Szkolenie cukiernicze - DESERY NA SŁODKI STÓŁ - Candy Bar
Szkolenie cukiernicze - DESERY NA SŁODKI STÓŁ - Candy Bar
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, kucharze, a także wszyscy, którzy chcą nabyć umiejętność tworzenia nowoczesnych deserów w formie monoporcji na okolicznościowe słodkie stoły.
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''.
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery.
Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji27-02-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem jest nabycie praktycznych umiejętności w zakresie tworzenia deserów w formie deserów na słodkie stoły: pieczenie spodów, różnych rodzajów ciast, robienie kremów, musów, ganaszy, polew typu glaze, zamsz oraz składanie deserów. Uczestnik nauczy się również korzystania z maszyn, urządzeń i sprzętu potrzebnych do tworzenia monoporcji.Dodatkowo uczestnik pozna nowoczesne sposoby dekoracji i aranżacji prostego słodkiego stołu.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: charakteryzuje różne rodzaje deserów- monoporcji i odpowiednio dobiera do potrzeb klienta. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów deserów- monoporcji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: przygotowuje samodzielnie różne rodzaje drobnych deserów tak zwanych monoporcji, wypieka je i odpowiednio dekoruje i aranżuje słodki stół. | Kryteria weryfikacji Dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowania odpowiednich deserów -monoporcji na słodki stół. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
- Omówienie sprzętu i surowców potrzebnych do produkcji deserów i monoporcji.
- Dobór składników i smaków.
- Zasady łączenia smaków i faktur.
- Przygotowanie różnego rodzaju ciast na spody.
- Wykonanie musów, żelek i stabilnych kremów do przekładania deserów.
- Składanie monoporcji i deserów.
- Przygotowanie efektowych i prostych dekoracji z czekolady i innych dostępnych składników.
- Dekoracja i wykańczanie wszystkich deserów.
- Aranżacja w formie słodkiego stołu.
- Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych/ 45min.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych deserów - monoporcji., które wykorzystuje się w aranżacji tak zwanych słodkich stołów. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu szkolenia.
Na szkoleniu zostaną wykonane desery:
- donuty 1 rodzaj
- cake pops oreo w różowej czekoladzie
- sernik na patyczku w białej polewie z orzeszkami (trójkątne lub w postaci cake slice)
- monoporcja w zamszu kokos marakuja
- tartaletka jezynowa z fioletowym glaze
- 2 rodzaje deserów słoiczkowych różne smaki
- bezy mini pavlowe
- ptyś karmelowy
Część praktyczna szkolenia prowadzona jest w małych grupach.
Trener pokazuje pewne techniki a grupa powtarza pod okiem Trenera.
Cała grupa wspólnie wypieka, wykańcza i dekoruje przygotowane monoporcje i desery.
Sala wyposażona jest w najnowocześniejszy sprzęt, urządzenia i narzędzia.
Szkolenie ma na celu przygotowanie do samodzielnego tworzenia nowoczesnych deserów na słodki stół.
Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli produkować nowoczesne desery- monoporcje oraz składać je i tworzyć dekoracje według najnowszych trendów w cukiernictwie.
Warunkiem nabycia kompetencji jest uczestnictwo kursanta podczas całego szkolenia (min. 80 procentowa obecność), jego aktywność podczas części teoretycznej oraz w trakcie części praktycznej, na pracowni.
Każdy z uczestników szkolenia w części warsztatowej/praktycznej pracuje i bierze czynny udział w produkcji deserów.
Usługa przeznaczona jest dla osób początkujących w cukiernictwie oraz dla trochę bardziej zaawansowanych, które chcą wprowadzić nowy produkt -tworzenie candy bar/ słodkich stołów do oferty swojej firmy.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Powitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, RODO itd | Prowadzący Anna Kucia | Data realizacji zajęć 28-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Omówienie receptur i planu szkolenia , wywiad swobodny dotyczący uczestników i ich doświadczenia | Prowadzący Anna Kucia | Data realizacji zajęć 28-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Przygotowanie surowców, naważenie zgodnie z recepturami | Prowadzący Anna Kucia | Data realizacji zajęć 28-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Przygotowanie wszystkich ciasat na spody - wypiek | Prowadzący Anna Kucia | Data realizacji zajęć 28-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Przygotowanie kremów, żelek, musów i innych wypełnień | Prowadzący Anna Kucia | Data realizacji zajęć 28-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Przygotowanie dekoracji deserów | Prowadzący Anna Kucia | Data realizacji zajęć 28-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Składanie deserów i aranżacja słodkiego stołu | Prowadzący Anna Kucia | Data realizacji zajęć 28-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Zakończenie szkolenia, podsumowanie, pytania oraz wręczenie certyfikatów | Prowadzący Anna Kucia | Data realizacji zajęć 28-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Walidacja efektów szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 125,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 125,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Anna Kucia
Prowadzi szkolenia grupowe oraz indywidualne min. z mono porcji, tortów nowoczesnych, tart, eklerów, makaroników, tortów piętrowych, pralin i czekolady.
Posiada szerokie doświadczenie w kształceniu dorosłych, od ponad 8 lat przeprowadziła mnóstwo szkoleń;
Brała udział w wielu kursach cukierniczych w Polsce i za granicą, dzięki czemu ciągle rozwija technikę cukierniczą i zdolności artystyczne.
Jej ulubioną dziedziną cukiernictwa jest praca z czekoladą. Uwielbia opracowywać nowe receptury pralin i trufli, ciągle szuka nowych smaków i technik.
Anna Kucia realizuje również szkolenia wyjazdowe u klientów w zakładzie, cukierni itd. Takie szkolenia przygotowywane są na indywidualne potrzeby klienta. We współpracy ze Szkołą Artystyczną przeprowadziła już kilka takich szkoleń min. w Grudziądzu, Nowym Dworze Gdańskim, Zielonej Górze, Włodawie itd.
Anna prowadziła również warsztaty dla grup dzieci, osób z dysfunkcjami społecznymi oraz eventy dla grup firmowych. Brała udział też w produkcji telewizyjnej Polsat „ Nasz Nowy Dom”.
Ostatnie 8 lat aktywnie działa w branży cukierniczej, odpowiadając za jakość szkoleń jako trener oraz weryfikując efekty uczestników.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis)
Warunki uczestnictwa
ZAWARTO UMOWĘ Z WUP KRAKÓW NA ROZLICZANIE USŁUG Z WYKORZYSTANIEM ELEKTRONICZNYCH BONÓW SZKOLENIOWYCH W RAMACH PROJEKTU NOWY START W MAŁOPOLSCE Z EURES-em i Projektu Małopolski Pociąg do Kariery.
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach Projektu Kierunek – Rozwój.
SZKOLENIE ROZLICZANE JEST W RAMACH PRZYZNANYCH BON
Informacje dodatkowe
UWAGI !
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min)
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT.
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Dokumenty do pobrania
Adres
Adres
- Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
- Surowce Skrypt z recepturami
- Fartuch z logo szkoły na własność
- Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia.
Nasze studio wyposażone jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, cukierniczy oraz piekarniczy, tak aby zapewnić możliwość zorganizowania nawet najbardziej wymagającego szkolenia. Nasza pracownia jest w stanie pomieścić 25 osób czynnie biorących udział w szkoleniu oraz 50 słuchaczy. Dobrze zaprojektowane, wygodne stanowiska pracy sprostają wymaganiom każdego prowadzącego oraz najbardziej wymagających kursantów. Studio jest zaprojektowane w klasycznym industrialnym stylu, co daje możliwość szybkiej zmiany aranżacji i dostosowania wnętrza do każdych wymagań.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi