Szkolenie przydatne narzędzia w biznesie. Podstawy AI.
Szkolenie przydatne narzędzia w biznesie. Podstawy AI.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInformatyka i telekomunikacja / Aplikacje biznesowe
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do właścicieli firm oraz ich pracowników w branży gastronomicznej. Szkolenie dedykowane jest osobom, pragnącym zwiększyć efektywność działań poprzez rozwój umiejętności z wykorzystaniem narzędzi AI.
Szkolenie odpowiada na potrzeby organizacji oraz wspiera uczestników w podnoszeniu efektywności działania poprzez wykorzystanie narzędzi.
Doświadczenie z zakresu zadań oraz wiedzy i umiejętności niezbędnych do udziału w szkoleniu nie jest wymagane od uczestników przed rozpoczęciem szkolenia.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji09-12-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi17
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usług Szkoleniowo-Rozwojowych SUS 3.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest rozwinięcie umiejętności rozróżniania zastosowań sztucznej inteligencji w gastronomii, dobierania narzędzi AI do konkretnych zadań operacyjnych oraz oceniania poprawności i bezpieczeństwa działania narzędzi AI w środowisku pracy. Po zakończeniu kursu uczestnicy będą potrafili samodzielnie korzystać z narzędzi AI, co usprawni ich bieżącą pracę.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik definiuje sztuczną inteligencję oraz charakteryzuje jej podstawowe rodzaje i znaczenie dla gastronomii. | Kryteria weryfikacji wybiera poprawną definicję sztucznej inteligencji spośród kilku podanych | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji rozróżnia przykłady ilustrujące działanie narzędzi AI od przykładów tradycyjnego oprogramowania | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Kryteria weryfikacji wskazuje przykłady wpływu AI na funkcjonowanie lokalu gastronomicznego | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Uczestnik rozróżnia główne obszary zastosowań AI w gastronomii. | Kryteria weryfikacji przyporządkowuje opisane sytuacje (studia przypadków) do właściwych obszarów zastosowania AI w lokalu | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji identyfikuje obszar działalności lokalu, w którym zastosowanie AI przyniesie największą korzyść | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Uczestnik charakteryzuje główne światowe trendy wykorzystania AI w gastronomii oraz ocenia ich potencjalne korzyści i ograniczenia. | Kryteria weryfikacji dopasowuje opis rozwiązania do odpowiedniego trendu zastosowania AI w gastronomii | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji wybiera z listy przykłady korzyści związanych z danym trendem oraz oddziela je od potencjalnych zagrożeń | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Uczestnik rozróżnia typy narzędzi AI i dobiera je do typowych zadań w lokalu gastronomicznym. | Kryteria weryfikacji dopasowuje opis zadania do właściwego typu narzędzia AI | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji identyfikuje zadania, dla których wskazany rodzaj narzędzia AI jest nieadekwatny | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Uczestnik rozróżnia elementy skutecznego promptu (polecenia) kierowanego do narzędzi AI w kontekście gastronomii. | Kryteria weryfikacji rozróżnia dobrze i źle sformułowane prompty na podstawie podanych przykładów (zbyt ogólne vs precyzyjne, brak kontekstu vs jasny kontekst) | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji wskazuje, które elementy promptu należy dodać lub zmodyfikować, aby zwiększyć użyteczność odpowiedzi AI | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Uczestnik identyfikuje możliwości wykorzystania AI do optymalizacji pracy i planowania harmonogramu zespołu w gastronomii. | Kryteria weryfikacji identyfikuje spośród podanych przykładów te zadania, które mogą być skutecznie wspierane przez AI | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji wybiera najbardziej efektywną propozycję wykorzystania AI w planowaniu pracy zespołu spośród kilku scenariuszy ( uwzględniających godziny szczytu, dostępność pracowników, rodzaj lokalu) | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Uczestnik identyfikuje możliwości wykorzystania AI do analizy opinii gości oraz rozróżnia bezpieczne i niebezpieczne praktyki w zakresie danych i etyki. | Kryteria weryfikacji dopasowuje opis działania do odpowiedniego zastosowania AI w obszarze opinii gości | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji rozróżnia bezpieczne praktyki korzystania z AI od praktyk ryzykownych lub niezgodnych z zasadami ochrony danych osobowych | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
- Wprowadzenie do sztucznej inteligencji – czym jest AI i jak zmienia świat gastronomii.
- Trendy światowe – AI w gastronomii
- Narzędzia AI dostępne na rynku – przegląd platform i aplikacji.
- Zakres zastosowań w gastronomii.
- Podstawy promptingu – jak rozmawiać z AI
- Organizacja pracy z pomocą AI.
- Przygotowywanie procedur w oparciu o AI.
- Optymalizacja pracy i zadań za pomocą AI
- Optymalizacja harmonogramów pracy przy użyciu narzędzi AI.
- AI w zarządzaniu opiniami gości.
- Tworzenie promptów.
- Tworzenie procedur.
- Optymalizacja pracy i zadań.
- Analiza i podsumowanie
Efekty usługi będą walidowane przez system z wynikiem generowanym automatycznie.
Test walidujący z wynikiem generowanym automatycznie walidację przeprowadzi ją w oparciu o zdefiniowane w karcie usługi kryteria i metody weryfikacji efektów uczenia się.
W ramach usługi szkoleniowej zostanie zachowana rozdzielność funkcji pomiędzy procesem kształcenia i walidacji.
Czas trwania jednej godziny to 45 minut.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 17 Wprowadzenie do sztucznej inteligencji, czym jest i jak zmienia świat gastronomii. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 10-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 17 Trendy światowe - AI w gastronomii. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 10-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 17 Dostępne narzędzia AI – przegląd platform i aplikacji. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 10-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:35 | Godzina zakończenia 10:20 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 17 Zakres zastosowań AI w gastronomii. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 10-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:20 | Godzina zakończenia 11:05 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 17 Podstawy promptingu – jak ,,rozmawiać" z AI. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 10-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 17 Struktura skutecznego promptu. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 10-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 17 Tworzenie promptów do zadań gastronomicznych. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 10-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:50 | Godzina zakończenia 13:35 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 17 Organizacja pracy w gastronomii z wykorzystaniem AI. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 10-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:35 | Godzina zakończenia 14:20 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 17 Organizacja pracy w gastronomii z wykorzystaniem AI. cz.2 | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 07:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 17 Przygotowywanie i opracowywanie procedur z pomocą AI. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 07:45 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 17 Optymalizacja pracy za pomocą AI. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:35 | Godzina zakończenia 09:20 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 17 Optymalizacja zadań za pomocą narzędzi AI. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:20 | Godzina zakończenia 10:05 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 17 Optymalizacja harmonogramów za pomocą narzędzi AI. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:10 | Godzina zakończenia 10:55 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 17 Optymalizacja harmonogramów za pomocą narzędzi AI. cz.2 | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:55 | Godzina zakończenia 11:40 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 17 AI w zarządzaniu opiniami gości. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:40 | Godzina zakończenia 12:25 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 17 Analiza i podsumowanie. | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:25 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 17 Walidacja | Prowadzący Agnieszka Ożarowska | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 250,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 250,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 250,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 250,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Ożarowska
Posiadam doświadczenie zawodowe w obszarze zarządzania zespołami, budowania procesów sprzedażowych, doskonalenia komunikacji wewnętrznej oraz wdrażania nowoczesnych rozwiązań poprawiających efektywność organizacji. Od wielu lat prowadzę szkolenia i warsztaty z zakresu przywództwa, skutecznej komunikacji, sprzedaży oraz wykorzystania sztucznej inteligencji w biznesie.
Wspieram przedsiębiorstwa w projektowaniu i wdrażaniu narzędzi opartych na sztucznej inteligencji oraz w budowaniu nowoczesnej, zaangażowanej kultury organizacyjnej.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały wspierają uczestników w realizacji treści szkoleniowych i umożliwiają utrwalenie zdobytych umiejętności teoretycznych i praktycznych. Materiały dydaktyczne wybiera trener w porozumieniu z uczestnikiem szkolenia, są to np.:
- konspekty,
- skrypty,
- pliki dokumentów przygotowane w dowolnym formacie,
- scenariusze.
Warunki uczestnictwa
Uczestnik jest zobowiązany do uczestnictwa w 100% zajęć. Frekwencja na zajęciach oraz uzyskanie pozytywnej oceny z walidacji osiągnięcia efektów uczenia się są warunkami uznania ukończenia szkolenia oraz wydania zaświadczenia potwierdzającego uczestnictwo i nabycie efektów uczenia się wynikających ze szkolenia.
Sposób potwierdzenia frekwencji:
Obecność uczestnika będzie potwierdzana poprzez podpisywanie listy obecności na każdych zajęciach.
Dziennik zajęć będzie prowadzony przez trenera, zawierający informacje o obecności uczestników oraz realizacji programu szkolenia.
Informacje dodatkowe
Po zakończeniu szkolenia uczestnik otrzyma Zaświadczenie wydane na podstawie § 14. ust. 3 Rozporządzenia Ministra Funduszy i Polityki Regionalnej z dnia 28 lipca 2023 r. w sprawie rejestru podmiotów świadczących usługi rozwojowe (Dz. U. 2023 poz. 1686).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja